"Πυρετός" για τη τεχνική γραμμή άμυνας της Ελλάδας

"Πυρετός" για τη τεχνική γραμμή άμυνας της Ελλάδας
Προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις, αποτελεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, επισήμανε η Μαριάνε Κοτέ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τόνισε, πάντως, ότι το Eurogoup είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπνέει αυτήν τη χρονιά. Αυτή είναι η συμφωνία. Αλλά παρόλα αυτά σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί και το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν, επίσης και το σημείο στο οποίο αναφερθήκατε (σσ. η βιωσιμότητα του χρέους). Οι προϋποθέσεις για αυτό έχουν τεθεί με σαφήνεια. Το Eurogroup έχει πάντα και κατ' επανάληψη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, να βοηθήσει την Ελλάδα και στη συνέχεια. Τώρα, όμως, το θέμα πρώτα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε χθες η κ. Κοτέ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Σε ερώτηση, εάν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενεργεί προς την κατεύθυνση μιας εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, η κ. Κοτέ απάντησε:

«Παρατηρήσατε σωστά (...) ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος ή την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης "τρέχουν" αυτήν τη στιγμή στο Παρίσι (σσ. η ενημέρωση έγινε χθες το πρωί, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων). Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της τρόικας και όχι μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Όταν αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με το ποια θα είναι η συνέχεια. Ο στόχος δεν έχει αλλάξει, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί».

Η συνάντηση στο Μαξίμου

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν δύσκολες αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου και επισήμανε την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το δημοσιονομικό κενό είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού», ότι «έχει αποδειχτεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο» και ότι «άρα υπάρχει μια πολυετής εμπειρία που ενισχύει τη θέση μας».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εξάμηνη παράταση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει 31 Δεκεμβρίου, ότι σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, για να προσθέσει ότι «αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί». Κατά την αποχώρησή του από το Μ. Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του, ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια ενδεχόμενης παράτασης, λόγω τεχνικών λόγων, του υφιστάμενου προγράμματος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μπορούσε να αφορά εβδομάδες ή μερικές ημέρες.

Ο Χαρδούβελης για τη στάση της τρόικας

Ανυποχώρητοι φαίνονται να είναι οι δανειστές σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι.

Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει το απόγευμα στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών για τον προϋπολογισμό, ακούστηκε ακόμη να λέει ότι το ΔΝΤ είχε την πιο σκληρή και αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις.
Δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων, όμως αυτοί θέλουν και το 1%, φέρεται να συμπλήρωσε.
Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών στο πεδίο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ως «απόρροια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της αναπόφευκτης άσκησης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπισή της», αναγνωρισε ο υπουργός Οικονομικών, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή.

Ωστόσο, επισημαίνει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2015-2018, σύμφωνα με τις οποίες, «αναμένεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος για το σύνολο της οικονομίας και σημαντική αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας για το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα έτη».

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης, «το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το 2014 και κατά 2,9% το 2015, ακολουθώντας περαιτέρω επιτάχυνση μεσοπρόθεσμα. Επίσης προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014, το ποσοστό της οποίας το 2018 αναμένεται να μειωθεί στο 16,9%».

Απόρροια των παραπάνω ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, τονίζει ο κ. Χαρδούβελης, προσδοκάται να είναι η σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, για την αύξηση των δεικτών της φτώχιας στη Θεσσαλονίκη. Η βουλευτής στην ερώτησή της είχε παραθέσει στοιχεία, από τις Μητροπόλεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για τη φτώχια στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο οι ενορίες της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που το 2009 σίτιζαν περίπου 1.500 άτομα, σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 7.200 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 366%. Όπως είχε επισημάνει η βουλευτής, η μεγάλη ζήτηση για συσσίτια αναγκάζει τις Μητροπόλεις να λειτουργούν με λίστα. Το αρνητικό ρεκόρ φτώχιας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η κ. Γιαταγάνα, στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφουν κυρίως οι δυτικές συνοικίες.

Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρει ότι «η ελληνική πολιτεία, αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή πραγματικότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που επιτρέπει η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την ελληνική οικονομία, λαμβάνει μέριμνα ώστε να ενισχύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» και θυμίζει πρωτοβουλίες, όπως η θέσπιση της καταβολής κοινωνικού μερίσματος και η χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων για τους άστεγους.

Όπως επισημαίνει, ο υπουργός Οικονομικών, «η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2013 έδωσε τη δυνατότητα διάθεσης μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών και οικογενειών της χώρας με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας (ν. 4254/2014)». Αναφέρεται, επίσης, στη διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ως ειδική μέριμνα για τους άστεγους, μέσω δράσεων σίτισης, στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.

«Στην ίδια κατεύθυνση, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, προκειμένου να περιοριστεί το επίπεδο φτώχειας, βασική προτεραιότητα οικονομικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο τίθεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων παρεμβάσεων, επισημαίνει την εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο έχει ξεκινήσει πιλοτικά, με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας στρατηγικής κοινωνικής πρόνοιας για το σύνολο της χώρας.

Συνεχίζεται εντατικά ο διάλογος με την τρόικα

«Σημεία σύγκλισης» και «σημεία απόκλισης» συνέθεσαν τις πολύωρες συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Παρίσι. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάντως, αποτέλεσε το μοναδικό σημείο απόλυτης σύγκλισης των δύο πλευρών: «θα συνεχίσουμε εντατικά το διάλογό μας με τις αρχές και εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την αναχώρησή του χθες το μεσημέρι από τη «Βίλα Σαίντ». Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε τις ομιλίες «έντονες και εποικοδομητικές».

Η ελληνική πλευρά μιλάει περισσότερο για «δύσκολες» και «σκληρές» διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας όμως και την «πρόοδο» που ήδη σημειώθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της αξιολόγησης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών, το κυρίαρχο αίσθημα είναι ότι στο Παρίσι «έγινε ένα σημαντικό βήμα», μπήκε ακόμα «ένα πετραδάκι» στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση, το λεγόμενο «review». Κάναμε σημαντική πρόοδο σε αρκετά θέματα. Η πρόοδος βέβαια είναι σε άλλα θέματα μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη, τα βάλαμε όλα στο τραπέζι και όλα συζητήθηκαν» υπογραμμίστηκε. Το δημοσιονομικό ήταν κύριο θέμα των συζητήσεων, και για το οποίο υπήρξε «αρκετή σύγκλιση» ανάμεσα στις δύο πλευρές «χωρίς όμως να έχει τελειώσει οριστικά». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «η τρόικα δεν ανέφερε νούμερα αυτή τη φορά» για το δημοσιονομικό κενό και τη διαφορά (των σχεδόν 2 δισ. ευρώ) που έχει με την ελληνική κυβέρνηση. συμφωνίας.

Βούλτεψη: Παράταση μόνο για τεχνικά θέματα

«Δεν συζητάμε παράταση. Αν χρειαστεί παράταση, θα γίνει για θέματα τεχνικής φύσης για ένα μήνα όπως έγινε στην Πορτογαλία» δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τριμερή στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σταϊκούρας: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται

«H χώρα εισήλθε από φέτος, σε περίοδο πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτό προβλέπουν όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι φορείς και οργανισμοί. Μόνον ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αμφισβητεί» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2015, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στην ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά και ο προϋπολογισμός καταγράφει αντίστοιχα για τρίτη φορά, την επίτευξη «σημαντικού» πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2014, η χώρα παρουσιάζει εκ νέου θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μετά 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, ενώ το 2015, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, η κατανάλωση και η απασχόληση αναμένεται να αυξηθούν.

Τα αποτελέσματα αυτά - τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - επιτεύχθηκαν με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που καταβλήθηκε κυρίως από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οπότε στην παρούσα φάση «οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πάνε χαμένες» και ότι «η θετική αυτή εξέλιξη θα καταστεί διατηρήσιμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ