Η ΕΕ προετοιμάζεται για την Ελλάδα μετά το αδιέξοδο στο Παρίσι

Η ΕΕ προετοιμάζεται για την Ελλάδα μετά το αδιέξοδο στο Παρίσι
Η ΕΕ προετοιμάζεται για την Ελλάδα. Μετά το αδιεξοδο στο Παρίσι Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

Για παράταση του προγράμματος διάσωσης καθώς στο Παρίσι απέτυχαν οι συνομιλίες, αναφέρεταιάρθρο του MNI στο οποίο σημειώνεται ότι τώρα ηΕυρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει λύση και να επεκτείνει το σχέδιο διάσωσής της για την Ελλάδα πέρα ​​από την ημερομηνία λήξης του, στο τέλος του 2014, μετά από τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, που κατέρρευσαν την Πέμπτη. Το δημοσίευμα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής αποστολής το οποίο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να έγκειται στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με ευρωπαίκή πηγη που επικαλείται το δημοσίευμα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει μια τεχνική επέκταση για λίγους μήνες.Είπε ότι το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν για την Ελλάδα να υποβάλει αίτηση για παράταση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, "έτσι ώστε ορισμένα κοινοβούλια να μπορούν να εγκρίνουν, πριν από το τέλος του έτους."

Σχετικά το Bloomberg μετέδωσε δήλωση Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατονομάζει, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, ότι συνεχίζεται ο διάλογος, με στόχο την ολοκλήρωση της επιθεώρησηςδήλωσε στο «Έθνος» έκπρόσωπος του ΔΝΤ σύμφωνα με την ιστοσελίδα: «Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις στα θέματα κλειδιά στο πλαίσιο της επιθεώρησης. Θα συνεχίσουμε το διάλογο και ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της επιθεώρησης».

Σύμφωνα με το Βήμα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά πηγάζει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, επικαλούμενο δήλωση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, «μετακινούσε συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα γκολπόστ σαν να μην ήθελε την επίτευξη συμφωνίας».

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν απόλυτα εχθρικοί σαν να μην έχουν συγχωρέσει την ελληνική απαίτηση για απομάκρυνσή τους από τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιχειρούσε την Τετάρτη να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση στο αδιέξοδο. Τις επόμενες ημέρες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν προσπάθειες συμβιβασμού

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί θα γίνει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όπυ θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα από το Παρισινό αδιέξοδο αλλά και ο αντίκτυπος στο εσωτερικό μέτωπο

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters, ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» σε κάποια ζητήματα, ωστόσο οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα στο Παρίσι απέτυχαν να εξαλείψουν τις διαφορές σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού τον επόμενο χρόνο.
Σημειώνεται ότι οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στα 2,5 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνσηση το υπολογίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015.
Επίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης συμφωνίας για έναν χρόνο.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους σε μια άτυπη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος πως σημειώθηκε πρόοδος και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα.
«Ηταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος έφυγε τελευταίος από τη Villa Said, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, Κλ. Μαζούχ και του ΔΝΤ, Ρ. Γκογιάλ αναχώρησαν νωρίτερα, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ