Επιστροφή χωρίς συμφωνία, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στο Παρίσι

Επιστροφή χωρίς συμφωνία, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στο Παρίσι
H διαπραγμάτευση στο Παρίσι ολοκληρώθηκε χωρίς  να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται όπως όλα δείχνουν, πλέον, εξ αποστάσεως.

Oπως μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Bloomberg από το Παρίσι, δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα, όπου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής και της τριμερούς.

«Οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση», σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών

Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα «απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό», μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους» και «δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο «Το υπ’αριθμόν ένα θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015».

Μετά από σχεδόν 12 ώρες διαβουλεύσεων η ελληνική πλευρά, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση επίμονη και σκληρή.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, δήλωσε ότι η συζήτηση "ήταν εντονη και εποικοδομητική και συνεχίζεται".

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια ζητήματα, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την κάλυψη των 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν ως δημοσιονομικό κενό.

Αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση εμφανιζόταν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις. «Ηλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο», δήλωσε, προσθέτοντας πως κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Όπως είπε, είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπάρξει σύγκλιση σε ζητήματα που αυτή τη στιγμή αποκλίνουμε, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με εξυγίανση στα δημοσιονομικά και ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ερώτηση αν επιμένει η τρόικα για το κενό των 2,5 δισ. στον προϋπολογισμό, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αυτό θα συζητηθεί και θα το κλείσουμε. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters σε χθεσινό δημοσίευμα, εκτίμησε πως η συνάντηση στο Παρίσι σηματοδοτεί πρόοδο και αποτελεί σημαντικό βήμα προς την άρση του αδιεξόδου. Την ίδια ώρα, άλλη πηγή προσκείμενη στην Ε.Ε. τόνιζε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα επικεντρώσουν στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα «περάσουν» στο επόμενο έτος, αποτελώντας δέσμευση στο πλαίσιο που θα συνοδεύει τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών είναι προσκεκλημένος ομιλητής στο 1ο συνέδριο για τις Ελληνικές Εξαγωγές (Greek Exports Convention) που διοργανώνει η Τράπεζα Eurobank στο Ξενοδοχείο Intercontinental (αίθουσα Ballroom) και πηγές του ΥΠΟΙΚ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αν η αποστολή αναχωρήσει νωρίς για Αθήνα, ο Γκίκας Χαρδούβελης να παραστεί.

Επίσης στη Βουλή στις 6 ξεκινά η δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2015 με τον ΥΠΟΙΚ να εκπροσωπείται από τον Χρ. Σταϊκούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ