ΕΕ: Πρόοδος στις συζητήσεις, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

ΕΕ: Πρόοδος στις συζητήσεις, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για να βρεθεί σημείο σύγκλισης με την τρόικα, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και με την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα να είναι ανοικτή. Μεγάλο αγκάθι παραμένει το δημοσιονομικό κενό, με την τρόικα να ζητά μέτρα για την μείωσή του.


Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Ερωτηθείς, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ο Μ. Σχοινάς απάντησε: «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά σημεία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ούτως ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα».

Υπενθυμίζεται ότι παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.
Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις».
Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.
"Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό".

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».
Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα όπου θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Οι δανειστές ζητούν μέτρα μείωσης των συντάξεων αλλά και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. "Αν εφαρμοστούν όλα αυτά μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12% έως 18-20%, στις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, όχι γι' αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί" υποστήριξε μιλώντας στο MEGA ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

Διαβάστε ακόμη στο FPress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ