«Η Ελλάδα να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση»

«Η Ελλάδα να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση»
«Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συνεχίζοντας, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία και πληροί τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ, Επαμεινώνδα Μαριά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Μ. Ντράγκι εκτίμησε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε χρήσιμη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα έχει αρχίσει να αντλεί τα οφέλη από τις εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί.
Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας ανάπτυξη 1,7%.
Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Reuters, επισήμανε πως τα νέα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέγεθος και τη σύνθεση του ισολογισμού της ευρωτράπεζας, υπονοώντας πως είναι πιθανή και η αγορά κρατικών ομολόγων. Τόνισε δε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει σε επιφυλακή για πιθανά καθοδικά ρίσκα στο outlook για τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο από τα νέα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για αισθητά οφέλη.
Απηύθυνε επίσης έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
«Το 2015 πρέπει να είναι η χρονιά όπου όλοι οι παράγοντες στην Ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα αναπτύξουν μια ενιαία συνεκτική στρατηγική για την επαναφορά των οικονομιών μας σε τροχιά. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ένα πειστικό σχέδιο βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, για μια εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, για την συνολική δημοσιονομική στάση για την Ευρωζώνη, για μια στρατηγική για τις επενδύσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε επίσης.

«Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης «θα πράξει και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι χρειαστεί, εντός της εντολής του» για να εγγυηθεί ότι η 18μελής ευρωζώνη θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή.

Ο Ντράγκι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας σε έναν ευρωβουλευτή ο οποίος του είχε υποβάλει ένα ερώτημα για το εάν και κατά πόσον θα ήταν προσήκον να επιτραπεί να διεξάγονται δημοψηφίσματα σε εθνική βάση για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη ή την αποχώρηση αυτή, κάτι που απαιτούν ορισμένα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ