Ζανιάς: Oι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο

Ζανιάς: Oι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο
"Οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο" ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση για πελάτες της τράπεζας στο Ηράκλειο στο πλαίσιο επίσκεψης της διοίκησης στην Κρήτη.

"Παράλληλα υπάρχουν εξωτερικές επιδράσεις, όπως η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, τα ερωτηματικά για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει αποτελεσματικά κλπ, που προσθέτουν στα δικά μας «καμώματα». Όποια όμως και να είναι η πηγή των προβλημάτων μας, εμείς πληρώνουμε τις συνέπειές τους και εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και οι συνέπειες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά-δειλά με την παρουσίαση κόπωσης σε κάποιους βραχυχρόνιους δείκτες.

Θεωρώ λυπηρό το γεγονός πως μια άλλη παρόμοια με μας χώρα όπως η Πορτογαλία που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα και που βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα, να δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3% και εμείς γύρω στο 7,5%, που δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%. Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει. Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,8%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ