Bloomberg: Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά σε υψηλό από το 2010

Bloomberg: Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά σε υψηλό από το 2010
Οι τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν χθες και οι αποδόσεις τους σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση από τις 4 Σεπτεμβρίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities, ABS) ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των δεκαετών τίτλων μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 6,48% αργά χθες το απόγευμα.

Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους έπειτα από το αίτημα της Ελλάδας για το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας το 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιό της να χαλαρώσουν οι υφιστάμενοι κανονισμοί για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που μπορεί να δέχεται η ΕΚΤ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών και κυπριακών ABS.

«Η ΕΚΤ θα αγοράσει τις καλύτερες δέσμες ελληνικών και κυπριακών τιτλοποιημένων δανείων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση, κάτι που έχει τη δυναμική να αντιστρέψει την πρόσφατη έντονα χαμηλότερη επίδοση των ελληνικών ομολόγων» τόνισαν δύο αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στη Φρανκφούρτη σε σημείωμά τους, προσθέτοντας: «Παραμένει αμφίβολο, ωστόσο, αν η ΕΚΤ πράγματι θα αγοράσει στοιχεία ενεργητικού που δεν είναι επιλέξιμα στις πράξεις χρηματοδότησής της». Παρά τη χθεσινή μείωσή τους, οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ήταν υψηλότερες κατά 30 μονάδες βάσης (0,3%) αυτή την εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι επενδυτές κατέχουν ελληνικά ABS αξίας 2,5 δισ. ευρώ έναντι 58,5 δισ. ευρώ ισπανικών και 203,5 δισ. ευρώ βρετανικών ABS, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. Οι τράπεζες διακρατούν ελληνικά ABS αξίας 19,4 δισ. ευρώ για να τα χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ έναντι 96 δισ. ευρώ αντίστοιχων ισπανικών τίτλων που διακρατούν, σύμφωνα με την JPMorgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ