Ζιν: Είναι καθήκον της Α. Μέρκελ να σταματήσει τις «παράνομες» παρεμβάσεις της ΕΚΤ

Ζιν: Είναι καθήκον της Α. Μέρκελ να σταματήσει τις «παράνομες» παρεμβάσεις της ΕΚΤ
Η Άγγελα Μέρκελ έχει καθήκον να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει τις «παράνομες» δημοσιονομικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιν, η ΕΚΤ υπερβαίνει την εντολή της εφαρμόζοντας μέτρα κατά του αποπληθωρισμού, ενώ μετατρέπεται σε υπηρεσία διάσωσης τραπεζών.
«Η ΕΚΤ ξεκίνησε ως κεντρική τράπεζα που ασκούσε νομισματική πολιτική, παρέχοντας ρευστότητα για εσωτερική χρήση. Όταν όμως χτύπησε η οικονομική κρίση το 2008, οι τράπεζες στην Ιρλανδία και στη νότια Ευρώπη αντιμετώπισαν έλλειψη εξωτερικού δανεισμού, στον οποίο είχαν πλέον συνηθίσει να βασίζονται. Η ΕΚΤ επέτρεψε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες αυτών των χωρών να βάλουν τέλος στην "ξηρασία", δανείζοντάς τους κι άλλα χρήματα, με όλο και ασθενέστερες εγγυήσεις. Αυτή η πρακτική για "τύπωμα χρήματος" πήγε πολύ πιο μακριά από ό,τι χρειαζόταν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εσωτερική ρευστότητα. Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε πιστώσεις δημιουργήθηκε από το τίποτα. Οι πολίτες των έξι χωρών που τις απόλαυσαν χρησιμοποίησαν τα χρήματα για την αποπληρωμή εξωτερικών χρεών και την αγορά εισαγόμενων αγαθών», αναφέρει ο Γερμανός οικονομολόγος και συνεχίζει περιγράφοντας τις αποφάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την σωτηρία του ευρώ και την δήλωσή του ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» σε αυτή την κατεύθυνση.
«Αυτό έριξε τα επιτόκια δανεισμού για τις υπερεκτεθειμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντέστρεψε τις απώλειες των ξένων πιστωτών τους, πυροδοτώντας νέο "όργιο" δανεισμού», προσθέτει.

Ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι «όσο περιεκτικά και αν φαίνονταν αυτά τα μέσα, μπορεί να ωχριούν μπροστά σε αυτά που εξετάζονται τώρα» και συνεχίζει: «Παρέχοντας απευθείας πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα, η ΕΚΤ θα εισέλθει σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο... Το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει χρέος από ιδιώτες θα μπορούσε να οδηγήσει στην μεταφορά δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δισεκατομμυρίων ευρώ από φορολογούμενους της Ευρωζώνης στους πιστωτές αυτών των άμοιρων ιδιωτών ή εταιρειών. Όπως έχει επισημάνει ο πρώην Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Άξελ Βέμπερ, η ΕΚΤ μετατρέπεται σε "κακή τράπεζα" (bad bank). Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι αυτά τα ανορθόδοξα μέτρα χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ