Ετσι κάνουν business στην Ελλάδα οι ξένες χώρες

Ετσι κάνουν business στην Ελλάδα οι ξένες χώρες
Οργιώδες είναι το παρασκήνιο της οικονομικής διπλωματίας στην Αθήνα αυτή την εποχή

καθώς ξένοι πρεσβευτές από την Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ, το Κουρδιστάν έως και την Αυστραλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τον Καναδά επιχειρούν ουσιαστικά να «ξεκλειδώσουν» την ελληνική γραφειοκρατία και όχι μόνον για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων από τις χώρες τους. Η όλη κινητικότητα έχει προσλάβει διαστάσεις μοναδικές στην Ελληνική Ιστορία καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και η σπουδή Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών να απεκδυθούν βάρη δημιουργεί οργασμό αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ενδιαφέροντος που δεν μετουσιώνεται πάντα σε συναλλαγές ή επενδύσεις εξαιτίας τόσο της χρονοβόρας γραφειοκρατίας και της ανησυχίας για την πολιτική σταθερότητα όσο και λόγω της απόστασης που συχνά υπάρχει μεταξύ προσφερόμενου και ζητούμενου τμήματος. Και σε αυτό το μέτωπο πληθαίνουν οι ξένοι όμιλοι που ζητούν τη βοήθεια των διπλωματικών τους αποστολών. Από προσωπικές παραστάσεις σε μέλη της κυβέρνησης, έως ραντεβού με επιχειρηματίες, οι πρέσβεις στην Αθήνα έχουν την ατζέντα τους πλήρη εδώ και καιρό. Συχνά δε οι οικονομικοί ακόλουθοι καλούνται να κάνουν ακόμα και άτυπο νομικό και οικονομικό έλεγχο για λογαριασμό των επιχειρήσεων που απευθύνονται σε αυτούς.

ΚΑΝΑΔΑΣ. Ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ είναι ένας από τους πλέον πολυάσχολους στα μέτωπα αυτά διπλωμάτες καθώς εκπροσωπεί τεράστια συμφέροντα και ειδικότερα τους μεγαλύτερους, μέχρι στιγμής- ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν την Eldorado Gold που τρέχει τα ορυχεία χρυσού στην Χαλκιδική, τον Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings που έχει μπει στην Eurobank Properties, την Eurobank και έχει πάρει θέσεις σε μετοχές πολλών εισηγμένων αλλά και στα Praktiker, τα υδροπλάνα καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια διεθνώς είναι η καναδική Bombardier, η Petra Petroleum που σε κοινοπραξία με την Energean Oil & Gas εχουν αναλάβει τις έρευνες για πετρέλαια σε Ιωάννινα και Κατάκολο και τέλος την PSP Investments που έχει πάρει μερίδιο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και θέλει και το υπόλοιπο...

ΚΙΝΑ. Τεράστιο είναι και το χαρτοφυλάκιο του Κινέζου πρέσβη Ζου Ξιαολί ο οποίος εκτός από τα μεγάλα θέματα της Cosco στον Πειραιά πρέπει να διαχειριστεί και τα ζητήματα που ανακύπτουν από την δρομολογούμενη συνεργασία στον τομέα των ναυπηγήσεων εδώ, των Ελλήνων εφοπλιστών που ναυπηγούν πλοία αξίας δισεκατομμυρίων στην Κίνα. το ενδιαφέρον του Πεκίνου για τους σιδηροδρόμους, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και της Αττικής, τις σπάνιες γαίες, τους υδρογονάνθρακες, την παρουσία εδώ κολοσσών της χώρας του όπως η Avic, η ΖΤΕ και η Hwaey και τις επενδύσεις της Fosunτ.

ΡΩΣΙΑ. Πλούσια είναι ασφαλώς και η ατζέντα του νέου Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ τόσο λόγω το εμπάργκο τώρα όσο και λόγω των οικονομικών σχέσεων μέσω τουρισμού, φυσικού αερίου, αγοράς ακινήτων και συμμετοχής ρωσικών ομίλων όπως η RZD στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όπου διεκδικεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι δε, λέγεται, κοινό μυστικό μεταξύ μελών του διπλωματικού σώματος πως ο προκάτοχός του, Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι χρεώθηκε κάποιους στη Μόσχας μερίδιο της ευθύνης του ναυαγίου της εξαγοράς της ΔΕΠΑ από την Gazprom προ ενάμιση έτους...
Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν το μερίδιο της ευθύνης που βαραίνει στις πλάτες των διπλωματών στην Ελλάδα του μνημονίου που όλα πουλιούνται υπό... προϋποθέσεις, συχνά σχετιζόμενες των διεθνών ισορροπιών.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Στην οικονομική διπλωματία μπήκε δυνατά και ο νέος πρέσβης της Αυστραλίας, Τζον Γκρίφιν, καθώς η χώρα έχοντας αναπτύξει σημαντικά τους τομείς των πρώτων υλών και της ενέργειας , ειδικά στα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αέριου φέρεται να αναζητά ευκαιρίες στην διαγωνιστική διαδικασία του ελληνικού δημοσίου για την έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης αλλά και το έργο της κατασκευής του αγωγού TAP.
Οι διπλωμάτες κινούνται με διάφορους τρόπους. Συναντήσεις με την κυβέρνηση, Έλληνες επιχειρηματίες ενίοτε δημοσιογράφους αλλά και μεταξύ τους. Την προηγουμένη εβδομάδα για παράδειγμα ο Ολλανδός πρέσβης οργάνωσε συνάντηση μαζί πολυεθνικές από τη χώρα του που εχουν εδώ παρουσία όπως η Heineken, η ING, η Unilever και η Philips αλλά και τον υπουργό ανάπτυξης, Νίκο Δένδια. Προ μηνών ανάλογη συγκέντρωση είχε πραγματοποιήσει ο Γερμανός ομόλογός του. Προ ημερών εμπορικές συμφωνίες έκλεισαν στο φτερό» μετά από συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με τον Ινδό πρέσβη για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι συναντήσεις αυτές έιναι συχνές και εχουν αμφίδρομη σημασία: αλληλοενημέρωσης και προώθηση συμφερόντων εκατέρωθεν...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Ο Τζων Κίττμερ, Βρετανός Πρέσβης, ακολουθεί παραδοσιακά αυτή τη διαδικασία όπως και προκάτοχοι του. Συχνά εχουν Έλληνες εφοπλιστές προσκληθεί στην οδό Λουκιανού καθώς η στήριξη προς τις βρετανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και η προσέλκυση Ελληνικών επενδύσεων στη Βρετανία είναι δυο πολύ σημαντικές πλευρές του ρόλου της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, κατά δήλωσή του.

Δυναμικό «παρών» από ΗΠΑ και Ιαπωνία

Το εύρος των συμφερόντων που προωθούνται εδώ είναι συχνά άγνωστο. Για παράδειγμα λίγοι αντιλαμβάνονται ότι ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Masuo Nishibayashi, σύμφωνα με δηλώσεις του, εκτιμά πως η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας και ειδικότερα στη ναυτιλία έχει τις δυνατότητες αλλά και τη δυναμική να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο. Οι δυο χώρες συναντιούνται και σε άλλους οικονομικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και η ενέργεια με χαρακτηριστική τη συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα...
Ούτε λόγος βέβαια για τους καθιερωμένους, μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας όπως είναι, χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ που διαθέτουν μια από τις πιο φιλικές στις επιχειρήσεις τους διπλωματικές αποστολές. Και μια από τις πλέον διορατικές αν εξετάσει κάποιος διάφορες κινήσεις της. Χαρακτηριστικότερες εξ αυτών οι δυο επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι δυο τελευταίοι πρέσβεις των ΗΠΑ στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις της Cosco με τελευταία αυτή της ΑΕ Ντέιβιντ Ντ. Πιρς κατά τις οποίες ενημερώθηκαν ενδελεχώς για το επιχειρηματικό μοντέλο διαμεταφορών της Cosco. Λίγο καιρό μετά την τελευταία επίσκεψη εκεί, κατέβηκε στον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΛΠ και η Ports America, με περισσότερα από 70 λιμάνια υπό διαχείριση στη Βόρειο Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ