Δείτε τι σκαρφίστηκε η τρόικα για να μην φύγει από την Ελλάδα

Δείτε τι σκαρφίστηκε η τρόικα για να μην φύγει από την Ελλάδα
Το ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν είχαν θετική κατάληξη κατά την πρώτη επαφή στο Παρίσι είναι γνωστό.

Η κακή χημεία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, οι εμμονές των Τροϊκανών καθώς και η ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων που πιέζει την δικομματική κυβέρνηση, οδήγησαν σε ένα αρχικό ναυάγιο το οποίο παρέσυρε και τον πρωθυπουργό καθώς στη ΔΕΘ πήγε χωρίς όπλα στα χέρια του. Την στιγμή όμως που στην Αθήνα περιμένουν εκ νέου τους ξένους διαπραγματευτές για να συζητηθεί η τελευταία – σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε – δόση για τη χώρα μας και η ταυτόχρονη λήξη των μνημονίων, πηγές των «Παραπολιτικών» μεταφέρουν δυσοίωνες πληροφορίες.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες από την Ε.Ε. αναφέρονται σε πρόθεση των δανειστών να χωρίσουν τη διαπραγμάτευση σε δύο φάσεις με τελικό στόχο να δοθούν μεν κάποια χρήματα στην αρχή, όχι όμως και ολόκληρη η δόση. Το πλάνο αυτό, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί όμως είναι υπαρκτό και κερδίζει έδαφος στην ευρωπαϊκή διπλωματία τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει πως οι δανειστές στα τέλη του μήνα οπότε και η Τρόικα θα έλθει στη χώρα, αναμένεται να συναινέσουν να εκταμιευτούν τα 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που απομένουν ως τελευταία δόση, όμως για τα υπόλοιπα να υπάρξει ένα πλαίσιο συνέχισης των επαφών εντός του χειμώνα με κατάληξη στις αρχές της Άνοιξης και ειδικότερα στον Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Μια διαπραγμάτευση δηλαδή διαρκείας που θα πατάει επάνω στα όσα δεν έκανε η Ελλάδα για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΦΟΒΟΙ. Αξιόπιστες πηγές αναφέρονται σε ένα σχέδιο που εκπονείται από τις Βρυξέλες κυρίως και τον αντικαταστάτη του Ματίας Μορς, Ντέκλαν Κοστελο (δεν είναι ακόμα καταληκτικό), καθώς η ελληνική πλευρά δεν δίδει τις εγγυήσεις που χρειάζονται για την ομαλή πορεία μιας σειράς μεταρρυθμίσεων. Ας μην ξεχνάμε πως η Ε.Ε. κατ' επανάληψη έχει διαμηνύσει στην Αθήνα πως «έχει τοποθετήσει άνω των 245 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ποσό πολύ μεγάλο για να χαθεί κάτω από το βάρος των διαρκών εγχώριων αντεγκλήσεων».
Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η Ευρώπη στρέφεται προς αυτό το plan B κυρίαρχα λόγω των συχνών αναφορών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Παρίσι περί του «επερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ». Πολλές φορές οι Έλληνες τεχνοκράτες και πολιτικοί για να αποσοβήσουν δύσκολα μέτρα και επιταγές της Τρόικας χρησιμοποιούσαν στη Γαλλία την επωδό πως «έτσι που πάτε θα μας ρίξετε και θα διαπραγματεύεστε με τον Τσίπρα» για να λάβουν πίσω την απάντηση «αυτό είναι θέμα δικό σας και δεν μας αφορά». Παρά ταύτα, αυτές οι υπομνήσεις έδωσαν τροφή για σκέψη στους ξένους διαπραγματευτές οι οποίοι διαπιστώνουν πως η ελληνική πολιτική στον τομέα των δανείων και των υποχρεώσεων της χώρας δεν έχει συνέχεια και συνέπεια. Κάπως έτσι το σχέδιο που συζητιέται αφορά και μια προοπτική δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων κι όχι πλήρους ανατροπής των συμφωνηθέντων. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρονται σε προσπάθεια των δανειστών να εγκλωβίσουν λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου σε μια έμμεση διαπραγμάτευση για τον δρόμο που ως μελλοντική κυβέρνηση θα ακολουθήσουν καθώς και να δεσμεύσουν μια θετική απάντηση από το κόμμα της Αριστεράς για την πορεία που η χώρα θα συνεχίσει εάν φυσικά θέλει να λάβει αυτά τα χρήματα που δικαιούται.

ΕΝΘΕΤΟ

Δυσφορία με δικομματική και χαλάρωση

Παράλληλα πάντως αιτία αυτής της στάσης των δανειστών και των καινούργιων σκέψεων τους σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές είναι η ανησυχία που ευθέως πλέον εκφράζεται στους κύκλους της Ε.Ε. αλλά και δευτερευόντως του ΔΝΤ πως η Ελλάδα έχει τάση δημοσιονομικής χαλάρωσης και από την παρούσα δικομματική κυβέρνηση. Μια ομάδα τεχνοκρατών που συμμετέχουν στον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και πολλούς υπουργούς, διαβλέπουν από τους Έλληνες εκπροσώπους μια τάση χαλάρωσης και άρνησης συμμόρφωσης με όσα πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να βρεθεί στη μετα-μνημόνιο εποχή. Οι διαρκείς πιέσεις για φοροελαφρύνσεις, η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συζητήσει επί της ουσίας το τι θα γίνει στον Δημόσιο τομέα, οι διαρροές περί ανάγκης επέκτασης της προστασίας της α' κατοικίας και για το 2015 και η δυσκολία υιοθέτησης του ανοίγματος στις απολύσεις, σε συνδυασμό με κάποιες αστοχίες στις τοποθετήσεις υπουργών και υφυπουργών που ήδη επισημαίνονται, οδηγούν τους δανειστές σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, η οποία υποτίθεται πως ήταν πιο δεκτική και πιο κοντά στις απόψεις τους. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η χώρα σε μεγάλο βαθμό έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο καθώς κανένας δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση ούτε να ακούει θέλει για τέτοιες εξελίξεις καθώς ήδη έχει χτιστεί μια επικοινωνιακή - πολιτική θέση περί περάσματος της χώρας στη μετα-μνημόνιο φάση της. Κάθε παράταση των διαπραγματεύσεων θα δίνει πλέον την αίσθηση της αποτυχίας και μια λογική πως «η Τρόικα και οι δανειστές ήλθαν για να... μείνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ