Πριονίζουν τον Χαρδούβελη;

Πριονίζουν τον Χαρδούβελη;
«Τελικά ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο» διερωτούνταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τις εκλογές της βίας και της νοθείας το 1961.

Και κάπως έτσι πρέπει να συνεχίζεται και σήμερα η ιστορία της χώρας καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται διαρκώς με μια «πέμπτη φάλαγγα» εντός του υπουργείου του. Με στελέχη δηλαδή που έχουν ξεμείνει ως «προίκα» από την εποχή Παπακωνσταντίνου και τα οποία λύνουν μέχρι σήμερα και δένουν, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε νομοθετικό επίπεδο.
Κάθε άλλο παρά τυχαία λοιπόν υπήρξε η δήλωση προ εβδομάδας του υπουργού Οικονομικών πως ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικός του φόρος. Επρόκειτο για μια δήλωση που δημιούργησε τριγμούς καθώς φάνηκε πως ο κ. Χαρδούβελης ήλθε σε σύγκρουση με το παρελθόν του υπουργείου του και ιδιαίτερα με τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Όμως κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα. Έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως απώτερος σκοπός του κ. Χαρδούβελη δεν ήταν άλλος από το να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο μια αυτόνομη ομάδα λειτουργεί εντός του τομέα ευθύνης του, δίχως να λογοδοτεί και να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αναφερόμαστε σε μια ομάδα στελεχών που λειτουργούν ερήμην των πολιτικών προϊσταμένων τους εδώ και αρκετό καιρό, βάζοντας τρικλοποδιές αλλά χαίροντας ταυτόχρονα μιας περίεργης και ακατανόητης ασυλίας. Πρόκειται για μια ομάδα συμβούλων και τεχνοκρατών που κατοικοεδρεύουν στην οδό Νίκης και το υπουργικό γραφείο ήδη από το 2010 και οι οποίοι αποτελούν την παρακαταθήκη του τέως τσάρου της οικονομίας και ανθρώπου που έβαλε τη χώρα στη δίνη των Μνημονίων, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ανθρώπων που θέλησε να απομακρύνει από το υπουργείο ο νέος υπουργός Οικονομικών, όμως λόγω σφοδρών πιέσεων αλλά και άλλων γραμματίων που προφανώς κανένας δεν γνωρίζει, παρέμειναν.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 30 Ιουνίου, ο κ. Χαρδούβελης έδειξε την έξοδο σε σειρά στελεχών που βρίσκονταν στο υπουργείο από την περίοδο Παπακωνσταντίνου και αναιτιολόγητα έμειναν και με τον Γιάννη Στουρνάρα. Επρόκειτο –σύμφωνα με το δημοσίευμα μας– για στελέχη που απομακρύνονταν βάσει επίσημου εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών, που ο υπογράφει ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης όπως οι κ. Ακης Σκέρτσος (πήγε γενικός διευθυντής στον ΣΕΒ), Φώτης Κουρμούσης, ερευνητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εκτελούσε χρέη συμβούλου και αναλάμβανε αρκετές ειδικές αποστολές ανά την επικράτεια, η περίφημη Αλίκη Δουλή, ο Κρις Ουρεγκιάν, ο Πάνος Τσακλόγλου, αλλά και οι κυρίες Μάρθα Καββαθά και Σοφία Ρίτσου. Κι ενώ 24 συνολικά άτομα βάσει του τότε εγγράφου αποχωρούσαν, πηγές μας από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι τελευταίες δύο κυρίες όχι μόνο δεν αποχώρησαν αλλά παραμένουν ενεργές στο γραφείο υπουργού, με την κα. Καββαθά μάλιστα να κολλάει σημαντικές υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων κυρίαρχα στο Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, προκαλώντας τη μήνιν σημαντικών κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα και η κα. Ρίτσου εξακολουθεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα της προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο άλλαξε η απόφαση του κ. Χαρδούβελη και φυσικά για ποιο λόγο. Πηγές μάλιστα αναφέρονται και σε άλλα πρόσωπα από τα επίμαχα 24 τα οποία ενώ οι απομακρύνσεις τους είχαν ανακοινωθεί, τελικά για αδιευκρίνιστους λόγους παρέμειναν στις θέσεις τους παρά τη βούληση του αρμόδιου υπουργού.
Πηγές των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ αναφέρονται σε πρόσωπα τα οποία σε μεγάλο βαθμό δημιούργησαν τις προσωπικές τους σχέσεις με εκπροσώπους της Τρόικας με αποτέλεσμα οι δανειστές συχνά να παρεμβαίνουν και να ανατρέπουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Θεωρώντας τους δηλαδή ως «αναντικατάστατους» οι δανειστές πεισματικά αρνούνται τις απομακρύνσεις αυτών των υπαλλήλων παρά τις συχνές αστοχίες και λάθη τους.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ. Την ίδια στιγμή που τα παραπάνω εξελίσσονται, ο κ. Χαρδούβελης δείχνει να είναι απογοητευμένος καθώς δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα ήθελε οι τοποθετήσεις «δικών του ανθρώπων» στον κρατικό μηχανισμό. Παρά τις αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ που ο ίδιος επέβαλε τοποθετώντας τον στενό του συνεργάτη και συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Εμμανουήλ Κονδύλη, ο υπουργός είναι δυσαρεστημένος και αυτή του την δυσαρέσκεια την επικοινωνεί πλέον ανοικτά. Πολύ περισσότερο δε δηλώνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες όχι μόνο δεν τον ενημερώνουν ως οφείλουν με πλήρη στοιχεία αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις του βάζουν και ...τρικλοποδιές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα στοιχεία που ο ίδιος ζήτησε αναφορικά με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα της χώρας. Κανένα στέλεχος του υπουργείου δεν γνώριζε να του δώσει τον ακριβή αριθμό, προκαλώντας την οργή του καθώς όλοι γνωρίζουν πόσο ο ΕΝΦΙΑ κόστισε πολιτικά. Λόγω αυτής της αστοχίας αλλά και υπονόμευσης όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου, ο υπουργός Οικονομικών προέβη στις γνωστές του δηλώσεις πως «ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικός του φόρος».

Οι επιλογέςσυνεργατών

Την ίδια στιγμή που τα παραπάνω εξελίσσονται πάντως ο κ. Χαρδούβελης έχει κατορθώσει να «περάσει» ορισμένους νέους συνεργάτες του. Αναφερόμαστε στην πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοδώρα Τσολάκη που ανέλαβε ρόλο στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού, στην κα. Άννα Γεωργίου που αποσπάστηκε στο γραφείο του κ. Χαρδούβελη από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθώς και στην πτυχιούχο του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτική επιστήμονα κα. Κωτσαρίδου Χριστίνα που πήγε τελικά στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Τάσου Αναστασάτου. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι επιλογές του κ. Χαρδούβελη δεν προέρχονται όλες από τον στενό χώρο της οικονομίας όπως κάποιοι θα περίμεναν αλλά έχουν πιο κοινωνικό background.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ