Ρώσικη αρκούδα στον τουρισμό το 2014-Πτώση κρατήσεων έως και 50%

Ρώσικη αρκούδα στον τουρισμό το 2014-Πτώση κρατήσεων έως και 50%
Σημαντική υποχώρηση στις κρατήσεις που φτάνει έως και 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας

όπως η Κρήτη παρατηρείται τη φετινή χρονιά από τους Ρώσους τουρίστες. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε προβλεφθεί ότι φέτος θα είχαμε ένα ακόμα ρεκόρ αφίξεων από τη Ρωσία στα επίπεδα του 1,5 εκ από 1,3 εκ πέρυσι οι εξελίξεις στην Κριμαία έχουν ανατρέψει πλήρως το σκηνικό. Και αυτό όχι διότι οι Ρώσοι τουρίστες φοβούνται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αλλά γιατί η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έχει αυξήσεις σημαντικά το κόστος. Συγκεκριμένα το κόστος για το Ρώσο τουρίστα έχει αυξηθεί κατά περίπου 25% μέγεθος που επηρεάζει την πραγματοποίηση διακοπών. Σημειωτέον ότι η υποτίμηση αυτή δεν αυξάνει μόνο το κόστος επίσκεψης στην Ελλάδα αλλά και το κόστος διαβίωσης των Ρώσων δεδομένων των αθρόων εισαγωγών καταναλωτικών ειδών που πραγματοποιεί η χώρα.
Στην τρέχουσα περίοδο οι εγχώριοι φορείς του τουρισμού καταβάλλουν πολύ σημαντική προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος με την παροχή εκπτωτικών πακέτων τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ακόμα όμως και αν βελτιωθεί η ζήτηση το προσεχές διάστημα και προσεγγιστεί ο αριθμός των περυσινών επισκέψεων (στόχος των φορέων της αγοράς που δεν φαντάζει επιτεύξιμος) τα περυσινά έσοδα των 1,3 δις Ευρώ Ευρώ θεωρείται αδύνατο να εκπτυχθούν. Επισημαίνεται ότι η μέση δαπάνη του Ρώσου τουρίστα είναι πολύ υψηλή καθώς διαμορφώνεται στα 1000 Ευρώ έναντι 650 του μέσου όρου των τουριστών.
Πέρα όμως από τη Ρωσία σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί και η Ουκρανία καθώς μετά την περυσινή άφιξη 250.000 τουριστών στην Ελλάδα φέτος δεν αναμένονται ούτε οι μισές επισκέψεις λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Έτσι ο στόχος των 18,5 εκ επισκεπτών για το 2014 μετά τα 17,9 εκ Ευρώ δύσκολα θα επιτευχθεί παρά την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Βόρεια Ευρώπη.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ