Σήμερα επισημοποείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Σήμερα επισημοποείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
 Tην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, επισημοποιεί σήμερα η Eurostat.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ.

Mάλιστα εκεί, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ¨ανοίξει¨ το ζήτημα το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω και σε τεχνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίσταση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές κινήσεις, καθώς η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά από την επικύρωση από τη Ευρωστατιστική Υπηρεσία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 (αναμένεται στα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, ή στο 1,5 δισ. ευρώ κατά την τρόικα).
Άλλωστε, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως, για παράδειγμα, την εκπλήρωση στο επίπεδο του 90%, των στόχων του Προγράμματος (compliance rate). Εξάλλου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η έγκριση από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αυτό ακριβώς θα έχει πιστοποιήσει: την τήρηση του Προγράμματος σε ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 90%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ