Ο Μαυραγάνης, τα αμαρτωλά πάρτυ του Καλάνικ και η Beyonce

Ο Μαυραγάνης, τα αμαρτωλά πάρτυ του Καλάνικ και η Beyonce
Διατεθειμένος να τελειώσει τους «πειρατές» ταξιτζήδες της Uber και των υπολοίπων εταιριών-πλατφορμών που απολαμβάνουν σημαντικών κερδών από τη χώρα μας και τα εξάγουν στο εξωτερικό εμφανίζεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Δικτύων, Νίκος Μαυραγάνης, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται να φέρει νόμο στη βουλή που να απαγορεύσει σε όλες αυτές τις εταιρίες του εξωτερικού να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χωρίς να έχουν φορολογική έδρα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του fpress.gr, στο σχετικό νόμο, θα αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι η φορολογική έδρα της επιχείρησης θα πρέπει να είναι η χώρα μας, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες που παρέχει και η κύρια δραστηριότητά της βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να αποτραπεί η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό χωρίς να εισρέει ούτε ένα ευρώ φόρος στα ταμεία του κράτους και την ίδια ώρα οι αμοιβές των «πειρατών» ταξιτζήδων να καταβάλλονται σε λογαριασμούς τρίτων χωρών χωρίς να υπόκεινται σε φορολόγηση. Παρότι η Uber έχει ανοιχτά δικαστικά μέτωπα σχεδόν σε όλο τον κόσμο (Αμβούργο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Σεούλ, Σιάτλ, Χιούστον, Σικάγο κ.λπ.), συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της παγκοσμίως. Ποιά είναι η Uber; Ο διαμεσολαβητής ανάμεσα σε οδηγούς και υποψήφιους επιβάτες. Και φυσικά δεν πρόκειται για το παραδοσιακό ταξί, που όλοι γνωρίζουμε, αλλά για μια νέα υπηρεσία, με την οποία ο κάθε κάτοχος ιδιωτικού αυτοκίνητου μπορεί να γίνει Uber οδηγός, και να εξυπηρετεί, έναντι αμοιβής φυσικά, επιβάτες. Η εφαρμογή λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ ενός οποιουδήποτε πελάτη, αρκεί μόνο το κατέβασμα και η εγγραφή στην εφαρμογή

Τράβις Καλάνικ: το «κακό παιδί» της Silicon Valley
Επισήμως η «απόδραση» 4.800 υπαλλήλων της Uber στο Λας Βέγκας, το 2015, ήταν ένα συνέδριο που στόχευε στην τόνωση της συναδελφικότητας και της ομαδικότητας μέσα στην εταιρεία. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για έναν μαραθώνιο ποτού, τζόγου και ξεσαλώματος, που αποτύπωνε πλήρως την τοξική κουλτούρα της πολυτιμότερης start up του κόσμου. Με τις ευλογίες του Τράβις Καλάνικ, ο οποίος πλήρωσε όλα τα έξοδα για το πενθήμερο πάρτι, καθώς και 6 εκατ. δολάρια για μια ιδιωτική εμφάνιση της Beyonce, τα μεγαλοστελέχη της Uber έκαναν χρήση κοκαΐνης στις τουαλέτες. Κάποιοι κάλεσαν call girls στα δωμάτιά τους, άλλοι παρενόχλησαν σεξουαλικά γυναίκες συναδέλφους τους, ενώ κάποιος έκλεψε ένα λεωφορείο για να συνεχίσει το ξέφρενο πάρτι στους δρόμους της «πόλης της αμαρτίας». Στην εταιρεία που το «κακό παιδί» της Silicon Valley δημιούργησε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» του, αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν ήταν απλώς αποδεκτές. Ηταν μέρος του success story που μετέτρεψε την Uber σε έναν γίγαντα αξίας 70 δισ. δολαρίων. Σήμερα όμως πυροδοτούν ένα ισχυρό κίνημα για το μποϊκοτάζ της υπηρεσίας και φέρνουν τον Καλάνικ προ των ευθυνών του.

Χωρίς το επιθετικό στιλ του 40χρονου ιδρυτή της, η Uber δεν θα γινόταν ποτέ αυτό που είναι σήμερα, συμφωνούν όσοι έχουν παρακολουθήσει την ιστορία της μεγαλύτερης start up του κόσμου. Ασφαλώς, ο Καλάνικ δεν ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να δημιουργήσει μια εφαρμογή μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να καλέσει ταξί με ένα απλό πάτημα στο smartphone του. Ηταν όμως εκείνος που τόλμησε να συγκρουστεί με την πανίσχυρη συντεχνία των ταξί, τις εποπτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια για να διασφαλίσει την επιτυχία της Uber. «Δεν ζητάμε άδεια, ζητάμε συγγνώμη» είναι το ανεπίσημο μότο της εταιρείας, το οποίο αποτυπώνει πλήρως τον φιλοπόλεμο χαρακτήρα τόσο της Uber όσο και του Καλάνικ.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το κλίμα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο θυμίζει κάτι από τις αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων. Σε αυτό το «boys club» οι προϊστάμενοι των τμημάτων χτυπούν τα στήθη τους για να γιορτάσουν μια επιτυχία και στήνουν αυτοσχέδιους διαγωνισμούς push-ups πλάι στα γραφεία τους. Σε ένα περιβάλλον που «βρωμάει» από τεστοστερόνη και εγωισμούς, οι γυναίκες φαίνεται πως δεν έχουν καμία θέση. Αλλωστε ο ίδιος ο Καλάνικ μαρτύρησε την άποψη που έχει για το άλλο φύλο, όταν σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι χρησιμοποιεί την Uber για να ρίχνει τις γυναίκες («Boob-er» την αποκαλεί χιουμοριστικά με τους φίλους του). Και η εταιρεία αναγκάστηκε κάποτε να αποσύρει όπως-όπως την κακόγουστη διαφήμισή της που υποσχόταν στους Γάλλους πελάτες της ότι θα βρουν «σέξι κορίτσια» στη θέση του οδηγού.

Τελικά οι καταγγελίες μιας γυναίκας για τη φαλλοκρατική κουλτούρα της πιο επιτυχημένης start up έμελλε να γίνουν το σκάνδαλο που ξεχείλισε το ποτήρι για την Uber. Η Σούζαν Φάουλερ εργαζόταν ως προγραμματίστρια στην εταιρεία, όταν δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό της. Οταν τόλμησε να τον καταγγείλει στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, οι υπεύθυνοι έσπευσαν να τον προστατεύσουν, δείχνοντας σε εκείνη την πόρτα της εξόδου. Η νεαρή προγραμματίστρια παραιτήθηκε, αλλά φρόντισε να εξιστορήσει την εμπειρία της με ένα εκτενές άρθρο στο blog της, το οποίο πολύ γρήγορα έγινε viral.

Το αποτέλεσμα ήταν η Uber να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα του κινήματος #DeleteUber, που καλεί τους χρήστες της υπηρεσίας να την μποϊκοτάρουν, διαγράφοντας την εφαρμογή από τα κινητά τους. Βλέποντας τα νούμερα της Uber να κατρακυλούν, ο Καλάνικ αναγκάστηκε να σοβαρευτεί. Με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στους εργαζομένους της εταιρείας, υποσχόμενος να ερευνήσει την περίπτωση της Φάουλερ και να διορθώσει την τοξική κουλτούρα της Uber. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για το «κακό παιδί» της Silicon Valley. Ο Καλάνικ θα πρέπει είτε να ενηλικιωθεί (όπως έκανε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, που από enfant terrible της τεχνολογίας μεταμορφώθηκε σε υπόδειγμα πατέρα και φιλάνθρωπου) είτε να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας του σε κάποιον σοβαρότερο (όπως έκαναν οι ιδρυτές της Yahoo!, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, το 2001).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ