Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς

Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς
Ο Χρήστος Μεγάλου, τραπεζίτης με μακρά θητεία σε διεθνείς και ελληνικές τράπεζες, είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Με την εκλογή του λήγει η, για περισσότερο από έναν χρόνο, εκκρεμότητα στην τράπεζα.

Αναλαμβάνει τα ηνία ένας έμπειρος τραπεζίτης που διετέλεσε CEO της Eurobank, συμβάλλοντας τότε τα μέγιστα στην επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μεγάλου θα αποτελέσει με τον πρόεδρο Γιώργο Χατζηνικολάου την ηγετική ομάδα του Ομίλου Πειραιώς στη νέα εποχή της τράπεζας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, η μεγάλη διεθνής εμπειρία του Χρήστου Μεγάλου, η γνώση για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση της ελληνικής αγοράς, θα είναι πολύτιμα στοιχεία για την επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ακόμα μείζονος σημασίας βήμα για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού Διοικητικού Συμβουλίου που θα διαθέτει την εμπειρία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να διασφαλίσει ότι η τράπεζα θα ανταποκριθεί στις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης, σημειώνει ο κ. Χατζηνικολάου.
Σε δήλωσή του ο κ. Μεγάλου αναφέρει ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό της τράπεζας, σε ένα δημιουργικό και παραγωγικό περιβάλλον, έτσι ώστε από κοινού να διασφαλίσουν τον ηγετικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στην ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία. Ενώ αναμενόταν η εκλογή του νέου CEO έως τα τέλη Μαρτίου, χθες αργά το απόγευμα με ομόφωνη απόφαση του nomination committee επιλέχθηκε ως μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Χρήστος Μεγάλου. Η επιλογή του κ. Μεγάλου έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς ομοφώνως και απομένει για την τυπική κάλυψη της θέσης η επισφράγιση της επιλογής από τον SSM, ο οποίος είχε ενημερωθεί. Ενήμερη είναι επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπάρχει και η συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς εκπροσωπείται με μέλος στο Δ.Σ. της τράπεζας. Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου είχε δρομολογήσει εγκαίρως τις διαδικασίες ώστε η εκλογή CEO να γίνει σύντομα και με ομοφωνία προκειμένου να ξεπεραστούν διαφωνίες του παρελθόντος και να επανέλθει το καλό κλίμα στην τράπεζα. Παρά την εκκρεμότητα του CEO, πάντως, διατηρήθηκε όλο αυτό το διάστημα η συνέχεια στη διοίκηση και η τράπεζα συνέχισε απρόσκοπτα τις εργασίες της σε όλα τα επίπεδα.
Το βιογραφικό
Ο Χρήστος Μεγάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Από το 2015 ίδρυσε και δραστηριοποιείται σε σημαντικά deals στο Λονδίνο με την Tite Capital Limited και την Eilon Associates, ενώ είναι μη εκτελεστικό μέλος της ναυτιλιακής Safe Bulkers. Διετέλεσε CEO στη Eurobank από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015. Από τον Φεβρουάριο 2013 μέχρι την εκλογή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Eurobank, διετέλεσε αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), της Επενδυτικής Τράπεζας Credit Suisse Europe με έδρα του το Λονδίνο. Από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, ήταν διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe. Από το 2002 μέχρι το 2010, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο. Την περίοδο 1997-2002 διετέλεσε διευθυντής της Credit Suisse Europe και υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο. Την περίοδο 1989-1997 ήταν διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd), την επενδυτική τράπεζα της Barclays Worldwide. Αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρέμεινε και εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1984 έως το 1986 εργάστηκε στην Arthur Andersen & Co, στην Ελλάδα. Διετέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας. Είναι πτυχιούχος του Ελληνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc in Economics) και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Aston Μεγάλης Βρετανίας (1981-1982).

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ