Ο βαρύς και ασήκωτος λογαριασμός του β' εξαμήνου - Πόσους φόρους θα πληρώσουμε

Ο βαρύς και ασήκωτος λογαριασμός του β' εξαμήνου - Πόσους φόρους θα πληρώσουμε

«Ξεχασμένες» υποσχέσεις που δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει πέρυσι ώστε να διευκολύνει εκατομμύρια φορολογούμενους στην εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο, ανασύρει από το συρτάρι το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις, την επιτάχυνση στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και την ταχύτερη –συγκριτικά με πέρυσι- εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Δύο βασικοί λόγοι επιβάλλουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε οι περυσινές δεσμεύσεις να υλοποιηθούν φέτος:

1. Το γεγονός ότι το 2017, ο λογαριασμός των φορολογικών μέτρων έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο και οι φορολογούμενοι πρέπει να διευκολυνθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα «χτυπήματα». Δυστυχώς για τους φορολογούμενους, και το 2017 παρατηρείται υπέρ συγκέντρωση φορολογικών επιβαρύνσεων στο 2ο εξάμηνο του έτους κάτι που επηρεάζει άμεσα τους συντελεστές εισπραξιμότητας των βασικών φόρων: ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

2. Το γεγονός ότι από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δεν εξαρτώνται πλέον μόνο οι καταβολές για τους φόρους αλλά και οι καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες με μείωση εισοδήματος το 2016, θα πρέπει τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς να πληρώνουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από αυτές που τους αναλογούν με αποτέλεσμα η υποβολή των φετινών δηλώσεων και η εκκαθάριση να θεωρούνται αναγκαίες για την αποκατάσταση των προσωπικών τους προϋπολογισμών.

ΒΑΡΗ

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, και φέτος, τα βάρη έχουν κατανεμηθεί κατά κύριο λόγο στο β’ εξάμηνο. Ειδικότερα:

· Στο πρώτο τρίμηνο που διανύουμε, έχει προγραμματιστεί να εισπραχθεί το 22,77% ολόκληρου του έτους. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 11,629 δισ. ευρώ όταν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, προγραμματίζεται να ανέλθουν το 2017 στα 50,374 δισ. ευρώ. Ήδη, ο Ιανουάριος έκλεισε με υπέρβαση του στόχου της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο στόχος ήταν αρκετά χαμηλά σε σχέση με τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού.
· Στο δεύτερο τρίμηνο αντιστοιχούν έσοδα της τάξεως των 9,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ακόμη λιγότερα σε σχέση με το 1ο τρίμηνο. Και αυτό διότι από τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, ο προγραμματισμός δεν περιλαμβάνει μεγάλες υποχρεώσεις πέραν του ΦΠΑ.
· Το 3ο τρίμηνο θα είναι το πιο «βαρύ» ολόκληρης της χρονιάς καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν καθαρά έσοδα της τάξεως των 15,55 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 30,79% των εσόδων ολόκληρης της χρονιάς. Ο προγραμματισμός που είχε γίνει όταν συντασσόταν ο προϋπολογισμός, προέβλεπε ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα πληρωθούν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και μία ή δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
· Όσο για το 4ο τρίμηνο θα έχει και αυτό έσοδα –κυρίως από φόρους- της τάξεως των 13,73 δισ. ευρώ. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος αλλά και να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

Η σημαντική βελτίωση που παρατηρήθηκε το 2016 στα φορολογικά έσοδα –πέρυσι εισπράχθηκαν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα συγκριτικά με το 2015- οφείλεται (μεταξύ άλλων) και στη βελτίωση των συντελεστών εισπραξιμότητας. Ειδικότερα:

1. Στον ΦΠΑ, ο συντελεστής εισπραξιμότητας αυξήθηκε από το 81,53% το 2015 (η χρονιά που τουλάχιστον στην αρχή της στιγματίστηκε από τον «δεν πληρώνω» λόγω και της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ) στο 84,6%
2. Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, από το απογοητευτικό 63,83% του 2015 φτάσαμε στο 68,62% το 2016 τη στιγμή μάλιστα που με τα εκκαθαριστικά της περυσινής χρονιάς βεβαιώθηκαν περισσότεροι φόροι.
3. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (βασικό «όπλο» του περυσινού προϋπολογισμού) ο συντελεστής εισπραξιμότητας εκτοξεύτηκε στο 88,79% έναντι 81,14% το 2015.
4. Στον ΕΝΦΙΑ, από τα ποσά που βεβαιώθηκαν (3,8 δισ. ευρώ) εισπράχθηκαν 2,845 δισ. ευρώ δηλαδή το 74,12% έναντι 71,91% το 2015.

Σηκώνουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να πληρώσουν φόρους

Η αύξηση των συντελεστών εισπραξιμότητας, συνοδεύτηκε από μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών κάτι που, στην πράξη, σημαίνει ότι τα νοικοκυριά άδειασαν ακόμη περισσότερο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αντιλαμβανόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών ότι το άδειασμα των λογαριασμών ταμιευτηρίου κάποια στιγμή έχει ένα τέλος, μελετούν ένα πλέγμα με «ευκολίες πληρωμών» ώστε τα τεράστια φορολογικά βάρη να γίνουν πιο «εύπεπτα». Το βάρος πέφτει πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για δύο λόγους: Πρώτον, παρά την ενίσχυση του 2016, ο συντελεστής εισπραξιμότητας παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα: ο ένας στους τρεις δεν πληρώνει. Έτσι, αναβιώνει το σχέδιο καταβολής του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις ή και σε περισσότερες αν καταστεί εφικτό η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρωθεί φέτος νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Και πέρυσι οι τράπεζες υποκατέστησαν τον ρόλο του κράτους δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε 9 ή και 12 δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι παρά την έξαρση στη χρήση των καρτών μετά την επιβολή των capital controls, σημαντική αύξηση στον αριθμό έκδοσης νέων πιστωτικών δεν υπάρχει. Έτσι, η διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων μέσω της συγκεκριμένης οδού αφορά σε λίγους. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, το βάρος θα πέσει στην έγκαιρη ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών (ή δυνατόν μέσα στον Ιούνιο ή στον Ιούλιο) προκειμένου ο φόρος να πληρωθεί σε τουλάχιστον έξι δόσεις και να μην χρειαστεί η παράταση μέσα στο 2018. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι βασικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων (πέραν ενδεχομένως της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια) δεν θα υπάρξει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ