H μεγάλη μάχη εργαζομένων-εργοδοτών λόγω νέου ασφαλιστικού

H μεγάλη μάχη εργαζομένων-εργοδοτών λόγω νέου ασφαλιστικού
Στα … λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα λογιστικά γραφεία μετατοπίζεται το «πεδίο μάχης» για εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας, οι εμπλεκόμενοι με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών σπεύδουν να βρουν τρόπους άμυνας από την εφαρμογή ενός μέτρου που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας τόσο στους επαγγελματίες όσο και στις επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Το πακέτο μέτρων που ενεργοποιεί η κυβέρνηση εκτός από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάση εισοδήματος περιλαμβάνει και ένα δεύτερο μέτρο που πέρασε στα… ψιλά αλλά μπορεί να μετατραπεί σε «κρυφό χαράτσι» για τις επιχειρήσεις: όσες εταιρείες δεν καταβάλλουν μέσω τράπεζας και το τελευταίο ευρώ από μισθό ή από αμοιβή με «μπλοκάκι», δεν θα μπορούν να εκπέσουν το συγκεκριμένο ποσό από τα φορολογητέα τους κέρδη. Έτσι, επί των αμοιβών από εργασία που δεν έχουν καταβληθεί μέσω τράπεζας, θα υποχρεούνται να πληρώσουν και φόρο εισοδήματος 29% αλλά και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά που εκτοξεύει την επιβάρυνση στο 58%.

Το νέο καθεστώς ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών με το οποίο θα κληθεί να προσαρμοστεί η αγορά από το τέλος του μήνα, προβλέπει τα εξής:

1. Ο μισθωτός που έχει και μια δεύτερη απασχόληση (σε διαφορετικό εργοδότη) στον οποίο εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα πληρώνει από μόνος του το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή το 20% για την κύρια σύνταξη και το 6,95% υπέρ του κλάδου υγείας. Οι εισφορές με το νέο σύστημα, θα καταλογιστούν για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του μήνα και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το 26,95%, θα υπολογιστεί επί των καθαρών αποδοχών που προέκυψαν το 2015 από «ελεύθερο επάγγελμα». Και μόλις υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2017, θα γίνει διόρθωση της εκκαθάρισης με βάση τα εισοδήματα του 2016.

2. Ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει περισσότερες από δύο πηγές εισοδήματος, (π.χ τρεις συνεργασίες) θα πληρώνει ο ίδιος τις ασφαλιστικές του εισφορές (26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία) ενώ και πάλι η βάση υπολογισμού θα είναι αρχικά τα εισοδήματα του 2015 και στη συνέχεια τα εισοδήματα του 2016.

3. Ο ελεύθερος επαγγελματίας με έως και δύο εργοδότες, -γνωστός και ως «μπλοκάκιας»- θα επιβαρύνεται ο ίδιος με το ένα τρίτο των ασφαλιστικών εισφορών ενώ ο εργοδότης θα καλείται να καταβάλλει τα δύο τρίτα των εργοδοτικών εισφορών. Η παρακράτηση, θα γίνεται τη στιγμή της έκδοσης του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Άρα, ο μπλοκάκιας θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2015 ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας με βάση τις αποδοχές του 2015 και του 2016.

Έρχονται τα ραβασάκια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών

Από το τέλος Ιανουαρίου οπότε και αναμένεται να αποσταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, θα αρχίσουν να φαίνονται και οι συνέπειες στην αγορά:

1. Το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον επαγγελματία ή στον μπλοκάκια και στον εργοδότη του (ή πελάτη του) θα έχει να κάνει με τον καταμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Οι επαγγελματίες –ειδικά αυτοί που εμφανίζουν καθαρά έσοδα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως- θα διαπιστώσουν μια απότομη μείωση του καθαρού τους εισοδήματος καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν, θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές που κατέβαλλαν μέχρι τώρα στον ΟΑΕΕ. Το ερώτημα είναι: θα αποδεχθούν αυτή τη μείωση των καθαρών αποδοχών ή θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν το κόστος στον πελάτη τους; Για παράδειγμα, θα εξακολουθήσει ο γιατρός να χρεώνει προς 50 ευρώ την επίσκεψη ακόμη και αν ο πελάτης ζητήσει απόδειξη ή θα επιχειρήσει να αποτρέψει την έκδοση απόδειξης απαιτώντας υψηλότερη αμοιβή από τον ασθενή;

2. Το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης έχει να κάνει με τη σχέση του εργοδότη με τον εργαζόμενο ο οποίος αμείβεται με «μπλοκάκι». Θα δεχτεί ο εργοδότης να πληρώνει το κόστος που του αναλογεί ή θα επιμείνει στην αρχική συμφωνία του τύπου: «εγώ 500 ευρώ μεικτά πλήρωμα, και 500 ευρώ μεικτά θα πληρώνω». Με το νέο σύστημα, έτσι όπως σχεδιάζεται, ασφαλιστικές εισφορές θα καλείται να πληρώσει και η εταιρεία που θα απασχολεί έναν συνεργάτη άπαξ ετησίως, μόνο και μόνο επειδή αυτός ο συνεργάτης θα έχει μόνο δύο «πελάτες». Είναι προφανές ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλη «ένταση» στις σχέσεις με τον συνεργάτη ενώ ήδη τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αναζητούν τρόπους ώστε κανένας συνεργάτης να μην θεωρείται «μπλοκάκιας» αλλά ελεύθερος επαγγελματίας. Δηλαδή, αναζητούνται τεχνικοί τρόποι ή ο συνεργάτης να είναι κάπου μισθωτός ώστε η πρόσθετη αμοιβή του να αντιμετωπίζεται ως «ελεύθερο επάγγελμα» (που σημαίνει ότι ο συνεργάτης θα φέρει το βάρος για την καταβολή του συνόλου των εισφορών) ή να έχει περισσότερους από δύο «εργοδότες».

3. Το 3ο πεδίο αντιπαράθεσης έχει να κάνει με τον χρόνο έκδοσης του παραστατικού (π.χ δελτίο παροχής υπηρεσιών). Με δεδομένο το γεγονός ότι στην αγορά οι συναλλαγές δεν πληρώνονται όταν εκδίδονται τα παραστατικά αλλά αρκετούς μήνες αργότερα, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο: Ο εργαζόμενος με μπλοκάκι, θα θέλει να εκδώσει το παραστατικό μόνο τη στιγμή που θα πληρωθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του όχι μόνο τον ΦΠΑ (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα) αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Από την άλλη, ο εργοδότης θα θέλει να πάρει στα χέρια του το παραστατικό για να μειώσει τον ΦΠΑ που –ως εταιρεία- πρέπει να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα (εφόσον τηρεί βιβλία γ’ κατηγορίας).

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ