Η καυτή ατζέντα που καλείται να «τρέξει» η νέα υφυπουργός Οικονομικών

Η καυτή ατζέντα που καλείται να «τρέξει» η νέα υφυπουργός Οικονομικών
Κατέλαβε για πρώτη φορά μια θέση στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2015 με τις ψήφους 6.571 συμπολιτών της καταλαμβάνοντας την 4η από τις 5 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Μαγνησίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν από 5 σε τρεις αλλά η Κατερίνα Παπανάτσιου –περί αυτής, της νέας υφυπουργού Οικονομικών ο λόγος- βρέθηκε και πάλι σε εκλόγιμη θέση καθώς είχε δηλωθεί δεύτερη στη «λίστα» βάσει της οποίας έγινε η εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στον έναν χρόνο που μεσολάβησε, η κυρία Παπανάτσιου κράτησε χαμηλούς κοινοβουλευτικούς τόνους. Κατέθεσε ερωτήσεις για επιμέρους θέματα –πχ ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών- εισηγήθηκε ως ειδική αγορήτρια στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εισηγήθηκε το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ενώ συμμετείχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και στην υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Από τα επιμέρους, η κυρία Παπανάτσιου καλείται πλέον να ασχοληθεί –και μάλιστα με μηδενικό χρόνο προσαρμογής- με τα θέματα πρώτης γραμμής και τα προαπαιτούμενα μιας εξαιρετικά κρίσιμης αξιολόγησης.

Γεννημένη στον Αλμυρό Μαγνησίας, η κυρία Παπανάτσιου είναι λογιστής στο επάγγελμα. Εργάστηκε ως προϊσταμένη λογιστηρίου στον υπεραιωνόβιο πλέον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς –πρόσφατα ο συνεταιρισμός γνωστός για τα μήλα Ζαγοριν γιόρτασε τα 100 του χρόνια παρουσία της κυρίας Παπανάτσιου- ενώ στη συνέχεια λειτούργησε λογιστικό γραφείο. Τώρα, καλείται να περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού: από την παροχή συμβουλών προς τους φορολογούμενους προκειμένου να ανταποκριθούν με όσο το δυνατόν λιγότερες…απώλειες στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καταλαμβάνει μια «ηλεκτρική καρέκλα» όπου η επιτυχία κρίνεται από τον ρυθμό μεταβολής των φορολογικών εσόδων αλλά και από το «ξεσκόνισμα» καταλόγων με πιθανούς φοροφυγάδες.

Η λογίστρια από τη Μαγνησία, φέρεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των συντρόφων της στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Εκτός από την προφανή κίνηση εμπιστοσύνης που είναι η υπουργοποίηση, είχε στηριχτεί και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο του κόμματος. Καταλαμβάνοντας την 4η θέση με βάση τις ψήφους που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, θα μπορούσε να είναι εκτός κοινοβουλίου αν στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούσαν τη σειρά… προτεραιότητας (βάσει ψήφων) κατά την κατάρτιση της λίστας. Αυτό δεν έγινε, το όνομα της Παπανάτσιου γράφτηκε στη 2η θέση η οποία αποδείχτηκε εκλόγιμη παρά τη μείωση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία.

Στο πολιτικό και κομματικό τμήμα του βιογραφικού της, προβάλει την εμπλοκή της με την ΚΝΕ από τα φοιτητικά της χρόνια –είναι πτυχιούχος του οικονομικού τμήματος της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης- αλλά και στη συνέχεια την ενσωμάτωσή της στο ΚΚΕ. Στον Συνασπισμό εντάχθηκε από την ίδρυσή του ενώ σήμερα, είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία.

Δύο νομοσχέδια, αντικειμενικές αξίες και τέλη κυκλοφορίας

Ο φάκελος με τις εκκρεμότητες που παρέλαβε από τον προκάτοχό της Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι και βαρύς και εξαιρετικά πιεστικός όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα. Η ενημέρωση επί σειράς ανοικτών θεμάτων που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών, θα πρέπει να γίνει μέσα σε… ώρες καθώς από την εβδομάδα που ξεκινάει, θα αρχίσουν να εκπνέουν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες:

1. Στις 14 Νοεμβρίου, επανέρχονται στην Αθήνα οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Στην αρμοδιότητα της κυρίας Παπανάτσιου, ανήκουν δύο κρίσιμα νομοσχέδια τα οποία μπορεί να μην είναι «προαπαιτούμενα» αλλά πρέπει να προχωρήσουν καθώς τα έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.Πρόκειται για το νομοσχέδιο παροχής κινήτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών εκεί όπου υπάρχει και το καυτό θέμα του «ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού». Αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό, θα δημιουργήσει εμπόδια στις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα καθώς όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από το να πληρώσουν με χρεωστική ή πιστωτική. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Όλα εξαρτώνται από τον συντελεστή υπολογισμού του φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θελήσουν να «ασπρίσουν» μαύρο χρήμα. Συντελεστής άνω του 50-60% θα μηδενίσει το ενδιαφέρον και θα οδηγήσει σε ναυάγιο ένα εγχείρημα που αποσκοπεί να φέρει χρήμα στα δημόσια ταμεία.

2. Μέσα στην εβδομάδα, θα πρέπει να υπογραφεί η απόφαση υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας του 2017 καθώς περαιτέρω χρονικής καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία της πληρωμής η οποία πρέπει να αποφέρει περίπου 1,1 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

3. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η απόφαση για τον φετινό υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης παρά το γεγονός ότι σε δύο εβδομάδες ξεκινάει και ημερολογιακά ο χειμώνας.

4. Κυβερνητική δέσμευση η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί, αποτελεί η συγκρότηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αλλά και η λειτουργία του ηλεκτρονικού μηχανισμού «ξεσκονίσματος» των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 12 ετίας. Ως λογίστρια, η κυρία Παπανάτσιου σίγουρα δεν θα εμφανιζόταν ευχαριστημένη από τα αλλεπάλληλα «προσκλητήρια» των φορολογουμένων για παροχή ακόμη περισσότερων στοιχείων. Τώρα, ως αρμόδια υφυπουργός, θα κληθεί να κοιτάξει τα συμφέροντα του δημοσίου και να ζητήσει επιπλέον φορολογικές δηλώσεις : από τη διόρθωση των στοιχείων των αγροτεμαχίων μέχρι τη δήλωση των σκαφών αναψυχής.

5. Ένα από τα κρισιμότερα φορολογικά μέτωπα για το 2017 –και ταυτόχρονα μνημονιακή υποχρέωση- αποτελεί η εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές χωρίς όμως να θιγούν τα δημόσια έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι η κυρία Παπανάτσιου θα πρέπει να εισηγηθεί αυξήσεις συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και –ενδεχομένως- αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης ώστε η υποχρεωτική (από το μνημόνιο) μείωση των αξιών των ακινήτων στα χαρτιά, να μην παρασύρει προς τα κάτω τα δημόσια έσοδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ