Πάνω οι τιμές των τσιγάρων – κάτω τα έσοδα από φόρους καπνικών

Πάνω οι τιμές των τσιγάρων – κάτω τα έσοδα από φόρους καπνικών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων ότι η επιμονή στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, ακόμη και στα ηλεκτρονικά, από την 1/1/2017 θα επιφέρει κατακόρυφη μείωση των δημοσίων εσόδων.

Ναι μεν η τιμή λιανικής θα αυξηθεί κατά 40-50 λεπτά ανά πακέτο –ήδη οι εταιρείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση του φόρου- αλλά το παράνομο εμπόριο θα εκτοξευτεί εις βάρος της νόμιμης αγοράς με αποτέλεσμα όχι μόνο να εισπραχθούν τα 120 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αλλά και να υπάρξει και συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, με το που θα ενεργοποιηθεί η αύξηση του φόρου από την Πρωτοχρονιά, η μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα, από το 84% που είναι σήμερα, θα εκτοξευτεί στο 90%. Το παράνομο εμπόριο έχει ήδη κερδίσει μερίδιο άνω του 20% στην αγορά ενώ οι πωλήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νομίμως, έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 50%.

Στο 3ο τρίμηνο, καταγράφηκε ήδη σημαντική υστέρηση στα έσοδα από τους φόρους των καπνικών προϊόντων έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Αυτό βεβαίως, οφείλεται στην «αποθεματοποίηση» στην οποία προχώρησαν οι επιχειρήσεις κατά τους μήνες Μαίο και Ιούνιο. Έκτοτε, τα έσοδα άρχισαν να υποχωρούν πολύ κάτω από τους στόχους ενώ στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι τελικώς θα υπάρξει «τρύπα» και στον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς. Τον Ιούλιο εισπράχθηκαν μόλις 103 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 255 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 120 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 199 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 220 εκατ. ευρώ. Έτσι, ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο, είχε παρατηρηθεί υπέρβαση 415 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καπνικά αλλά και τον ΦΠΑ, το ποσό της υπέρβασης περιορίστηκε στα 114 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Στο τελευταίο τρίμηνο, αναμένεται περαιτέρω πτώση με αποτέλεσμα το ποσό της υπέρβασης να πέσει… υπό το μηδέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ