Πληρώσαμε 1 δις. ευρώ σε έναν μήνα για τον ΕΝΦΙΑ

Πληρώσαμε 1 δις. ευρώ σε έναν μήνα για τον ΕΝΦΙΑ
Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο έδωσαν μια απάντηση στο ερώτημα: «πώς προέκυψε η μεγάλη αύξηση των εισπράξεων του δημοσίου κατά τον προηγούμενο μήνα;».

Η απάντηση είναι μονολεκτική: ΕΝΦΙΑ. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, πληρώσαμε συνολικά 1 δις. ευρώ όταν η συνολική βεβαίωση του φόρου ήταν 3,17 δις. ευρώ. Το γεγονός, μπορεί να προκάλεσε χαμόγελα αισιοδοξίας σε όσους είδαν τα φορολογικά έσοδα να ξεφεύγουν στο 9μηνο ένα δις. ευρώ πάνω από τον στόχο, ωστόσο, τα χαμόγελα συνοδεύτηκαν και από προβληματισμό. Τον Οκτώβριο, δεν αναμένεται να επαναληφθεί το φαινόμενο. Ο λόγος;

1. Μεγάλο μέρος από τις εισπράξεις του ενός δις. ευρώ προήλθαν από συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με τον ΕΝΦΙΑ. Όταν οι επιστροφές φόρου από τον φόρο εισοδήματος εκτιμώνται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ, και οι μισοί να προσήλθαν για συμψηφισμούς, η ένεση στα έσοδα είναι εξαιρετικά σημαντική

2. Οι κάρτες δούλεψαν τον Σεπτέμβριο. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, εξόφλησαν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ χωρίς να εκμεταλλευτούν το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Με τον συνδυασμό των δύο παραγόντων, οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στο ένα δις. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για τον συγκεκριμένο μήνα. Σε τι συνίσταται η αγωνία του οικονομικού επιτελείου; Στο ότι αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν και τον Οκτώβριο. Με βάση τη λογική, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι πολύ λιγότερα τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Στόχος, παραμένει το να συγκεντρωθούν τα 2,65 δις. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό από τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά να συγκεντρωθούν τα περίπου 12 δις. ευρώ που απαιτούνται μέχρι το τέλος του έτους για να κλείσει ο προϋπολογισμός στο σκέλος των φορολογικών εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ