Νέα «βόμβα» από τον διοικητή του ΟΑΕΕ: εισφορές με βάση τα κέρδη για τους μετόχους ΑΕ

Νέα «βόμβα» από τον διοικητή του ΟΑΕΕ: εισφορές με βάση τα κέρδη για τους μετόχους ΑΕ
Τελειώνει και ο Οκτώβριος και στο υπουργείο Εργασίας δεν έχουν εκδώσει ακόμη τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους που απαιτούνται προκειμένου να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες από τις αρχές του χρόνου.

Και ενώ η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε μόλις προ ημερών δεν έχει συνεδριάσει παρά μόνο δύο φορές μέχρι τώρα, ο διοικητής του ΟΑΕΕ έρχεται να ρίξει νέα «βόμβα».

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» υποστήριξε ότι «Τα μέλη του ΔΣ που έχουν μετοχές πάνω από 3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα κέρδη που τους αναλογούν». Αν επιβεβαιωθεί αυτό που δήλωσε ο κ. Τσακίρης τότε οι επιχειρηματίες που για προφανείς λόγους λήψης αποφάσεων θέλουν να μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών τους, θα πρέπει να πληρώνουν:

1. 29% φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και 100% προκαταβολή για την επόμενη χρήση

2. 15% φόρο επί των διανεμόμενων κερδών

3. Κατ’ ελάχιστον 27% ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μένει να φανεί επί ποιου μεγέθους θα επιβληθούν. Ο κ. Τσακίρης περιγράφει ότι το κάθε μέλος ΔΣ που θα διατηρεί ταυτόχρονα και την ιδιότητα του μετόχου, θα επιβαρύνεται ανάλογα με το ποσοστό του αλλά δεν απαντά στο πλήθος ερωτημάτων που προκύπτουν. Σε ποια κέρδη θα υπολογίζονται οι εισφορές; Στα διανεμόμενα; Και πότε θα επιβάλλονται οι εισφορές δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρούν σε διανομή κερδών μια φορά στα πέντε χρόνια; Και αν ακόμη αυτό συμβεί, οι ασφαλιστικές εισφορές από πού θα εκπίπτουν;

4. Εισφορά αλληλεγγύης η οποία μπορεί να φτάνει και στο 10%

Το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που θα προκύψει αν υλοποιηθεί αυτό που δηλώνει ο διοικητής του ΟΑΕΕ είναι ότι η επιβάρυνση για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα εκτιναχθεί στα ύψη. Μόνο για τον φόρο (νομικών προσώπων, μερισμάτων και εισφορά) ούτως ή άλλως θα παρακρατείται έως και το 50% των κερδών. Αν προστεθούν και ασφαλιστικές εισφορές, οι κρατήσεις θα ξεπεράσουν το 70% (!).

Ακούστε το ηχητικό με τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΑΕΕ στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και στον Νίκο Σαμοϊλη στο συνημμένο αρχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ