O προϋπολογισμός της τσέπης μας - Ποιοι θα υποφέρουν το 2017

O προϋπολογισμός της τσέπης μας - Ποιοι θα υποφέρουν το 2017
Τον προϋπολογισμό του κράτους καταθέτει σήμερα στη Βουλή –αρχικά το προσχέδιο- η κυβέρνηση, τον προϋπολογισμό της… τσέπης τους θα σκέφτονται από τώρα εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι την επόμενη χρονιά θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και των εισπράξεων των ασφαλιστικών ταμείων, κρύβει πίσω της πολύ βαριά μέτρα για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν θα είναι μειοψηφία αλλά η πράξη θα δείξει ότι ο αριθμός των θιγόμενων, θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ποιοι είναι οι θιγόμενοι;

  1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που εμφανίζουν εισόδημα άνω των 15.000-20.000 ευρώ θα βρεθούν από το νέο έτος αντιμέτωποι με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλέσει ακόμη και διπλασιασμό της επιβάρυνσης. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το σενάριο που φέρνει τους ελεύθερους επαγγελματίες να προκαταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές από την Πρωτοχρονιά με βάση τα εισοδήματα του 2015, το νέο έτος θα κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ρευστότητα των επαγγελματιών. Το νέο σύστημα μειώνει τα βάρη για τους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 9000 ευρώ και κάτω. Μένει όμως να φανεί αν η μείωση των εισφορών σε αυτά τα επίπεδα εισοδήματος, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών.
  2. Οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% μέτρο οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
  3. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για το εισόδημα από ακίνητα όποιο και αν είναι αυτό το εισόδημα (σ.σ ο συντελεστής αυξάνει από το πρώτο ευρώ εισοδήματος καθώς γίνει 15% από 12%).
  4. Οι μισθωτοί με ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ καθώς θα κληθούν να σηκώσουν πρόσθετα βάρη εξαιτίας της αύξησης του φόρου εισοδήματος αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης.
  5. Όσοι χάσουν σύζυγο συνταξιούχο μέσα στην επόμενη χρονιά καθώς οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας είναι δραματικές (σ.σ η σύνταξη θα κυμαίνεται αρχικά στο 50% και μετά στο 25% της σύνταξης του θανόντος.
  6. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ οι οποίοι θα υποστούν ένα ακόμη χτύπημα από την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.
  7. Όσοι κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους έχει χορηγηθεί από την εταιρεία καθώς θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο εισοδήματος.
  8. Οι πρώτοι που θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων καθώς θα διαπιστώσουν ότι θα έχει χαθεί τουλάχιστον το 20% της σύνταξής τους.
  9. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι διατηρούν ταυτόχρονα σημαντική ακίνητη περιουσία καθώς εκτός απροόπτου θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια.

Στα βάρη της χρονιάς, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις από την έμμεση φορολογία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θα επηρεαστούν σχεδόν από το σύνολο των αυξήσεων. Θίγεται ο καπνιστής που οδηγεί αυτοκίνητο –βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο- ο οποίος καταναλώνει καφέ, μπύρα και έχει τηλεφωνική σύνδεση με internetκαι συνδρομητική τηλεόραση. Σε πόσους ταιριάζει αυτό το προφίλ; Κοντά σε ένα εκατομμύριο άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ