«Ξαναζεσταίνουν» το σχέδιο… Βαρουφάκη για τις αποδείξεις

«Ξαναζεσταίνουν» το σχέδιο… Βαρουφάκη για τις αποδείξεις
Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο οι αποδείξεις να μην ζητηθούν κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών.

Μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει αλλά και τι επιτρέπουν οι δανειστές να κάνει. Το νομοσχέδιο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και τη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού στις επιχειρήσεις «κόλλησε» στη διαπραγμάτευση και πλέον ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και αν θα εμπεριέχει τον ακατάσχετο λογαριασμό ή όχι. Δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που θα προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί οριστικά.

Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θα έδινε τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιεί και κληρώσεις δώρων –από τα ψώνια της ημέρας μέχρι αυτοκίνητα και … σπίτια- για όσους θα έκαναν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας (ή της χρεωστικής) προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1900-2100 ευρώ. Στο υπουργείο συνειδητοποίησαν ότι το ίδιο το νομοσχέδιο, αφήνει εκτός του…. κυνηγιού των ηλεκτρονικών πληρωμών, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες:

1. Όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εισοδηματίες καθώς και τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν έχουν αφορολόγητο άρα και κανέναν λόγο να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος

2. Όλους τους ηλικιωμένους (πιθανότατα άνω των 65 ετών) οι οποίοι θα εξαιρούνται από το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και

3. Όλους τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Προκειμένου να μπουν και αυτά τα εκατομμύρια των πολιτών στο… κυνήγι των αποδείξεων, σκέφτηκαν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών να κάνουν κληρώσεις δώρων και για όσους θα συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί επί ημερών Γκίκα Χαρδούβελη ενώ υιοθετήθηκε στη συνέχεια και από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η ιδέα στηριζόταν σε έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ παρόμοιο σύστημα έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα –σε εργαστηριακές συνθήκες- από επιστήμονα του Δημόκριτου. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων απαιτεί σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή και προετοιμασίες μηνών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αποδείξεις… τέλος και για το 2016. Από το 2017, βλέπουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ