«Κούρεμα» στις επιστροφές φόρου – πόσα περίμεναν, πόσα πήραν οι φορολογούμενοι

«Κούρεμα» στις επιστροφές φόρου – πόσα περίμεναν, πόσα πήραν οι φορολογούμενοι
Στις 6 Σεπτεμβρίου, οι επιστροφές φόρου προς τους πολίτες για τον μήνα Αύγουστο, έφταναν στα 278 εκατομμύρια ευρώ με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Το αποτέλεσμα;

Τα καθαρά έσοδα του Αυγούστου –τα οποία φυσικά επηρεάζονται από τις επιστροφές φόρου καθώς όσα περισσότερες είναι τόσο λιγότερα μένουν στο ταμείο- να κλείσουν με υστέρηση έναντι του στόχου. Στις 20 Σεπτεμβρίου, η υστέρηση μετατράπηκε αυτομάτως σε υπέρβαση –πάντοτε για τον μήνα Αύγουστο ο λόγος- με αποτέλεσμα να βγουν οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των εσόδων, ανακοινώσεις διανθισμένες και με προτροπές στην αξιωματική αντιπολίτευση «να διαβάζει σωστά τα νούμερα». Πώς μετατράπηκε η υστέρηση σε υπέρβαση μέσα σε δύο εβδομάδες; Οι επιστροφές φόρου προφανώς… ξαναμετρήθηκαν και υπολογίστηκαν σε 187 εκατ. ευρώ αντί για 278 εκατ. ευρώ. Επόμενο ήταν να «φουσκώσουν» και τα καθαρά έσοδα.

Aνεξάρτητα από τις λογιστικές εγγραφές του κάθε μήνα που μπορούν να επηρεάσουν τα σύνολα προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση –για παράδειγμα τον Αύγουστο έλειψαν από τον προϋπολογισμό τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της παράτασης που δόθηκε στην πληρωμή της 1ης δόσης- το γεγονός με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού είναι ένα: έχουμε μπροστά μας τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο) κατά τους οποίους πρέπει να εισπραχθούν συνολικά 19,22 δις. ευρώ. Αντιστοιχούν 4,8 δις. ευρώ ανά μήνα όταν στο 8μηνο, τα μηνιαία έσοδα ήταν 3,7 δις. ευρώ. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός εκτελείται εντός στόχων στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει υστέρηση σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού καθώς έχουν καταρρεύσει τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υπάρχει όμως και υπέρβαση σε επίπεδο καθαρών εσόδων της τάξεως των 464 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μεγάλη κόπωση στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί πώς ανταποκρίνονται οι φορολογούμενοι με τον ΕΝΦΙΑ. Στους τέσσερις τελευταίους μήνες, θα πρέπει να εισπράττονται κάθε μήνα, ένα δις. ευρώ περισσότερα έσοδα σε σχέση με το 8μηνο. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των εσόδων, είναι φόροι.

Τι έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες;

Το γενικό σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 3,932 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,869 δις. ευρώ. Δηλαδή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 63 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το υπουργείο Οικονομικών, έχει υποστηρίξει ότι η σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό Αύγουστο είναι ενθαρρυντική καθώς πέρυσι λόγω των συνεχών παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, εισπράχθηκαν σημαντικά ποσά μέσα στον Αύγουστο του 2015 κάτι που δεν επαναλήφθηκε και φέτος.
Το γενικό σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, προ επιστροφών, για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 4,116 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,179 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση κατά 63 εκατ. ευρώ έχει αποδοθεί από το υπουργείο στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.
Οι επιστροφές φόρων τον Αύγουστο 2016 ανήλθαν, όπως προαναφέρθηκε, σε 187 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 122 εκατ. ευρώ). Τον Αύγουστο 2015 οι επιστροφές ήταν 226 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα στο 8μηνο

Σε επίπεδο 8μηνου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 29,883 δις. ευρώ (το ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με τα 29,755 δις. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα) έναντι στόχου 29,419 δις. ευρώ. Δηλαδή, εξακολουθεί να καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου της τάξεως των 446 εκατ. ευρώ και όχι 336 εκατ. ευρώ όπως προέκυπτε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα. Η υπέρβαση έναντι του στόχου σε επίπεδο 8μηνου, οφείλεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στα μη φορολογικά έσοδα (απόλήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα) τα οποία ήδη από το 7μηνο εμφάνιζαν υπέρβαση 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου, ανήλθαν στα 31,732 δις. ευρώ έναντι στόχου 31,086 δις. ευρώ (σ.σ έχει αναθεωρηθεί σε σχέση με τον στόχο που είχε οριοθετηθεί κατά τον Νοέμβριο του 2015) με την υπέρβαση έναντι του αναθεωρημένου στόχου να περιορίζεται τον Αύγουστο στα 646 εκατ. ευρώ έναντι 709 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.

Οι επιστροφές φόρου στο 8μηνο, ανήλθαν στα 1,907 δις. ευρώ έναντι στόχου 1,809 δις. ευρώ (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι είχαν φτάσει στα 1,998 δις. ευρώ στο οκτάμηνο). Η υπέρβαση έναντι του στόχου στο 8μηνο έχει περιοριστεί μετά την πτώση του Αυγούστου στα 97 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη απόκλιση παρατηρείται στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έχουν εισπραχθεί 2,067 δις. ευρώ έναντι στόχου 3,115 δις. ευρώ με την απόκλιση να διαμορφώνεται στα 883 εκατ. ευρώ. Αυτή η μεγάλη απόκλιση στα έσοδα του ΠΔΕ δικαιολογεί και την υστέρηση των 584 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού: τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 31,95 δις. ευρώ έναντι στόχου 32,534 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ