Τα 9+1 χτυπήματα στην τσέπη μας για να επιτευχθούν καθαρά έσοδα 4,8 δις. ευρώ

Τα 9+1 χτυπήματα στην τσέπη μας για να επιτευχθούν καθαρά έσοδα 4,8 δις. ευρώ
Κάθε μήνα που θα περνάει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε τα καθαρά έσοδα του δημοσίου να ανέρχονται στο εξωπραγματικό ποσό των 4,8 δισ. ευρώ. Καθένας από τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους, θα πρέπει να αποδίδει -κατά μέσο όρο- 30% περισσότερα έσοδα (κυρίως φορολογικά) από τη μέση απόδοση των οκτώ πρώτων μηνών του έτους.

Τι δείχνει αυτό; Ότι μας περιμένει γολγοθάς. Μπορεί αυτό να μην εκπλήσσει κανέναν. Σίγουρα όμως, δεν αφήνει και κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι πέρα από τα μέτρα που ήδη πληρώνουμε, θα έρθουν μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλα -τουλάχιστον- 10 η επιβολή των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί: Αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεύτερο κύμα περικοπών στο επίδομα του ΕΚΑΣ, αύξηση τελών κυκλοφορίας και πρόστιμα σε εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧδες, αύξηση ΦΠΑ για δεκάδες χιλιάδες νησιώτες, γενναία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και (πιθανές) περικοπές μισθών για όσους αμείβονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, συνθέτουν τη λίστα των μέτρων που βαίνουν προς υλοποίηση. Ως προς το ποια θα είναι η χειρότερη ημέρα του επόμενου τετραμήνου η απάντηση είναι από τώρα προβλέψιμη: η Πρωτοχρονιά.

1. Αύξηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15/10 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ. Λόγω και του νέου ΦΠΑ (24%) η επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στα τουλάχιστον 6-7 λεπτά σε σχέση με πέρυσι.

2. Νέα ασφαλιστικά μέτρα: Στα 15 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνονται και νέα ασφαλιστικά μέτρα που θα φέρουν επιβαρύνσεις σε:
• κατοίκους περιοχών με πληθυσμό κάτω από 2000 άτομα (σ.σ.: θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που τους επιτρέπει ασφάλιση στον ΟΓΑ)
• σε ελεύθερους επαγγελματίες ειδικών κατηγοριών (θα ακριβύνουν οι ασφαλιστικές εισφορές μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων κλπ καθώς τα τροποποιηθεί προς το χειρότερο το καθεστώς εκπτώσεων)
• σε ασφαλισμένους που θα θελήσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

3. Μπαράζ ελέγχων σε ΙΧδες: Βάσει σχεδιασμού, μέσα στο φθινόπωρο θα αποσταλούν εκατοντάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια συμμόρφωσης σε ΙΧδες που δεν πέρασαν μέχρι το τέλος του 2015 το αυτοκίνητό τους από ΚΤΕΟ καθώς και σε αυτούς που οδηγούν ανασφάλιστο όχημα. Τα πρόστιμα ή τα επιπλέον παράβολα που θα συνοδεύουν τα ειδοποιητήρια -οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζουν τις λίστες- θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 250 ευρώ.

4. Ειδικά μισθολόγια: Η κυβέρνηση αναζητεί «ισοδύναμα» αλλά είναι αμφίβολο αν οι θεσμοί θα δεχτούν να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια δεδομένου ότι αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο της β’ αξιολόγησης. Τα σενάρια συγχώνευσης των ειδικών μισθολογίων από 30 σήμερα σε πολύ λιγότερα, θα έχουν ως συνέπεια να μειωθούν μισθοί για χιλιάδες εργαζόμενους και το μόνο που μένει να φανεί είναι αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να προστατέψει κάποιους (ήδη ασκούνται πιέσεις από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μην θιγούν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας)

5. Αλλαγή τελών κυκλοφορίας: Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα προβλέπουν υπολογισμό βάσει ρύπων για τα ΙΧ που έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2007 και όχι μετά τον Νοέμβριο του 2010 όπως ισχύει σήμερα. Αυτό θα προκαλέσει επιβαρύνσεις στους οδηγούς των παλαιών αυτοκινήτων μικρού και μεσαίου κυβισμού και πιθανές ελαφρύνσεις για παλαιά οχήματα πολύ μεγάλου κυβισμού που σήμερα πληρώνουν και υψηλά τέλη αλλά και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

6. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα: Από τις αρχές του χρόνου, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημά τους. Και επειδή το υπουργείο δεν γνωρίζει τα εισοδήματα του 2016, θα υπολογίσει αναδρομικά εισφορές με βάση τα κέρδη του 2015.

Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ όσοι δήλωσαν το 2015 κέρδη άνω των 15-20.000 ευρώ από ελεύθερο επάγγελμα ατομική επιχείρηση κλπ, θα πρέπει να ετοιμάζονται για σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς ο συντελεστής θα ξεκινάει από το 27% (πέραν ειδικών περιπτώσεων) και θα κλιμακώνεται έως και το 38%

7. Οριστική κατάργηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ: Έρχεται το τρίτο κύμα αύξησης του ΦΠΑ στη νησιωτική χώρα. Από την 1/1, δεν θα μείνει κανένα νησί που να μην έχει ΦΠΑ 24% ως βασικό συντελεστή και 13% ως χαμηλό. Ως προς το ποια θα είναι αυτή τη φορά τα θιγόμενα νησιά, η απάντηση είναι απλή: όλα πλην Ρόδου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου, Σκιάθου, Σύρου, Θάσου, Άνδρου, Τήνου, Καρπάθου, Μήλου, Σκύρου, Αλοννήσου και Σίφνου.

8. Δεύτερος γύρος περικοπών ΕΚΑΣ: Η νέα… λυπητερή θα έρθει στις 30 Δεκεμβρίου με την καταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου. Το ψαλίδι θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2016 καθώς θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 550 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017 έναντι 220 εκατ. ευρώ το 2016.

9. Επιδείνωση της ρύθμισης των 100 δόσεων: Το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η νέα επιδείνωση της ρύθμισης καθώς από την Πρωτοχρονιά, όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, θα βγαίνει εκτός. Μέχρι και το τέλος του έτους υπάρχει χρονικό περιθώριο 15 ημερών.

Εμμεσοι φόροι με το καλή χρονιά

Η Πρωτοχρονιά θα φέρει και το νέο πακέτο αύξησης των έμμεσων φόρων (αν δεν υπάρξει απόφαση για επίσπευση) το οποίο θα περιλαμβάνει:
• Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα. Έρχεται έτσι ανατίμηση 4 λεπτών στην αμόλυβδη, 10 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης και 12-13 λεπτά στο υγραέριο.
• Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
• Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
• Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
• Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Η τελική επιβάρυνση θα αγγίξει το 6%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ