Έτσι στήθηκε η απάτη με τα POS

Έτσι στήθηκε η απάτη με τα POS
H εταιρεία που προμήθευε τα POS έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Τα POS διακινούνταν από κέντρο διανομής στη Βουλγαρία και ήταν ασύρματα. Μέσω των μηχανημάτων αυτών, που ήταν «συνδεδεμένα» με αλλοδαπή τράπεζα, οι ελληνικές επιχειρήσεις «περνούσαν» τις εισπράξεις τους από ξένους τουρίστες-πελάτες τους, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούσαν στις πληρωμές τους κάρτες ξένων τραπεζών μη υποκείμενες σε capital controls.

Έτσι, τα χρήματα που πλήρωναν οι ξένοι τουρίστες στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των συγκεκριμένων POS δεν κατατίθεντο σε ελληνικές τράπεζες, αλλά μεταφέρονταν στην τράπεζα του εξωτερικού! Οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν συγκεκριμένα από μαλτέζικη τράπεζα. Ουσιαστικά, με το «κόλπο» αυτό οι συναλλαγές ήταν σαν να πραγματοποιούνταν εκτός Ελλάδος οπότε δεν υπόκειντο σε κανένα περιορισμό από αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου του 2015 για τα capital controls. Επιπλέον, επειδή τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, καθώς καθίσταται αδύνατος ή δυσχερέστατος ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα POS είχαν στη συνέχεια τη δυνατότητα να πραγματοποιούν, με τις κάρτες που είχαν στη διάθεσή τους, αναλήψεις χρηματικών ποσών ακόμη και μέσω ATM ελληνικών τραπεζών χωρίς τους περιορισμούς των capital controls! Τα ποσά που «τραβούσαν» κυμαίνονταν από 2.000 έως και 15.000 ευρώ μηνιαίως.


Τ α τεράστια κενά που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προλάβει και να αποτρέψει την καταστρατήγηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από επιτήδειους που δρουν εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναδεικνύουν οι χθεσινές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Ε. Πλουμή και Γ. Πιτσιλή, για τη δράση ενός πολύ μεγάλου κυκλώματος διακίνησης παράνομων μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών POS. Οι ελεγκτές των δύο υπηρεσιών εντόπισαν τρεις επιχειρήσεις που διέθεταν στην ελληνική αγορά ξένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, τα οποία επέτρεπαν σε όσους επιχειρηματίες τα προμηθεύονταν να διακινούν τις εισπράξεις τους μέσω τράπεζας του εξωτερικού χωρίς κανέναν περιορισμό σε μεταφορές και αναλήψεις και χωρίς έλεγχο από τις ελληνικές φορολογικές αρχές! Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις που προμηθεύονταν τα συγκεκριμένα POS τα χρησιμοποιούσαν για να παρακάμπτουν τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls) που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας. Ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στο εξωτερικό αφορολόγητες τις περισσότερες από τις εισπράξεις που πραγματοποιούσαν στην Ελλάδα! Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, μιλώντας για την υπόθεση αυτή, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν τεράστια νομοθετικά κενά που δεν διευκολύνουν το έργο των ελέγχων για τον εντοπισμό των διαφυγόντων ποσών στο εξωτερικό. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν πολλά από δω και πέρα στις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα, κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, αλλά και να απαιτηθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εσόδων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοινώθηκαν σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του προϊσταμένου της Οικονομικής Αστυνομίας Υποστρατήγου Ε. Πλουμή και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, κατόπιν κοινής επιχειρησιακής δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΓΓΔΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαρθρώθηκε κύκλωμα το οποίο μέσω τριών επιχειρήσεών του στην Ελλάδα είχε καταφέρει να διαθέσει 1.195 POS σε 1.031 ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους του τουρισμού, της διασκέδασης και της μαζικής εστίασης (τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα ενοικίασης οχημάτων, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.). Από την Οικονομική Αστυνομία συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα και κατασχέθηκαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ