Έρχονται φόροι 21 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (κι όποιος αντέξει)

Έρχονται φόροι 21 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (κι όποιος αντέξει)
Την είσπραξη άνω των 21 δις. ευρώ αποκλειστικά από φόρους προϋποθέτει –μέχρι το τέλος του χρόνου- η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι και το επτάμηνο έκλεισε με υπέρβαση στόχου στο σκέλος των εσόδων, ωστόσο, τα αποτελέσματα που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι όσον αφορά στην τελική επίτευξη του στόχου μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτό γιατί:

1. Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος «δύσκολος» μήνας καθώς ο στόχος των φορολογικών εσόδων είχε οριστεί περίπου στα 5,3 δις. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό δεν έχει συγκεντρωθεί παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις των εσόδων από τις Δ.Ο.Υ έχουν κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τόσο συγκριτικά με το 2015 όσο και σε σχέση με το 2014. Το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι όλοι οι μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους είναι δύσκολοι. Η υπέρβαση του στόχου επιτεύχθηκε στο πρώτο εξάμηνο επειδή ο πήχης ήταν χαμηλά. Τον πρώτο μήνα που ο πήχης ανέβηκε ψηλά (τον Ιούλιο), η υπέρβαση του στόχου άρχισε να ξηλώνεται και πλέον μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι οι 6 δυσκολότεροι μήνες του χρόνου είναι κατά σειρά ο Ιούλιος, ο Δεκέμβριος, ο Σεπτέμβριος, ο Νοέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Αύγουστος με τα έσοδα να κινούνται από τα 3,8 δις. ευρώ (τον Αύγουστο) έως τα 5,36 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Η υπέρβαση του στόχου που παρατηρήθηκε μέχρι και τον Ιούλιο, στηρίχτηκε εν πολλοίς σε συγκυριακούς παράγοντες οι οποίοι δεν θα υπάρχουν και στο β’ εξάμηνο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα. Η απόφαση της κυβέρνησης να προαναγγείλει αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης για πρώτη φορά στα χρονικά, είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να σπεύσουν να αποθεματοποιήσουν. Η προσωρινή αυτή κίνηση, είχε ως αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα «εξαφανιστούν» σταδιακά μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.

3. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προς το παρόν δεν έχει αποδώσει εισπρακτικά καθώς για να ενισχυθούν τα έσοδα πρέπει πρώτα να γίνουν δαπάνες. Υστέρηση παρατηρείται –η οποία δύσκολα θα ανατραπεί μέχρι το τέλος του έτους- και στα έσοδα από τα πετρελαιοειδή λόγω μειωμένης κατανάλωσης. Στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών μιλούν για τον χειρότερο Ιούλιο των τελευταίων ετών κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα αποτυπωθεί στα έσοδα του Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ