Πότε πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Πότε πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
Μετά την πρώτη κρυάδα που πήραν οι φορολογούμενοι αντικρίζοντας τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. τώρα έρχεται κσι η ψυχρολουσία, καθώς πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή να μπει το χέρι στην τσέπη για να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά περίπτωση.

Η καμπάνα χτυπά για 2.285.901 φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά οι οποίοι μοιράζονται συνολικό πρόσθετο φόρο 3,647 δισ. ευρώ και με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου έχουν την υποχρέωση εξόφλησής τους σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη, περίπου 1,2 δισ. ευρώ είναι απαιτητή έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ακολουθούν οι πληρωμές έως τις 30 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου. Η έκπτωση φόρου 1,5% τα προηγούμενα χρόνια και 2% πέρυσι, έχει ήδη καταργηθεί, επομένως σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης –αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα- ο φορολογούμενος δεν κερδίζει τίποτα.

Μετά τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους τα τέλη κυκλοφορίας με το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να συλλέξει έως το τέλος του έτους συνολικά έσοδα της τάξεως των 29 δισ. ευρώ, από τις τσέπες των φορολογουμένων μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων.

Ουρές στις τράπεζες

Η ώρα της εφορίας έχει αυξήσει ήδη την κίνηση στα γκισέ των τραπεζών καθώς και φέτος μεγάλο μέρος των φορολογουμένων με χρεωστικό εκκαθαριστικό εκτιμάται πως θα επιλέξει το σπάσιμο της οφειλής σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω των πιστωτικών τους καρτών. Η διαδικασία ρύθμισης της οφειλής μέσω τραπέζης είναι σαφώς απλούστερη έναντι της αντίστοιχης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών υπό την προϋπόθεση ότι το πιστωτικό όριο της κάρτας «χωράει» το φόρο. Σχετικά εύκολη είναι πάντως, και η διαδικασία υπαγωγής των φορολογουμένων στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά. Για να γίνει ρύθμιση του χρέους ηλεκτρονικά, η οφειλή θα πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, να έχει παρέλθει δηλαδή η ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Αν δεν είναι ληξιπρόθεσμη η οφειλή, ο φόρος δεν μπορεί να ρυθμιστεί ηλεκτρονικά αλλά ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πάντως, οι φορολογούμενοι στις Δ.Ο.Υ -κατά την κρίση του προϊσταμένου- μπορούν να πετύχουν και ρύθμιση οφειλών σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Εν αναμονή για τον ΕΝΦΙΑ

Εντός της εβδομάδας άλλωστε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναμένουν οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις παραμέτρους εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων καθώς το τοπίο παραμένει θολό, κυρίως αναφορικά με τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων.

Τα αγροτεμάχια για πρώτη φορά μετρούν φέτος στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου και στην κυβέρνηση, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί εκνευρισμός και ανησυχία συνάμα για τον λογαριασμό που θα βγάλει η εκκαθάριση.

Εκτός από την προσθήκη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο, μόλις τον Μάιο ψηφίστηκαν διατάξεις με τις οποίες αυξήθηκε ο φόρος στα οικόπεδα, καταργήθηκε η έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, επιβλήθηκε φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων ενώ μειώθηκε και το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Ιουλίου ενώ οι πέντε μηνιαίες δόσεις θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Αύγουστο.

Παρ' ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προβλέπει εκτίναξη των βεβαιωμένων φόρων ακινήτων στα 4 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ να βγάλει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ.

πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ