Ποιοι ιδιοκτήτες θα πάθουν σοκ συγκρίνοντας το φετινό ΕΝΦΙΑ με το περσινό

Ποιοι ιδιοκτήτες θα πάθουν σοκ  συγκρίνοντας το φετινό ΕΝΦΙΑ με το περσινό
Και περισσότερα –τουλάχιστον για 540.000 ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο- και με λιγότερες... ευκολίες πληρωμής.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου ή το αργότερο μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Taxisnet τα φετινά εκκαθαριστικά τα οποία θα προκαλέσουν μικρά χαμόγελα στους πολλούς (δεδομένου ότι ο φόρος για τους μικροϊδιοκτήτες θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις οριακά μικρότερος σε σχέση με το 2015) αλλά και «σοκ» στους λίγους (δεδομένου ότι θα υπάρχουν εκκαθαριστικά στα οποία ο συμπληρωματικός φόρος θα είναι ακόμη και τετραπλάσιος σε σχέση με πέρυσι).

Οι «θεσμοί» δεν φέρονται διατεθειμένοι φέτος να επιτρέψουν την παράταση στη διαδικασία αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 όπως συνέβη με τον φόρο ακινήτων του 2014 και του 2015. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Έτσι, οι δόσεις των φορολογουμένων θα είναι στην καλύτερη περίπτωση πέντε και στη χειρότερη τέσσερις:

1. Αν τα εκκαθαριστικά «ανέβουν» στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος Ιουλίου (κάτι εξαιρετικά δύσκολο καθώς για πρώτη φορά θα υπολογιστεί συμπληρωματικός φόρος και στα αγροτεμάχια, κάτι που προκαλεί αυξημένες δυσκολίες κατά τον υπολογισμό του φόρου) τότε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ θα λήγει την Τετάρτη 31 Αυγούστου και οι δόσεις θα είναι πέντε.

2. Αν τα εκκαθαριστικά δημοσιευτούν μέσα στον Αύγουστο, τότε οι δόσεις θα είναι τέσσερις εκτός και αν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην γνώριμη τα τελευταία χρόνια «πατέντα»: Tα εκκαθαριστικά να δημοσιεύονται και στο τέλος του ίδιου μήνα να λήγει και η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης.

Με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου αλλά και τη μείωση του ορίου απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο (από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ) οι περίπου 540.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ (μετά την πρόσφατη μείωση των αντικειμενικών αξιών) θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 270 εκατ. ευρώ φόρο επιπλέον σε σχέση με πέρυσι (αντιστοιχούν περίπου 500 ευρώ επιπλέον ανά ιδιοκτήτη κατά μέσο όρο). Τα στοιχεία που παρουσιάζει το MoneyPro, αποδεικνύουν πώς ακριβώς θα διανεμηθούν αυτά τα πρόσθετα βάρη των 270 εκατ. ευρώ:

• Περίπου 174.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο καθώς θα βρεθούν πάνω από το νέο όριο των 200.000 ευρώ. Θα προκύψει μια μέση πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 23 ευρώ. Στην πράξη, για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτή η διαφορά δεν θα γίνει αισθητή καθώς ενώ από τη μια θα αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος, από την άλλη θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ ανά ακίνητο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

• Περίπου 105.000 ιδιοκτήτες με περιουσίες από 250.000 έως 300.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 85 ευρώ κατά μέσο όρο.

• Οι μεγάλες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στους ιδιοκτήτες με περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 260.691 άτομα. Η μέση επιβάρυνση σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυξημένη ακόμη και κατά... 537% όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα. Ειδικότερα:
o Για περιουσίες από 300.000 έως 400.000 ευρώ ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται από τα 44 ευρώ στα 278 ευρώ για τους 111.983 ιδιοκτήτες της κατηγορίας. Επίσης, για περιουσίες από 400.000 έως 500.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται από τα 190 στα 766 ευρώ δηλαδή κατά 304%. Οι 55.487 ιδιοκτήτες της κατηγορίας, εκεί που πλήρωναν 10,5 εκατ. ευρώ αθροιστικά, θα βρεθούν φέτος να καταβάλουν 42,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον συμπληρωματικό φόρο χωρίς στο ποσό να ενσωματώνεται και ο ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, για τις μεγαλύτερες περιουσίες, τα ποσοστά αύξησης του φόρου είναι μικρότερα αλλά οι επιβαρύνσεις σε απόλυτους αριθμούς πολύ μεγάλες. Έτσι, οι «εκατομμυριούχοι» (αυτοί που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από ένα έως 1,5 εκατ. ευρώ) θα επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με 8.651 ευρώ όταν πέρυσι πλήρωναν 5.538 ευρώ.

Ο λογαριασμός των μικροϊδιοκτητών

Από τα 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, μόνο οι 540.000 ιδιοκτήτες υπάγονται σε συμπληρωματικό φόρο. Τι γίνεται με τα έξι εκατομμύρια των ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν περιουσίες κάτω των 200.000 ευρώ έκαστος; Πρακτικά, θα χωριστούν σε τρεις «ομάδες»:

1. Στην πρώτη ομάδα, κατατάσσονται αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι με τη διαφορά φόρου να φτάνει ακόμη και στο 25%. Αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερα είναι όσοι έχουν διαμερίσματα σε περιοχές όπου η μείωση της αντικειμενικής αξίας επιφέρει και μείωση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, ο έχων διαμέρισμα στα Βριλήσσια όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.050 στα 1.700 ευρώ, θα πληρώσει 25% λιγότερα καθώς για κάθε μέτρο θα καταβάλλει 4,5 ευρώ αντί για έξι ευρώ. Στα 100 τετραγωνικά, το όφελος φτάνει στα 150 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί σε Ιλιον, Καλλιθέα, Καματερό, Μοσχάτο, Νέα Ερυθραία κλπ.

2. Στη δεύτερη ομάδα κατατάσσονται αυτοί που θα πληρώσουν τα ίδια σε σχέση με πέρυσι καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα επιφέρει και μείωση στον συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται και όσοι έχουν πολύ φθηνά ή πολύ ακριβά ακίνητα καθώς σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.500 ευρώ ή σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 600 ευρώ, δεν υπήρξε καμία μεταβολή

3. Στην 3η ομάδα, κατατάσσονται οι «οικοπεδούχοι». Όσοι έχουν ιδιόκτητα οικόπεδα θα επιβαρυνθούν καθώς οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί έως και 25% σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ