Μπαράζ κατασχέσεων- Πως θα προστατευτείτε

Μπαράζ κατασχέσεων- Πως θα προστατευτείτε
Επιδρομή έχει ξεκινήσει η εφορία, η οποία έχει βάλει στόχο ακόμη και τους λογαριασμούς μισθοδοσίας πολλών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει για χρέη προς το Δημόσιο.

Μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προχώρησε στο μπλοκάρισμα των εταιρικών λογαριασμών της επιχείρησης, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της.

Τονίζουν μάλιστα ότι με πρόσφατο νόμο προστατεύεται η περιουσία του ναυπηγείου από κατασχέσεις με σκοπό την απρόσκοπτη πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης 2 πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το μπλοκάρισμα των λογαριασμών δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα μόνο στη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και σε άλλους τομείς όπως είναι οι πληρωμές προμηθευτών και οι εισπράξεις από πελάτες.

Επιδρομή

Το «μπαράζ» των κατασχέσεων, αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από τους φιλόδοξους μνημονιακούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με το «συμπληρωμένο» μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.

Στο μέτωπο των νέων οφειλών δεσμεύθηκαν για είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο.

Ενδιαφέρον έχει ο στόχος στο πεδίο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί). Τα μέτρα αυτά πρέπει να επιβληθούν στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

Ακολουθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) με στόχο 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.

Από τις αρχές του χρόνου πάντως, η εφορία κλιμακώνει την επιδρομή της στους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο και δεν ανταποκρίνονται -είτε ηθελημένα είτε λόγω αδυναμίας- στις οχλήσεις της για τακτοποίηση των χρεών τους.

Μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσοτέρων από 430.000 οφειλετών.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 30%, και έπεται συνέχεια λόγω και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του δημοσίου.

Σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2015 όπου είχαν γίνει 333.776 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», οι κατασχέσεις φέτος από 83.444 μηνιαίως (κατά μέσο όρο), έφτασαν στις 107.116 κάθε μήνα.

Από τις αρχές του 2014 (οπότε οι κατασχέσεις «έτρεχαν» με ρυθμό 17.000 το μήνα) καταγράφεται μια αλματώδης αύξηση η οποία συνδέεται με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών πάνω από τα 88 δισ. ευρώ.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εκτός από τις κατασχέσεις λογαριασμών που έκαναν οι εφορίες, στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, πραγματοποιήθηκαν 8.706 πλειστηριασμοί, εκδόθηκαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης, άνοιξαν 1.423 νέοι φάκελοι κατάσχεσης, μπήκαν 1.701 υποθήκες σε ακίνητα (τετραπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), ενώ ασκήθηκαν και 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών, επιπλέον των 10.782 διώξεων που είχαν ασκηθεί πέρυσι.

Με την απειλή των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην εφορία, περί τα 1,6 δισ. ευρώ μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, για παλαιά και νέα χρέη τους στο δημόσιο από φόρους και πρόστιμα.

Πότε γίνονται κατασχέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών Δ.Ο.Υ. υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτων, καθώς και στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων) κατά των οφειλετών του Δημοσίου για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτού, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά, κατά την ελεύθερη κρίση του, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου (όπως διακοπή της παραγραφής), προκρίνοντας το προσφορότερο μέτρο για την άμεση είσπραξη της οφειλής.

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό το λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς

πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ