Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες του δημοσίου με… εντολή δανειστών – όλο το σχέδιο

Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες του δημοσίου με… εντολή δανειστών – όλο το σχέδιο
Ενώ οι διαρροές περί επικείμενων νέων ρυθμίσεων για τις διαρκώς αυξανόμενες οφειλές στην Εφορία παραμένουν… διαρροές, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε τέσσερα διαδοχικά «χτυπήματα» προς τους περίπου 4,3 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.

Ηδη διευρύνεται σε… 10.000 ανά ημέρα ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους θα μπορεί να προχωρήσει η Εφορία (μέχρι τώρα υπήρχε ημερήσιος «κόφτης» στις 4.800 καταθέσεις). Οι μικροοφειλέτες δέχονται «βροχή» e-mails, ακόμη και για χρέη μερικών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ, ενώ οι περίπου 25.000 μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος, απειλούνται με διαπόμπευση, αν δεν ρυθμίσουν τα υπέρογκα χρέη τους μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Οι κατασχέσεις ακινήτων έναντι χρεών στην Εφορία ενεργοποιήθηκαν και πάλι από τις αρχές Ιουνίου (απέναντι στην Εφορία δεν υπάρχει καν προστασία για την πρώτη κατοικία), ενώ από την 1η Ιουλίου γίνεται ακόμη πιο «σκληρή» η ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς σε αυτή θα παραμένουν μόνο όσοι καταφέρνουν να αποπληρώνουν το σύνολο των τρεχουσών υποχρεώσεων μέσα σε 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Η μοναδική «διευκόλυνση» που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η χορήγηση μιας «δεύτερης ευκαιρίας» σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες (τόσο της Εφορίας όσο και των ασφαλιστικών ταμείων) οι οποίοι έχασαν τα ευεργετήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων λόγω… τεχνικών προβλημάτων.

Μπορεί η κυβέρνηση διά του αρμόδιου για τα έσοδα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να εμφανίζεται ικανοποιημένη για τη φετινή πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι το ένα ιστορικό ρεκόρ καταρρίπτεται μετά το άλλο. Στο τέλος Ιουνίου τα χρέη μόνο προς την Εφορία θα έχουν σπάσει και το φράγμα των 90 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε πάνω από το 50% του ΑΕΠ, όταν η αντιστοιχία στη δεύτερη μετά την Ελλάδα χώρα της ευρωζώνης (σ.σ.: τη Μάλτα) είναι μόλις 15%. Τα χειρότερα είναι μπροστά.

Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει για συγκρατημένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρώτο τετράμηνο του 2016, παραβλέπει ωστόσο ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος ήταν σχεδόν… άδεια από φορολογικές υποχρεώσεις. Τα δύσκολα αρχίζουν από τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να πληρωθούν ο νέος αυξημένος ΦΠΑ, η 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και (αργότερα, από τον Σεπτέμβριο) ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΑΣΜΑ. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς «προαπαιτούμενο» θα αποτελέσει το ξεκαθάρισμα της «δεξαμενής» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων (πάνω από 65-70 δισ. ευρώ) θεωρείται μη ανακτήσιμο ακόμη και από τους ίδιους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι να ληφθούν αποφάσεις σε συνεργασία με τους θεσμούς (σ.σ.: θεωρείται πιθανή ακόμη και η «διαγραφή» χρεών που θα χαρακτηριστούν, βάσει κριτηρίων, ως μη εισπράξιμα), το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στις ακόλουθες κινήσεις:

• Ακόμη και οι μικροοφειλέτες δέχονται «βροχή» από e-mails με το που περάσουν 10 ή 15 ημέρες από την ημερομηνία λήξης της πληρωμής των οφειλών. Το e-mail είναι τυποποιημένο και αποστέλλεται μαζικά: «Αγαπητέ/ή κύριε/α, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε την 07/06/2016 στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σας και σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή τους».

• Την ώρα που οι οφειλέτες της Εφορίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που θέλουν να προστατέψουν από την κατάσχεση, η ΓΓΔΕ ζήτησε από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να διευρύνει τον μέγιστο ημερήσιο αριθμό κατασχέσεων σε 2.400 ανά τράπεζα (από 1.200 που ήταν). Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι πλέον σε θέση να διεκπεραιώσουν έως και 9.800 αιτήματα κατασχέσεων ανά ημέρα. Το ότι θα βγει, βέβαια, μια ηλεκτρονική εντολή κατάσχεσης δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα βρουν και χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

• Πιο… αυστηρό e-mail εστάλη στους περίπου 25.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος. Αυτοί καλούνται να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 27 Ιουνίου προκειμένου να αποφύγουν τη δημοσίευση του ονόματος και του ΑΦΜ τους στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες, η οποία αναμένεται να έχει αναρτηθεί στο Τaxis μέχρι στις 29 Ιουνίου.

• Από την 1η Ιουλίου ενεργοποιείται η επόμενη φάση της «αυστηροποίησης» της ρύθμισης των 100 δόσεων. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη απενταχθεί (σ.σ.: πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 80.000), οι οφειλέτες θα καλούνται να πληρώσουν, πέραν της δόσης, και το σύνολο των τρεχουσών υποχρεώσεων, και μάλιστα σε ασφυκτική προθεσμία 15 ημερών (σ.σ.: μέχρι τώρα η προθεσμία ήταν ένας μήνας). Μάλιστα, και αυτό το μικρό χρονικό περιθώριο θα εξαλειφθεί στο τέλος του έτους, οπότε το δίλημμα θα είναι: «Ή πληρώνετε τα πάντα στην ώρα τους ή χάνετε τη ρύθμιση».

Πάντως, ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων συζητείται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να δοθεί ευκαιρία επανένταξης σε όσους έχασαν τη ρύθμιση διά… ασήμαντον αφορμή.

Λιγοστέςελπίδεςγια έσοδα

Παρά την κινητοποίηση και τη «βροχή» απειλητικών e-mails, οι ελπίδες να συγκεντρωθούν χρήματα -ή έστω να ανακοπεί ο ρυθμός διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών- είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Παρά την απειλή διαπόμπευσης, οι μεγάλοι οφειλέτες δεν αναμένεται να προσέλθουν για ρύθμιση, πολύ απλά διότι τα χρέη έχουν… ξεφύγει. Οι 12 ή 24 δόσεις που τους παρέχονται σε αυτή τη φάση είναι ελάχιστες, όταν τα χρέη ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ. Είναι αποκαλυπτικό ότι οι περίπου 25.000 που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ έχουν οφειλές -αθροιστικά- της τάξεως των… 80 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι ότι θα πιεστούν περισσότερο να πληρώσουν τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια των μικροοφειλετών, καθώς σε αυτούς οι πιθανότητες είσπραξης είναι πολύ περισσότερες, έστω και σε συνθήκες απόλυτης έλλειψης ρευστότητας.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα στα περίπτερα με πλούσιες προσφορές και πολύ παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ