Διπλό "χτύπημα" ΕΝΦΙΑ εν μέσω θέρους - Τι θα πληρώσουμε το 2016 και το 2017

Διπλό "χτύπημα" ΕΝΦΙΑ εν μέσω θέρους - Τι θα πληρώσουμε το 2016 και το 2017
Τον φετινό Αύγουστο θα είναι παχύς ο… ΕΝΦΙΑ. Ενώ περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έρχονται αντιμέτωποι με το εκκαθαριστικό του 2016, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινάει τις προετοιμασίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Έχοντας ξεκαθαρίσει πλέον η κυβέρνηση ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μας συντροφεύει εις την αιωνιότητα, θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι να υλοποιεί μια ακόμη μνημονιακή επιταγή: την εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές κάτι που αυτομάτως θα προκαλέσει και την ανάγκη για νέα αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Είναι δεδομένο ότι στο σήριαλ ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν και νέα… επεισόδια. Για να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας –προγραμματίζεται να γίνει τον Οκτώβριο- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες αυτή τη φορά θα πρέπει –βάσει μνημονίου- να συμπέσουν με τις εμπορικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έτους 2017, θα υπάρξει και νέα αύξηση των συντελεστών.

Μέχρι το χειμώνα, και ενώ περίπου 5,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του 2016, το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να σχεδιάσει τον νέο φόρο κατοχής ακινήτων με τα σενάρια να είναι δύο:

1. Η παραμένει η «λογική» του ΕΝΦΙΑ αλλά αυξάνονται για μια ακόμη φορά οι φορολογικοί συντελεστές ή

2. Θεσπίζεται ένας καινούργιος φόρος κατοχής ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως φορολογητέα ύλη την αξία της περιουσίας του καθενός και όχι την επιφάνεια των ακινήτων όπως ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ. Για να υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο –δεδομένου ότι η συνολική περιουσία των Ελλήνων θα πέσει κάτω από το 500 δις. ευρώ με το που θα γίνει η εξίσωση των πραγματικών αξιών με τις αντικειμενικές- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσει ένα πολύ χαμηλό αφορολόγητο της τάξεως των 30-40.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και στη συνέχεια να φορολογεί τις μεγαλύτερες περιουσίες με πολύ υψηλούς συντελεστές που θα ξεπερνούν ακόμη και το 2%.

Και αν αυτά μοιάζουν σενάρια του (κοντινού) μέλλοντος, το παρόν κρύβει ουκ ολίγες δυσκολίες. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο πλέον το χρονοδιάγραμμα –σε συνέντευξή του χθες στην Καθημερινή ο γ.γ Δημοσίων Εσόδων ανέφερε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμα τον Αύγουστο- έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη πρόκληση: τον υπολογισμό της αξίας για όλα τα χωράφια και αγροτεμάχια της χώρας. Στο υπουργείο Οικονομικών θυμούνται ακόμη τον θόρυβο που προκλήθηκε τον Αύγουστο του 2014 εξαιτίας της επιβολής του φόρου κατοχής ακινήτων αλλά και του συμπληρωματικού φόρου στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός οικισμών.

Η ιστορία, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί τον φετινό Αύγουστο καθώς για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να υπολογίσει φορολογητέα αξία στα αγροτεμάχια του λεγόμενου «πίνακα 2». Μέχρι τώρα, ο όποιος φόρος έχει καταλογιστεί στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, έχει προκύψει από πολύ απλούς υπολογισμούς καθώς μέχρι τώρα, τα αγροτεμάχια δεν εντάσσονταν στον συμπληρωματικό φόρο οπότε δεν υπήρχε ανάγκη μαζικού υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.

Είναι άγνωστο το πώς ακριβώς θα γίνει αυτός ο μαζικός υπολογισμός καθώς τα στοιχεία του πίνακα 2 του εντύπου Ε9, μεταξύ άλλων δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ και για λάθη. Σε χειρότερη μοίρα θα βρεθούν ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι έχουν συνολική αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς η αξία του αγροτεμαχίου, είναι πολύ πιθανό να τους αλλάξει και κλιμάκιο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου.

Ως προς τα υπόλοιπα θύματα του φετινού ΕΝΦΙΑ, στην πρώτη γραμμή του πυρός θα βρεθούν αυτοί που έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 600 ευρώ ανά τ.μ ή πάνω από 4000 ευρώ ανά τ.μ. Όλοι αυτοί, εφόσον η αξία της περιουσίας ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νέο αυξημένο συμπληρωματικό φόρο ενώ δεν θα έχουν καμία μείωση στη φορολογητέα ύλη από τη μείωση των τιμών ζώνης (σ.σ. σε όλες τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, οι τιμές παρέμειναν παγωμένες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ