Αγρότες: Ποιοι χάνουν το αφορολόγητο

Αγρότες: Ποιοι χάνουν το αφορολόγητο
Σύμφωνα με ρύθμιση του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου, το αφορολόγητο όριο (των 8.636 ευρώ για τους άγαμους ή των 8.863 για τους έχοντες ένα τέκνο ή των 9.090 ευρώ για τους έχοντες δύο τέκνα ή των 9.545 ευρώ για τους έχοντες τρία ή περισσότερα τέκνα) δικαιούνται μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή οι φορολογούμενοι των οποίων πάνω από το 50% του συνολικού εισοδήματος προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Την αλλαγή αυτή στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος προβλέπει τροποποίηση του ν. 4387/2016 την οποία ενέταξε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο. Με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση, εάν ένας φορολογούμενος αποκτήσει φέτος εισόδημα συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ και το 49% του εισοδήματος αυτού προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα, ενώ το υπόλοιπο 51% από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα φορολογηθεί με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και θα κληθεί να καταβάλει φόρο 22% από το πρώτο ευρώ για το σύνολο του εισοδήματός του. Με το καθεστώς φορολόγησης που ίσχυε πριν το ν. 4387/2016, θα πλήρωνε φόρο 13% για το αγροτικό εισόδημα και 26% για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εάν ένας άλλος φορολογούμενος έχει κι αυτός εισόδημα χαμηλότερο των 20.000 ευρώ αλλά το 51% του εισοδήματός του προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα ενώ το υπόλοιπο 49% από επιχειρηματική δραστηριότητα τότε το σύνολο του εισοδήματος θα φορολογηθεί και πάλι με την ενιαία φορολογική κλίμακα, όμως για το 51% του αγροτικού εισοδήματος θα ισχύσει αφορολόγητο όριο.

Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθούς και συντάξεις και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, το συνολικό εισόδημα θα φορολογείται και πάλι με την ενιαία κλίμακα, αλλά το αφορολόγητο όριο θα υπολογίζεται μόνο για το εισόδημα από μισθούς αν αυτό υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος, ενώ εάν το αγροτικό εισόδημα υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος τότε το αφορολόγητο θα υπολογίζεται για το σύνολο του εισοδήματος.

πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ