Το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης των έμμεσων φόρων -Τι θα πληρώσουμε και πότε

Το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης των έμμεσων φόρων -Τι θα πληρώσουμε και πότε
Πρωτοχρονιά του 2017 με νέους έμμεσους φόρους – Εδώ και τώρα η αύξηση του ΦΠΑ –Διπλά «χτυπήματα» σε βενζίνη, τσιγάρα, καφέ, συνδρομητική τηλεόραση και τηλέφωνο

Λίγους μήνες παράταση ώστε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των έμμεσων φόρων να μην πέσει στις πλάτες μας μέσα στο 2016 –και ενώ θα ξεδιπλώνεται ο νέος φορολογικός και ασφαλιστικό νόμος- φαίνεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση στο τελευταίο Euroworking Group κατά το οποίο κλείδωσε και το τρίτο πακέτο μέτρων. Φέτος –και μάλιστα από την 1η Ιουλίου- θα επιβληθεί η αύξηση στον ΦΠΑ αλλά τα υπόλοιπα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα επιβολής των έμμεσων φόρων που είχε έρθει στο προσκήνιο μέσα από το προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου, το τελικό «χρονολόγιο» αναμένεται να είναι κατά μερικούς μήνες ευνοϊκότερο. Έτσι, οι φόροι στα καύσιμα, δεν αναμένεται να αυξηθούν από την 1η Ιουνίου του 2016 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο αλλά από τον Ιανουάριο του 2017. Βέβαια, το γεγονός ότι ο ΦΠΑ θα έρθει μπροστά, σημαίνει από μόνο του επιβαρύνσεις καθώς αυξάνονται εδώ και τώρα:

1. Εστίαση και catering,

2. Είδη ένδυσης και υπόδησης,

3. Καύσιμα,

4. Οινοπνευματώδη ποτά,

5. Σταθερή και κινητή τηλεφωνία

6. Συνδρομητική Τηλεόραση

7. Αυτοκίνητα,

8. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη

9. Τσιγάρα

10. Πολλά από τα τρόφιμα που από πέρυσι έχουν μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή.

Πιθανή είναι και η αύξηση από την 1η Ιουλίου του φόρου στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής. Κατά τα λοιπά, για το νέο έτος μετατίθενται:
1. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αντλεί 200 εκατ. ευρώ από το μέτρο, η επιβάρυνση θα φτάσει στα 10 λεπτά ανά λίτρο. Θα αυξηθούν επίσης (αλλά λιγότερο) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο κίνησης.

2. Ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ θα επιβληθεί και αυτός τον Ιανουάριο του 2017. Από την Πρωτοχρονιά θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα ενώ θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα Δωδεκάνησα. Για πρωτοχρονιά είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από Πρωτοχρονιά επίσης, θα μπει και ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στη… σταθερή τηλεφωνία (φαίνεται ότι δεν βρέθηκε τρόπος να διαχωριστεί η ευρυζωνική σύνδεση από τις υπηρεσίες φωνής.

3. Ο τουρισμός θα γλιτώσει προς το παρόν καθώς ο φόρος ανά διανυκτέρευση θα μπει στα ξενοδοχεία από την Πρωτοχρονιά του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ