Εξάμηνο φωτιά: Τι (επιπλέον) θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

Εξάμηνο φωτιά: Τι (επιπλέον) θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους
Με καταιγιστικό ρυθμό θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Κυριακή. Από τη στιγμή μάλιστα που θα συμπέσουν χρονικά με αυτά που θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα αλλά και αυτά που ψηφίστηκαν πέρυσι τον Αύγουστο αλλά θα ενεργοποιηθούν τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την …τέλεια καταιγίδα.

Δύο νούμερα είναι αποκαλυπτικά: μέσα στο επόμενο 12μηνο θα πρέπει να πληρωθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι το τέλος του έτους, είναι πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30 δις. ευρώ.

Ο… χορός των επιβαρύνσεων πρακτικά θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου ημερομηνία κατά την οποία αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα. Οι ανατιμήσεις ξεκινούν από τα 5 λεπτά ανά λίτρο (αμόλυβδη) και φτάνουν έως τα 10 λεπτά (πετρέλαιο κίνησης). Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται επίσης ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό. Σαν να μην έφταναν αυτά, μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει και το ηλεκτρονικό κυνήγι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων κάτι που θα φέρει παράβολα 150 ευρώ σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο οδηγούς.

Είναι πολύ πιθανό ότι την ίδια ημερομηνία θα γίνουν και οι προσαρμογές στους μισθούς και στις συντάξεις λόγω της αύξησης της παρακράτησης. Ειδικά για τους συνταξιούχους, μπορεί να η προσαρμογή να μην γίνει από τις συντάξεις Ιουνίου λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος (σ.σ οι συντάξεις του Ιουνίου προπληρώνονται τις τελευταίες ημέρες του Μαίου) αλλά από τις συντάξεις Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, θα χαθούν περίπου 10-20 ευρώ από τον μηνιαίο μισθό ή τη σύνταξη σε εκατομμύρια άτομα. Τέλος Ιουνίου θα πληρώσουν και οι αγρότες την πρώτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία δεν θα είναι μικρή καθώς ο συντελεστής θα αυξηθεί από το 7% στο 10%.

Μέσα στον Ιούλιο, θα προχωρήσει και η περικοπή του ΕΚΑΣ (θα χαθούν ακόμη και 115 ευρώ τον μήνα από χιλιάδες δικαιούχους) αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων που θα κυμανθεί από 10% έως και 50%. Οι άτυχοι των επικουρικών, θα ξεπεράσουν τα 200.000 άτομα.

Τέλος Ιουλίου, θα πληρωθεί η πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2015. Και εκεί θα φανεί τι σημαίνει η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλά εισοδήματα αλλά και η αύξηση των συντελεστών προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικά οι εταιρείες –για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων- θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του συντελεστή από το 26% στο 29% (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ κλπ). Τι άλλο θα γίνει τον Ιούλιο; Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%. Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

Τον Σεπτέμβριο, θα γίνει η λεγόμενη «διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ». Πρακτικά περιμένουμε να νομοθετηθεί η μείωση του αφορολογήτου που υπάρχει σήμερα για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ενώ το πιθανότερο είναι ότι τα εκκαθαριστικά δεν θα αποσταλούν πριν τον Αύγουστο. Η μείωση του αφορολογήτου και η αύξηση των συντελεστών θα γίνει υποτίθεται για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, κάποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερο φόρο χωρίς να κερδίζουν παράλληλα από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ