Πάσχα χωρίς ανάσταση για τους επαγγελματίες – Φόροι και εισφορές σκοτώνουν το επιχειρείν

Πάσχα χωρίς ανάσταση για τους επαγγελματίες – Φόροι και εισφορές σκοτώνουν το επιχειρείν
Το …όνειρο των δανειστών να εξαφανίσουν από την ελληνική αγορά τη μικρομεσαία και μεσαία επαγγελματική δραστηριότητα –είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες είτε πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις- γίνεται πραγματικότητα. Μετά τα capital controls που έχουν ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δυνάμεων σε όλους τους τομείς- έρχεται το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό για να δώσει τη χαριστική βολή στον αυτοαπασχολούμενο.

Σε εκατοντάδες επαγγέλματα –από δικηγόρους και μηχανικούς μέχρι μικροβιολόγους, εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις- θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι με τις παρεμβάσεις της υπερασπίζεται τον μικρό και οικονομικά αδύναμο, στην πράξη όμως θα φανεί ότι με ταχύτατες διαδικασίες θα καταγραφεί ραγδαία μείωση στον αριθμό των αυτοαπασχολουμένων κάτι που θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ανεργίας στη χώρα.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι γνωστά. Με δεδομένα τα capital controls οι παραγγελίες πρέπει να προπληρωθούν, η αγορά χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ρευστότητας ενώ οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» (δηλαδή χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια) θα συνεχίζονται μόνο όσο υπάρχει απόθεμα χαρτονομισμάτων στην αγορά. Το… χαρτονόμισμα, παίζει ήδη ρόλο «σκληρού νομίσματος» με αποτέλεσμα οι περισσότεροι επαγγελματίες να το αποσύρουν από την κυκλοφορία φοβούμενοι τις χειρότερες μέρες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το κυκλοφορούν χρήμα σε φυσική μορφή εκτιμάται περίπου στα 28-30 δις. ευρώ, οι συναλλαγές που αποπληρώνονται με χαρτονόμισμα γίνονται ολοένα και λιγότερες. Τα προβλήματα χρηματοδότησης, έχουν ήδη γύρει την πλάστιγγα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτοντας μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας αλλά και διασυνδέσεις με το εξωτερικό καταφέρνουν όχι μόνο να βγαίνουν αλώβητες από την περιπέτεια των capital controls αλλά και ενισχυμένες.

Το νέο φορολογικό των επιχειρήσεων, θα έρθει να ενισχύσει τη συγκέντρωση μεριδίων στα χέρια των λίγων και ισχυρών. Η μικρομεσαία ανώνυμη εταιρεία, ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ή ΕΠΕ, ακόμη και στην περίπτωση που παράξει κέρδη, θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι από εδώ και στο εξής θα καταθέτει το περίπου το 43% των κερδών στο κράτος. Πώς προκύπτει αυτό; Ο μοναδικός μέτοχος μιας μικρομεσαίας εταιρείας, θα πρέπει να πληρώσει 29% φόρο εισοδήματος κάτι που σημαίνει ότι στα 100.000 ευρώ, θα αφαιρεθούν αυτομάτως τα 29.000 ευρώ. Από τα 71.000 ευρώ που θα απομείνουν, θα αφαιρεθούν επιπλέον 10.650 ευρώ λόγω του φόρου στα μερίσματα (που γίνεται πλέον 15%). Από το υπόλοιπο των 60350 ευρώ, ο μέτοχος φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να αφαιρέσει και περίπου 3000 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης κάτι που αφήνει ως καθαρό εισόδημα το ποσό των 57.350 ευρώ ή το 57% των κερδών που θα παράξει η επιχείρηση. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η αύξηση της προκαταβολής στο 100%, μια εταιρεία που θα περάσει από ζημιές σε κέρδη, θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι για έναν χρόνο δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Προφανώς οι ίδιοι συντελεστές θα ισχύσουν και για τις μεγάλες επιχειρήσεις πολυεθνικές και μη. Οι μεγάλοι όμως, έχουν εντελώς διαφορετικές αντοχές σε επίπεδο ρευστότητας και φυσικά πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να «εξαφανίσουν» τα φορολογητέα κέρδη είτε αλλάζοντας τιμολόγια με συγγενείς εταιρείες εκτός Ελλάδας είτε με άλλες μεθόδους.

Με το νέο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου αλλά και την απόφαση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες να φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα –που σημαίνει ότι οι συντελεστές θα φτάνουν και στο 45% από 33% που ήταν μέχρι τώρα- οι τάσεις «εξαφάνισης» θα επικρατήσουν και στους κόλπους των αυταποσχολουμένων. Ο λόγος; Οι ασφαλιστικές εισφορές θα φτάσουν –για κάποιους από το 2017 για κάποιους άλλους από το 2019- να αντιστοιχούν στο 38% του φορολογητέου εισοδήματος. Και επί του αποτελέσματος που θα απομείνει, θα επιβάλλεται φόρος ο οποίος θα ξεκινάει από το 22% (ή 24,2% αν προσμετρηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης) και θα φτάνει μέχρι το… 54% (για καθαρές αποδοχές άνω των 65.000 ευρώ). Αν συνυπολογιστεί και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ή 1000 ευρώ, τότε ο πραγματικός συντελεστής κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται στο 60-65%. Σύμφωνα με τη… ρητορική της κυβέρνησης, το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα ωφελεί τους «μικρούς». Αυτό ισχύει για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ όπου και πάλι ο συντελεστής κρατήσεων ξεπερνάει το 60%. Ουσιαστικά δηλαδή, η εικόνα βελτίωσης ισχύει για αυτούς που εμφανίζονταν και θα εμφανίζονται να επιβιώνουν επαγγελματικά με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μετά την επιβολή των νέων μέτρων θα είναι να επιταχυνθεί το κύμα «κλεισίματος» των βιβλίων. Τα στοιχεία του ΟΑΕΕ που παρουσιάζονται, δείχνουν ότι αυτό έχει ήδη γίνει κανόνας στην αγορά. Από το 2011 μέχρι το 2015, ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ μειώθηκε από τα 802.915 άτομα στα 705.739 άτομα. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερις χρονιές, «εξαφανίστηκαν» 100.000 επαγγελματίες από την … ενεργό δράση. Άλλοι έγιναν μισθωτοί, άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Πλέον θα εκλείπει και το κίνητρο της ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος που θα έχει συμπληρώσει 15 ή 20 χρόνια ασφάλισης, θα κλειδώνει το δικαίωμα σύνταξης ενώ η περαιτέρω απασχόληση δεν θα του αυξάνει σημαντικά τις συντάξιμες αποδοχές. Παράδειγμα; Με 20 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές 1600 ευρώ, η σύνταξη υπολογίζεται στα 638 ευρώ. Με 30 χρόνια εργασίας, το ποσό αυξάνεται μόλις κατά 170 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί αυτή η αύξηση των 170 ευρώ, θα πρέπει να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές 38400 ευρώ. Μόνο για να πάρει πίσω τις εισφορές, ο συνταξιούχος να χρειαστεί 225 μήνες ή περίπου 19 χρόνια. Που σημαίνει ότι η «απόσβεση» της παραμονής στην εργασία θα γίνεται περίπου στα… 86 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ