Τα 10 μέτρα που θα πληρώσουμε μέσα στις επόμενες 100 ημέρες

Τα 10 μέτρα που θα πληρώσουμε μέσα στις επόμενες 100 ημέρες
Την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ξεκινάει ο εφιάλτης των μέτρων. Για να εξασφαλίσει το «ναι» των δανειστών, η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί σε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο νέων μέτρων τα οποία θα έρθουν να προστεθούν σε παρεμβάσεις εις βάρος του εισοδήματος των φορολογουμένων οι οποίες μπορεί να έχουν ψηφιστεί από το 2015 αλλά θα μπουν τώρα σε εφαρμογή.

Για εκατομμύρια Έλληνες, ξεκινάει ένα εφιαλτικό δωδεκάμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να πληρωθούν μέτρα άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα της συμφωνίας των 5,4 δις ευρώ συν τις …ουρές των περυσινών μέτρων θα μπουν σε άμεση εφαρμογή.

Τα 10 άμεσης εφαρμογής μέτρα που θα βρούμε μπροστά μας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι τα εξής:

1. Νέα παρακράτηση (ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ): Η αύξηση της παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και σε συντάξεις. Αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει σε αφορολόγητο μικρότερο των 9090 ευρώ που προέβλεπε το κατατεθέν κείμενο, αντιμέτωποι με χαμηλότερες καθαρές αποδοχές θα βρεθούν σχεδόν όλοι οι μισθωτοί με αποδοχές άνω των 630 ευρώ και οι συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων άνω των 7389 ευρώ. Η νέα παρακράτηση θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα ψήφισης του νομοσχεδίου, πιθανότατα από τον Ιούνιο.

2. Σταδιακή μείωση ΕΚΑΣ (ΜΑΙΟΣ και αναδρομικά): Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες καταβολής του νέου ΕΚΑΣ. Συνταξιούχος με αποδοχές το 2013 της τάξεως των 9000 ευρώ, έπαιρνε επίδομα 30 ευρώ μηνιαίως. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος αυτό θα χαθεί με αποτέλεσμα να καταγράφεται ετήσια απώλεια 360 ευρώ. Συνταξιούχος με αποδοχές 8000 ευρώ, εισέπραττε μέχρι σήμερα 172,5 ευρώ τον μήνα. Μόλις ψηφιστεί ο νόμος θα τα χάσει όλα: 2070 ευρώ κάτω το ετήσιο εισόδημά του. Όσο για τον συνταξιούχο με τα 7700 ευρώ που μέχρι σήμερα εισέπραττε 230 ευρώ τον μήνα, τώρα θα εισπράττει 115 ευρώ χάνοντας 115 ευρώ τον μήνα. Δεν θα υποστούν –προς το παρόν- απώλειες όσοι έχουν εισοδήματα από συντάξεις κάτω από 7216 ευρώ. Ο έλεγχος με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει μέσα στον Μάιο και οι περικοπές θα είναι άμεσες ενώ θα φανεί από την απόφαση τι θα γίνει με τα αναδρομικά μέτρα.

3. Αύξηση εισφορών για μισθωτούς (ΙΟΥΝΙΟΣ): Οι αυξημένες εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου που σημαίνει ότι οι μισθωτοί θα χάσουν αυτομάτως το 0,5% των καθαρών αποδοχών τους ενώ αντίστοιχη αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας θα επέλθει και στις εργοδοτικές εισφορές.

4. Εισφορές αγροτών (ΙΟΥΝΙΟΣ και αναδρομικά): Οι αγρότες θα υποστούν την πρώτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2015 έως το τέλος του 2016 θα υπάρξει αύξηση 42% (από 7% που είναι σήμερα σε 10%). Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν τα αναδρομικά. Ένας αγρότης της 3ης ασφαλιστικής κλάσης αντί για 50,82 ευρώ τον μήνα θα επιβαρύνεται με 72,6 ευρώ και αυτή η αυξημένη επιβάρυνση θα ισχύσει για 18 μήνες εκ των οποίων οι 11 έχουν ήδη περάσει. Σύνολο επιβάρυνσης 390.8 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Για έναν ασφαλισμένο της 5ης κλάσης, η μηνιαία επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στα 31,9 ευρώ και η συνολική στα 574,2 ευρώ. Και αυτή η αύξηση θα φανεί μέσα στον Ιούνιο ενώ εγκύκλιος θα καθορίσει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών. Το πιο πιθανό είναι ότι τα αναδρομικά θα «σπάσουν» στους υπόλοιπους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους

5. Μείωση επικουρικών (ΙΟΥΝΙΟΣ): Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει υπολογίσει ότι από την περικοπή των επικουρικών θα πρέπει να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Θα προστατευτούν όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων 1300 ευρώ ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί από πότε θα γίνουν οι περικοπές που κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσουν και αναδρομικά.

6. Μείωση υψηλών κύριων συντάξεων (ΙΟΥΝΙΟΣ): Το νέο πλαφόν στις ατομικές συντάξεις (ότι υπάρχει πάνω από τα 1800 ευρώ σε σύνταξη κόβεται) θα ισχύσει με την ψήφιση του νόμου δηλαδή μέσα στον Μάιο.

7. Κατάργηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (ΙΟΥΛΙΟΣ): Μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να πέσει βαρύς πέλεκυς για χιλιάδες κατοίκους νησιών του Αιγαίου καθώς θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το δεύτερο «κύμα» κατάργησης του ειδικού καθεστώτος. Ο βασικός συντελεστής στα νησιά που θα χάσουν το ειδικό καθεστώς, θα εκτοξευτεί κατευθείαν από το 16 στο 24%.

8. Αύξηση ΦΠΑ (ΙΟΥΛΙΟΣ): Η αύξηση του βασικού συντελεστή από το 23% στο 24% θα γίνει από τον Ιούλιο καθώς το μέτρο των 430 εκατ. ευρώ είναι τελικώς το «ισοδύναμο» που επελέγη επειδή δεν μπορεί να επιβληθεί το τέλος των πέντε λεπτών στις στήλες του ΟΠΑΠ. Οι αναπροσαρμογές τιμών θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα υπάρξουν χιλιάδες επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν τις αυξήσεις.

9. Νέα αλλαγή στον νόμο των 100 δόσεων (ΙΟΥΛΙΟΣ): «Αθόρυβο» μέτρο αλλά πολύ επώδυνο για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από την 1η Ιουλίου, για να διατηρήσει κάποιος τα προνόμια της ρύθμισης, θα πρέπει να εξοφλεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις το πολύ μέσα σε 15 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες.

10. Νέα εκκαθαριστικά εφορίας: (ΙΟΥΛΙΟΣ): Το νέο εκκαθαριστικό της εφορίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα φέρει επιβαρύνσεις που ψηφίστηκαν πέρυσι αλλά δεν έχουν φανεί ακόμη: αύξηση του φόρου στα νομικά πρόσωπα (από το 26% στο 29%), αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλότερα εισοδήματα, αύξηση προκαταβολών φόρου για επαγγελματίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ