Η κόλαση φόρων του β' εξαμήνου- Τι θα πληρώσουμε

Η κόλαση φόρων του β' εξαμήνου- Τι θα πληρώσουμε
Η επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης –η οποία φαίνεται να πλησιάζει τουλάχιστον με βάση τα όσα δήλωσαν χθες οι υπουργοί της κυβέρνησης διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις για το σημερινό Eurogroup φέρνει τη φοροκαταιγίδα.

Μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα συμπέσουν χρονικά με τα καινούργια που θα ψηφιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ. Μόνο μέσα στο β’ εξάμηνο οι φόροι θα ξεπεράσουν τα 27 δις. ευρώ ενώ για ολόκληρο το 2017 θα πρέπει να πληρώσουμε σε φόρους περισσότερα από 48 δις. ευρώ.
Από τον Ιούνιο και μετά, τα μέτρα θα ενεργοποιούνται με καταιγιστικό ρυθμό.

Από τα περυσινά μέτρα που μπορεί να ξεχάστηκαν αλλά τώρα θα εμφανιστούν και πάλι στο προσκήνιο ξεχωρίζουν:
1. Η 1η αναμόρφωση που έγινε στους συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015 και οι επιπτώσεις θα φανούν στο φετινό εκκαθαριστικό

2. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%.

3. Το νέο κύμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά

4. Η περαιτέρω αυστηροποίηση του συστήματος των 100 δόσεων (σ.σ από τον Ιούλιο, ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλεί τα τρέχοντα σε 15 ημέρες αλλιώς θα χάνει τη ρύθμιση)

5. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες.

Από τα καινούργια μέτρα που έρχονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα αντιληφθούν καταρχήν την αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και σε συντάξεις. Η αύξηση θα οφείλεται και στη μείωση του αφορολογήτου και στην νέα φορολογική κλίμακα αλλά και στην αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα, μένει το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει ημερομηνίες για τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Το βαρύτερο μέτρο που είναι η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η βασικότερη ημερομηνία θεωρείται αυτή τη στιγμή η 1η Ιουλίου. Ανοικτό το αν θα ισχύσουν φέτος ή του χρόνου είναι και το θέμα της αύξησης των άλλων έμμεσων φόρων.

Το καλάθι φέρεται να περιλαμβάνει:
1. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

2. Την επιβολή φόρου σε συνδρομητική τηλεόραση και Internet

3. Την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα

4. Την αύξηση του φόρου στην κινητή τηλεφωνία

5. Την αύξηση των τελών ταξινόμησης στα ΙΧ αλλά και τη θέσπιση τελών διέλευσης

6. Την επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις (ανάλογα με τα αστέρια του κάθε ξενοδοχείου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ