Τριπλό χτύπημα στις κερδοφόρες επιχειρήσεις – Πώς θα εξαφανιστεί το 40% των κερδών

Τριπλό χτύπημα στις κερδοφόρες επιχειρήσεις – Πώς θα εξαφανιστεί το 40% των κερδών
Καίριο χτύπημα για τους μετόχους των κερδοφόρων εταιρειών σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητεί τις ιδιωτικές επενδύσεις για να ξεφύγει από τον σκόπελο της ύφεσης, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το πακέτο των φορολογικών μέτρων, θα περιλαμβάνει και αύξηση του συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων κάτι που σημαίνει ότι όποια επιχείρηση εξακολουθήσει να παράγει κέρδη, θα υποστεί «αφαίμαξη» του 40% των κερδών της.

Αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα των ανωνύμων εταιρειών, των ΕΠΕ και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών από το 10% που είναι σήμερα στο 15% -δηλαδή κατά 50%- έχει συμπεριλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων.

Υιοθέτηση αυτού του μέτρου σημαίνει ότι για μια εταιρεία που θα αποφασίζει να προχωρά στη διανομή του συνόλου των κερδών της, ο πραγματικός συντελεστής θα διαμορφώνεται στο 39,7% από 33,4% που ήταν το 2015. Ήδη, οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2016 καθώς τα κέρδη του 2015 θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% αντί για 26% που ήταν ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών του 2014 ενώ είχε γίνει και αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%.

Το 3ο διαδοχικό χτύπημα στο επιχειρείν -τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα προχωρήσει τελικώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα στο ασφαλιστικό- θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων. Την ώρα που όλοι οι φορεί επισημαίνουν ότι η διέξοδος από την κρίση απαιτεί ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων –ο ΣΕΒ μάλιστα έχει ποσοτικοποιήσει το θέμα αναφέροντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 100 δις. ευρώ μέχρι το 2020- η Ελλάδα θα καταστεί από τις πιο αφιλόξενες επιχειρήσεις στον κόσμο για την φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών.

Διαδοχικά, τα μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος των επιχειρήσεων, έχουν ως εξής:

1. Το 2015, με την υπογραφή του μνημονίου συμφωνήθηκε η αύξηση του συντελεστή προκαταβολής στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 80% (για τις ΕΠΕ, ΙΚΕ και ΑΕ) στο 100%. Αυτή η αύξηση μάλιστα, ίσχυσε αναδρομικά για τα κέρδη του 2014 με αποτέλεσμα στο τέλος της περυσινής χρονιάς οι επιχειρήσεις να περνούν υποχρεωτικά από το ταμείο της εφορίας για να καταβάλλουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

2. Για το 2016 είναι προγραμματισμένη η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29%.

3. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων και μάλιστα κατά 50% θα είναι το τρίτο χτύπημα σε μια χώρα μάλιστα η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στον φόρο που επιβάλλει στα νομικά πρόσωπα.

Ο συνδυασμός των μέτρων που προαναφέρθηκαν οδηγεί στο εξής αποτέλεσμα: για το 2015, για κάθε 1000 ευρώ κέρδους το οποίο θα κατέληγε στην τσέπη των μετόχων, η εταιρεία πλήρωνε συνολικά 334 ευρώ. Για το 2016, η συνολική επιβάρυνση θα αυξηθεί στα 397 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η δεδομένη πλέον αύξηση της προκαταβολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ