Το νέο σενάριο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές: τι θα «μετράει» και από πότε

Το νέο σενάριο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές: τι θα «μετράει» και από πότε
Το ένα σχέδιο μετά το άλλο επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφασίσουν τι τελικώς θα κάνουν με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τα μέτρα που θα περιορίσουν τη χρήση των μετρητών.

Το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι η διάταξη που θα συνδέσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές με το αφορολόγητο της κλίμακας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από φέτος αν όχι για όλη τη χρονιά, έστω για ένα μέρος της.

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι ουσιαστικά έχει ήδη χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους και ότι τα προβλήματα για την υιοθέτηση ενός μέτρου τέτοιου βεληνεκούς είναι πολλά.

Για παράδειγμα: δεν υπάρχουν POS σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δεν δίνουν POS σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι γραμμένες στον Τειρεσία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο άρα δεν έχει βρεθεί το ποιο ακριβώς θα είναι το κίνητρο γι’ αυτούς προκειμένου να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να συνδέουν τις συναλλαγές με τον φορολογούμενο.

Δεν έχει βρεθεί λύση όσον αφορά στο τι θα γίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι δηλωμένοι σε πολλά ονόματα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούν ότι το μέτρο πρέπει να προχωρήσει και οι βασικές αρχές τις οποίες θέλουν να προωθήσουν είναι οι εξής:

1. Να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές. Από την καταβολή του ενοικίου και της δόσης του στεγαστικού δανείου μέχρι τις αγορές σε supermarket και τα καταστήματα. Η «λογική» πίσω από αυτή την πρόταση, είναι οι φορολογικές αρχές να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για το που πηγαίνουν τα χρήματα του φορολογούμενου.

2. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο. Όσοι δεν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο που θα τους ζητά η εφορία, θα χάνουν χρήματα. Έτσι, αν ζητούνται ηλεκτρονικές πληρωμές 10.000 ευρώ και ο φορολογούμενος εμφανίζει πληρωμές 5000 ευρώ, τότε θα επιβαρύνεται με επιπλέον 500 ευρώ φόρο.

3. Δεδομένου ότι θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές, το ποσοστό του εισοδήματος στο οποίο θα πρέπει να αντιστοιχούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα είναι πολύ μεγάλο, ακόμη και άνω του 50%.

4. Αν το σύστημα ενεργοποιηθεί από τα μέσα της χρονιάς, να ζητηθούν αποδείξεις για το 50% του εισοδήματος. Δηλαδή, για φέτος, να γίνουν όλα αναλογικά. Για την υπόλοιπη χρονιά, θα ζητούνται οι «χάρτινες» αποδείξεις. Δηλαδή, το σύστημα θα είναι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής «μεικτό»

5. Θα εξαιρεθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, πιθανότατα άνω των 70 ετών καθώς κρίνεται ιδιαίτερη δύσκολη η άμεση εξοικείωσή τους με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ