Έρχεται βροχή από «φορο-τροπολογίες» στη Βουλή - Τι θα προβλέπουν

Έρχεται βροχή από «φορο-τροπολογίες» στη Βουλή - Τι θα προβλέπουν
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να στείλει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών βροχή τροπολογιών φορολογικού περιεχομένου σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και να ξεπαγώσει την αγορά των αυτοκινήτων.

Σε τι θα αφορούν οι τροπολογίες; Τέσσερις είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικότερες:

1. Η τροπολογία που θα αλλάξει τις ημερομηνίες καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φετινός φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Το υπουργείο θέλει να φέρει ποιο μπροστά την πρώτη δόση και ενδεχομένως να δώσει 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Μαϊο. Ακόμη και σήμερα, γίνονται διαβουλεύσεις επί του θέματος με τους θεσμούς.

2. Η τροπολογία που θα παρατείνει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η αγορά του αυτοκινήτου έχει «παγώσει» καθώς όλοι περιμένουν τη διάταξη για να γλιτώσουν ποσά από 500 έως 1000 ευρώ.

3. Η 3η τροπολογία αφορά και αυτή στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αφορά στους ανέργους οι οποίοι χωρίς την τροπολογία δεν θα προστατευτούν από τα τεκμήρια και θα πρέπει να πληρώσουν φόρο μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν. Η τροπολογία, αναμένεται να επαναφέρει το περυσινό καθεστώς.

4. Η 4η τροπολογία αφορά στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων. Οι αυξημένοι συντελεστές θα πρέπει να θεσπιστούν τώρα καθώς με βάση τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από την φορολόγηση των ενοικίων θα πρέπει να φανούν μέσα στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συντελεστές, 15%, 35% και 45% θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015. Και γι’ αυτό το θέμα γίνονται διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Εφόσον οι τροπολογίες κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα με προοπτική ολοκλήρωσης ίσως όχι το τέλος Απριλίου που προβλέπει ο νόμος αλλά το πρώτο 20ήμερο του Μαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ