Θες να ξεκινήσεις δουλειά ως επαγγελματίας; Δες τι σε περιμένει και τι αλλάζει

Θες να ξεκινήσεις δουλειά ως επαγγελματίας; Δες τι σε περιμένει και τι αλλάζει
Η ευνοϊκότερη μεταχείριση των νέων επαγγελματιών έχει πέσει από χθες στο τραπέζι του διαλόγου. Υπό το βάρος των μαζικών αποχωρήσεων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την πρόταση να πληρώνουν λιγότερες εισφορές οι νέοι προκειμένου να βοηθηθούν στο να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ωστόσο, αν προχωρήσουν οι προτάσεις, το σκηνικό για έναν νέο επαγγελματία θα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ασφαλιστικές εισφορές: Σήμερα δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς. Απλώς ο νέος επιτηδευματίας μπορεί να παραμείνει για αρκετά χρόνια στην πρώτη ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ και να πληρώνει τα 210 ευρώ ανά μήνα ανεξάρτητα από το ποια είναι τα εισοδήματά του. Είναι προφανές ότι αυτό από μόνο του αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Μοναδική διέξοδος είναι να μην κάνει έναρξη στην εφορία (κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ασφαλιστεί και στο ΤΕΒΕ) και να πληρώνεται με τις λεγόμενες αποδείξεις δαπάνης. Αυτές όμως προσφέρονται μόνο για πολύ συγκεκριμένα ποσά δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών ενώ υπάρχει και το μειονέκτημα ότι ο νέος επαγγελματίας παραμένει ανασφάλιστος. Αντί αυτού του καθεστώτος, η κυβέρνηση πρότεινε χθες για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος ο υπολογισμός των εισφορών να μην γίνεται επί της βάσεως των 586 ευρώ ανά μήνα αλλά των 468 ευρώ. Έτσι, θα προκύπτουν τα ακόλουθα ποσά:

· 65,52 ευρώ τον μήνα για τα πρώτα δύο χρόνια (καθώς για τα πρώτα δύο χρόνια ο υπολογισμός θα γίνεται με συντελεστή 14% αντί για 20%) και

· 79 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια (με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 17% αντί για το 20%

2. Η μοναδική διευκόλυνση που προσφέρει η φορολογική πολιτική έχει να κάνει με την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος. Έτσι, για τα τρία πρώτα χρόνια, δεν θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής του τέλους των 650 ευρώ.

Για τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες» δηλαδή αυτούς που ουσιαστικά εργάζονται ως μισθωτοί αλλά εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, η κυβέρνηση προτείνει οι ασφαλιστικές εισφορές να μοιράζονται ώστε ο εργαζόμενος να πληρώνει το 6% και ο εργοδότης το υπόλοιπο 14%.

Φορολογικά, υπάρχει πρόβλεψη ώστε και οι «μπλοκάκηδες» να φορολογούνται ως μισθωτοί (δηλαδή να έχουν αφορολόγητο 9500 ευρώ) ώστε αρκεί να έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή και περισσότερους αρκεί ο ένας εξ’ αυτών να αποδίδει το 75% των εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ