Ποιος αναλαμβάνει την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια»

Ποιος αναλαμβάνει την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια»
Ανεξάρτητο Συντονιστικό Όργανο κατά της Διαφθοράς (ΑΣΟΔ) συστήνει η κυβέρνηση αποσκοπώντας στον έλεγχο των φοροφυγάδων, των δημοσίων συμβάσεων, των θαλασσοδανείων, των καταχραστών δημόσιας περιουσίας και το σύνολο των δυσωδών υποθέσεων του παρελθόντος.

Η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» τίθεται σε εφαρμογή από τον αναπληρωτή υπουργό Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και στο νέο συντονιστικό όργανο θα υπάγονται το σύνολο των υπηρεσιών εποπτείας του Δημοσίου, οι γενικές επιθεωρήσεις της Δημόσιας Διοίκησης, της Υγείας και της Δικαιοσύνης, καθώς και οι αρχές πάταξης του λαθρεμπορίου. Επικεφαλής της task force θα τεθεί οικονομικός εισαγγελέας παρά τις πιέσεις της τρόικας για την ανάληψη της θέσης από γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Και τούτο διότι κρίθηκε πως η επιτάχυνση του έργου του ΑΣΟΔ μπορεί να επιτευχθεί μόνον από εν ενεργεία έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό στα πρότυπα της αντίστοιχης ιταλικής αρχής με σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στον εντοπισμό και την είσπραξη τεραστίων εσόδων από το mafia capital (τα κεφάλαια της μαφίας). Η νέα αρχή θα στελεχώνεται από οικονομικούς εισαγγελείς και εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου κατά της Διαφθοράς θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση των στόχων που δεν είναι άλλοι από την ταχεία και ορθή διευθέτηση των καταγγελιών για το «μαύρο χρήμα» και την είσπραξη εσόδων από λογαριασμούς ύποπτων, υπόδικων και καταδικασμένων για αξιόποινες πράξεις. Περαιτέρω στο στόχαστρο θα βρεθούν επίορκοι λειτουργοί, μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, όζουσες συμβάσεις του Δημοσίου και τραπεζικές δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων με αδιαφανή κριτήρια.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας η ενοποίηση των εποπτικών φορέων στην Ιταλία υπό τη λειτουργία ενιαίου οργάνου οδήγησε στην εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών ομάδων καθώς οι αρχές για πρώτη φορά αντιμετώπισαν συνολικά τις δραστηριότητες της μαφίας που εκτείνονταν από τη σωματεμπορία, τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τη διαχείριση σκουπιδιών, έως το λαθρεμπόριο καυσίμων, λαθρομεταναστών και το πολιτικό χρήμα. Όλες οι υποθέσεις εξετάζονταν αρχικώς επιμέρους και ακολούθως συσχετίζονταν με συνέπεια το συντονιστικό όργανο να διαθέτει πλήρη εικόνα για το εύρος της εγκληματικής δράσης του κάθε υπόπτου και για τους λογαριασμούς «διοχέτευσης» των χρημάτων τους οποίους εντόπιζαν ευκολότερα.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Από την πρώτη ημέρα της θητείας του στο υπουργείο κατά της Διαφθοράς ο κ. Παπαγγελόπουλος έθεσε ως στοίχημα το ξήλωμα του αποκαλούμενου «κυκλώματος Σαμαρά», μιας ομάδας δικαστών που επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ «αλώνιζε» προσδιορίζοντας κατά το δοκούν την ποινική εξέλιξη σοβαρών υποθέσεων. Όπως είχαν γράψει τα «Π» στις 27 Οκτωβρίου λαμβάνοντας γνώση της κατάστασης ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να μην παραγραφεί κανένα αδίκημα, ακόμη κι αν αφορά ευαίσθητες πτυχές της πολιτικής ζωής του τόπου. «Όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν, τα σκάνδαλα και οι καταγγελίες, θα πρέπει να διερευνηθούν, προκειμένου να μην υπάρξει πουθενά η οσμή της συγκάλυψης», είχε πει σε στενούς συνεργάτες του.

Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η διαφορά τους με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι δεν μπλέκονται στα πόδια της Δικαιοσύνης, δεν κατευθύνουν έρευνες και δεν ζητούν από δικαστικούς λειτουργούς να… παραχώσουν στα συρτάρια των γραφείων τους ευαίσθητες υποθέσεις, όπως έγινε στο παρελθόν με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Κάθε άλλο, μάλιστα, καθώς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον αγώνα που κάνουν οι δικαστικές Αρχές να φέρουν εις πέρας δύσκολα θέματα, όπως τα δάνεια των τηλεοπτικών σταθμών και την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τούτο δεν συνέβαινε επί των ημερών Σαμαρά όπου αποδεδειγμένα στις 4 Απριλίου 2014, παρουσιάστηκε από το βήμα της Βουλής ηχητικό ντοκουμέντο παρότρυνσης του τότε πρωθυπουργού σε συνομιλητή του να δώσει εντολή στον «παναθηναϊκάκια» εισαγγελέα για την προφυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Επίσης είναι γνωστό ότι την περίοδο 2012-2014 σταμάτησαν όλες οι έρευνες για τα έργα και τις ημέρες του ομίλου Αλαφούζου και τις συνθήκες εξαγοράς της τηλεοπτικής συχνότητας του Seven X από τον ΣΚΑΙ.


Αναβάθμιση Οικονομικής εισαγγελίας και απομάκρυνση Ράικου

Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση το υπουργείο Δικαιοσύνης και προς ενίσχυση της λειτουργίας του δικαστικού κλάδου αναβαθμίζει την οικονομική εισαγγελία αναθέτοντας την σε εισαγγελέα Εφετών σε σχέση με την υφιστάμενη αντιεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου η οποία θα αποχωρήσει και τη θέση της θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» ο Ιωάννης Αγγελής γνωστός για τη συμβολή του στην πάταξη των παραδικαστικών κυκλωμάτων και στην αποκάλυψη χρηματιστηριακών και τραπεζικών σκανδάλων που οδηγήθηκαν στο ακροατήριο. Για την κ. Ράικου διατυπώνονται επανειλημμένως ενστάσεις για τους χειρισμούς της σε υπόθεση εξοπλιστικών με εμπλεκόμενο μεταξύ άλλων τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο εξαιτίας του οποίου φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αναγκαστική παραίτηση και η άλλοτε κραταιά επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Πηγές των «Π» αναφέρουν ότι η κ. Ράικου συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο παρέχοντας «μη ικανοποιητικές εξηγήσεις» για λιμνάζουσες δικογραφίες στην εισαγγελία της μεταξύ αυτών και του κ. Λιακουνάκου.

ΣΚΙΕΣ

Οι σκιές για το δίδυμο Ράικου-Παπανδρέου πύκνωσαν όταν προ ημερών αποκαλύφθηκε ένα sms που έστειλε στις 10 Ιουνίου 2014 ο Θ. Λιακουνάκος στον πρώην συνεργάτη και συγκατηγορούμενό του σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, Βρετανό δικηγόρο, Πίτερ Κόλεριτζ. Στο sms, που κατέθεσε ο ίδιος ο Κόλεριτζ στον εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του (η οποία περιλαμβάνει πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων εις βάρος του κ. Λιακουνάκου), ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας προσπαθεί να πείσει τον πρώην συνεργάτη του και διαχειριστή των επίμαχων εξωχώριων εταιρειών, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μαύρο χρήμα και μίζες, να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, είτε αυτοβούλως είτε έπειτα από πρόσκληση του εισαγγελέα, και να κάνει χρήση των ευεργετημάτων που δίνει ο νόμος. Στο sms o κ. Λιακουνάκος φέρεται να δίνει στον Κόλεριτζ τα στοιχεία του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν από την οικονομική εισαγγελία οι έρευνες για τις συνθήκες αγοράς δεκάδων εκατομμυρίων εμβολίων γρίπης που κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο διπλάσια χρήματα από το πραγματικό κόστος αγοράς, η άσκηση διώξεων για τις συμβάσεις κατασκευής και εκμετάλλευσης της Αττικής οδού, το σπάσιμο των καρτέλ των εργολάβων και τα δάνεια ύψους 880 εκατ ευρώ που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2000-2010.


Στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τα πειθαρχικά

Οι δομικές αλλαγές αφορούν και στην ανάθεση του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών απευθείας στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, εν προκειμένω την κ. Βασιλική Θάνου. Παρά τις αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του συνδικαλιστικού τους φορέα, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη η επιθεώρηση των δικαστηρίων ασκείται από τον ανώτατο επικεφαλής και όχι από επόπτη δικαστικό όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Συνεπεία της υφιστάμενης κατάστασης είναι να παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Λεοντή. Δηλαδή του επικεφαλής της Επιθεώρησης αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ν. Λεοντή ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο επειδή παράλληλα με τα καθήκοντα του στη Δικαιοσύνη ασκεί κατά παράβαση της νομολογίας και καθήκοντα πειθαρχικού δικαστή στην δευτεροβάθμια επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) δίνοντας την εντύπωση ότι στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και καθιέρωσε τους δικαϊκούς θεσμούς, η Θέμις εθελοτυφλεί εξυπηρετώντας σκοπιμότητες και δόλια συμφέροντα.


Ποια είναι τα πραξικοπήματα

Ως φαίνεται από τις επικείμενες πρωτοβουλίες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενεργεί προς την κατεύθυνση της αποτροπής των «δικαστικών πραξικοπημάτων» και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων λειτουργών εμπλέκονται σε αυτά. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του, στις 27 Νοεμβρίου στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός είχε προειδοποιήσει: «Επειδή, το τελευταίο διάστημα κάτι ακούγονται για δικαστικά πραξικοπήματα να ξέρετε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα δεχθεί…Την επόμενη φορά θα κατονομάσω δημόσια τους πραξικοπηματίες και ο νοών νοείτω… Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Γνωρίζω και τα νομικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι, για την παρεμπόδιση του έργου τους». Εύλογα λοιπόν τεκμαίρεται ότι οι καταγγελίες του αφορούν στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις έρευνες για τα θαλασσοδάνεια προς τους ελιτίστες της διαπλοκής, τις συνθήκες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στις μίζες των εξοπλιστικών, στην αδράνεια που επιδείχθηκε στον έλεγχο των λιστών Ελλήνων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού (λίστες Λαγκάρντ, Ρηνανίας, Λονδίνου, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου κτλ) και στις μεθοδεύσεις δικαστών και εισαγγελέων για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.


Οι καταγγελίες για τις απειλές και τις κουμπαριές Ντογιάκου

Ενδεικτικό της κατάστασης και της… πραξικοπηματικής λογικής στον χώρο της Δικαιοσύνης αποτελεί η αναφορά - αίτηση του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, που δημοσιοποιούν σήμερα τα «Π». Πρόκειται για έγγραφη διαμαρτυρία (με ημερομηνία 10/12/2015 , αρ. πρωτ. 69.930) του πρώτου για τη συμπεριφορά του δεύτερου απέναντι του καθώς -σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής- ο κ. Ντογιάκος απειλεί τον κ. Αγγελή ότι θα περάσει «μαύρο χειμώνα»! «Διαμαρτύρομαι για την καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος σας προς το πρόσωπο μου… καθώς μου δηλώσατε ευθέως ότι θα περάσω μαύρο χειμώνα ενώ παρόμοια αρνητική και καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος σας, επιδεικνύετε και εναντίον άλλων συναδέλφων όπως π.χ. ο κ. Αντώνιος Λιόγας ο οποίος επίσης έχει υποβάλλει αναφορά εναντίον σας» αποκαλύπτει ο κ. Αγγελής. Και συνεχίζει παρουσιάζοντας και άλλα σκοτεινά σημεία των όσων συμβαίνουν στην κορυφαία εισαγγελία της χώρας: « Με υποβιβάζετε υπηρεσιακώς παρά τη σειρά αρχαιότητας που διαθέτω στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, να προϊσταμαι σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα ή γραφείο ενώ άλλοι κατά πολύ νεότεροι σε αρχαιότητα συνάδελφοι μου κρίνονται από εσάς ικανοί να ηγούνται ακόμη και σε δύο σημαντικά τμήματα όπως ο κουμπάρος σας (σς εννοεί τον εισαγγελέα Γ. Γεράκη) τον οποίο τοποθετήσατε προϊστάμενο τόσο στο τμήμα τριμελούς όσο και στο τμήμα του πενταμελούς κακουργημάτων… Με τον τρόπο αυτόν ακυρώνετε στην πράξη, τις εκθέσεις επιθεώρησης των τελευταίων 20 τουλάχιστον ετών στις οποίες έχω τύχει της αξιολόγησης “εξαίρετη” …». Ο κ. Αγγελής μάλιστα παροτρύνει τον κ. Ντογιάκο να διατάξει πειθαρχική ή ποινική εναντίον του έρευνα εάν έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, ενώ κοινοποιεί την αναφορά του στους επικεφαλής του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ΒΟΜΒΑ

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τον κ. Αγγελή σε μια πολύ περίεργη όσο και ενδιαφέρουσα υπόθεση όταν προϊστατο του τμήματος Δικαστικής Συνδρομής της Εισαγγελίας Εφετών. Πρόκειται για πολύ κομβική υπηρεσία των δικαστηρίων καθώς από τους εισαγγελείς αυτής εξαρτώνται οι πορείες των ερευνών όλων των σχετιζόμενων με το εξωτερικό ερευνών (πρόσωπα που συμμετέχουν σε λίστες φοροφυγάδων, διακινητές μαύρου χρήματος, μιζών κτλ). Ο κ. Αγγελής αφήνει σαφή υπονοούμενα στο κείμενο του σημειώνοντας επ’ αυτού: «Όπως προφορικώς και λεπτομερώς σας έχω κατ’ επανάληψη ενημερώσει από τον Νοέμβριο του 2014 που αναλάβατε προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών, υπήρξαν έντονες προσπάθειες από άτομα που ρητώς σας έχω κατονομάσει να κατευθύνουν και να χειραγωγήσουν τις ενέργειες μου ως εισαγγελέως δικαστικής συνδρομής. Οι προσπάθειες τους αυτές αποσκοπούσαν στο να γίνουν δεκτές από εμένα, οι σχετικές αιτήσεις του ερευνούμενου για θέμα διεθνούς διαφθοράς προσώπου οι οποίες είχαν ως αίτημα να μη διαβιβάζονται από εμένα για περαιτέρω έρευνα τα σχετικά αιτήματα αλλά να επιστρέφονται στην αποστέλλουσα δικαστική αρχή της αλλοδαπής…».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ