Κι όμως πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας

Κι όμως πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας
Θετική ήταν η πορεία των δημοσίων εσόδων και κατά τον Νοέμβριο. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επιτυγχάνει τους αναθεωρημένους στόχους του φετινού προϋπολογισμού κάτι που φέρνει πιο κοντά την χωρίς αποκλείσεις εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα επίσημα στοιχεία, αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία: την Τρίτη ή την Τετάρτη, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί της 2ης λίστας με τα 13 προαπαιτούμενα. Καταρχήν, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες ενώ δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν στο τέλος της εβδομάδας χωρίς να υπάρξει κατάληξη επί όλων των θεμάτων. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019 το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Νοέμβριος, ήταν εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για την πορεία των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού καθώς έπρεπε να εισπραχθούν ταυτόχρονα:

1. Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

2. Η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ,

3. Η προσαυξημένη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καθώς στο τέλος Νοεμβρίου έπρεπε να καταβληθούν από τα νομικά πρόσωπα που παρουσίασαν κέρδη στους ισολογισμούς τους και τα ποσά από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου

4. Η προσαυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αναπροσαρμογής των επιτοκίων.

5. Η 2η δόση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (σ.σ η 2η δόση αφορούσε στον ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου) αλλά και το ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλουν κάθε μήνα οι εταιρείες με τα διπλογραφικά βιβλία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις –η οριστική εικόνα για την πορεία των εσόδων αναμένεται να σχηματιστεί σήμερα ή αύριο από το υπουργείο Οικονομικών καθώς μεσολάβησε τόσο η διήμερη παράταση που δόθηκε για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος όσο και η χθεσινή 24ωρη απεργία- στην θετική πορεία των εσόδων και τον μήνα Νοέμβριο, έχει συμβάλλει ο ΕΝΦΙΑ (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) όσο και ο ΦΠΑ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ, εκτιμάται ότι περίπου ο ένας στους τρεις ιδιοκτήτες έχει ήδη αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών του από το συγκεκριμένο φόρο χωρίς να περιμένει να αξιοποιήσει τις πέντε μηνιαίες δόσεις που δίνει η νομοθεσία.

Πλέον, στο υπουργείο υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα καλυφθεί κάθε υστέρηση στο σκέλος των εσόδων έναντι του αναθεωρημένου στόχου με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να κλείσει στα προγραμματισμένα επίπεδα. Βέβαια, η ανακοίνωση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα, θα εμφανίζει «τρύπα» άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα 11μηνου. Αυτή όμως, δεν θα οφείλεται στα φορολογικά έσοδα αλλά στο γεγονός ότι δεν θα έχουν καταβληθεί ακόμη τα κέρδη από τα ANFAs (τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης).

Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, είχαν εισπραχθεί από φόρους 34 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο στόχος αποκλειστικά για τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνεται στα 43,16 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Εκκρεμεί ακόμη ένας δύσκολος μήνας ο οποίος μόλις ξεκίνησε. Ο Δεκέμβριος θα είναι εξίσου βαρύς μήνας καθώς θα «παντρευτούν» δύο εξίσου μεγάλες υποχρεώσεις: τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να αποφέρουν περίπου 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ.

Το μενού συμπληρώνεται με τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και την αυξημένη προκαταβολή αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ποιο είναι το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τον Δεκέμβριο; Όποια οφειλή του Δεκεμβρίου δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα, θα οδηγήσει τον οφειλέτη των 100 δόσεων εκτός ρύθμισης 100 δόσεων με τη συμπλήρωση ενός μήνα καθυστέρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ