Το σχέδιο για φορο- δηλώσεις «εξπρές»

Το σχέδιο για φορο- δηλώσεις «εξπρές»
Σχέδιο καλύτερης κατανομής των φορολογικών επιβαρύνσεων στη διάρκεια του έτους σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η «υπερ-συσσώρευση» φόρων που τελικώς οδηγεί στην έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρονιάς, αποφυγή –τουλάχιστον για τα εισοδήματα του 2015- των αλλαγών που απαιτούν χρόνο στην προετοιμασία των δηλώσεων και –το κυριότερο- αλλαγή των προθεσμιών καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το 2016. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται φέτος ακόμη και από τον Μαϊο, δηλαδή δύο ή και τρεις μήνες νωρίτερα σε σχέση με φέτος.

Ποιος είναι ο στόχος; Να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος «βουνό» της επόμενης χρονιάς ο οποίος ορίζει ότι παρά την ύφεση, τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015 και ενώ ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει χωρίς περαιτέρω απώλειες στο σκέλος των εσόδων.

Το 2015, κύλησε πολύ άσχημα όσον αφορά στην χρονική κατανομή των φορολογικών βαρών. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν μόνο πέντε μήνες στη διάθεσή τους για να πληρώσουν. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έφτασαν να υποβάλλονται μέχρι τον Αύγουστο με αποτέλεσμα για εκατομμύρια φορολογούμενους ο φόρος να πρέπει να πληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες. Έκτακτοι φόροι ήρθαν να προστεθούν στα συνήθη βάρη της χρονιάς: η αύξηση της προκαταβολής φόρου για αγρότες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αλλά και η «απορρύθμιση» των 100 δόσεων.

Το αποτέλεσμα καθυστερήσεων και πρόσθεσης νέων βαρών, θα φανεί από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (κυρίως φορολογικά) πρέπει να ανέλθουν στα 48,618 δις. ευρώ (σ.σ ήδη σε σχέση με το προσχέδιο ο πήχης έχει ήδη κατέβει καθώς το προσχέδιο όριζε ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα φτάσουν στα 49,052 δις. ευρώ). Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, είχαν εισπραχθεί 36,645 δις. ευρώ.

Άρα, υπάρχει μια διαφορά 12 δισεκατομμυρίων η οποία πρέπει να καλυφθεί στο 40ήμερο μέχρι το τέλος του έτους. Πώς; Με τα φορολογικά έσοδα αλλά και περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από τους τόκους των ομολόγων.

Από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να συλλέγει στοιχεία για τις πληρωμές που έγιναν τον Νοέμβριο μετά και τη διήμερη παράταση που ανακοινώθηκε. Στο τέλος Νοεμβρίου και χθες έληξαν οι προθεσμίες για τις ακόλουθες πληρωμές:

1. Η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ (σ.σ τα έσοδα του Νοεμβρίου θα είναι αισθητά λιγότερα από του Οκτωβρίου καθώς εκτιμάται ότι από τα έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις πλήρωσε εφάπαξ)

2. Η 3η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

3. Η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων μαζί με τον πρόσθετο φόρο που βεβαιώθηκε τη Δευτέρα λόγω της αύξησης της προκαταβολής

4. Η 2η δόση του ΦΠΑ για το 3ο τρίμηνο

5. Η αυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

6. Η δόση που πρέπει να πληρώσουν αγρότες και ιδιοκτήτες σκαφών ή αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού λόγω αυξημένης προκαταβολής και ειδικού φόρου κατανάλωσης αντίστοιχα.

Αφού ξεπεραστεί η επιδρομή του Νοεμβρίου με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τα δημόσια έσοδα, θα πρέπει να καταβληθούν οι υποχρεώσεις και του Δεκεμβρίου:

1. Τέλη κυκλοφορίας

2. 3η δόση ΕΝΦΙΑ

3. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων μαζί με προκαταβολή

4. Δόση ρύθμισης οφειλών υπό την απειλή αυτή τη φορά της απώλειας της ρύθμισης σε περίπτωση μη καταβολής

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2016, θα πρέπει:

Να οριστικοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο οι οποίες νομοθετικές αλλαγές. Αλλαγές που αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς είναι:

1. Η αύξηση του φόρου στα ενοίκια η οποία θα πρέπει να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 προκειμένου μέσα στο 2016 να αποφέρει 142,2 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο θα πλήξει περίπου 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

2. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% στο 20% επίσης για τα εισοδήματα του 2015.

3. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στις προσωπικές επιχειρήσεις (έχουν προϋπολογιστεί 156,5 εκατ. ευρώ)

4. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29% για τα κέρδη του 2015 προκειμένου να εισπραχθούν 150 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να αποκαλυφθεί με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν μέσα στο 2016, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Για να αποδώσει μέσα στο 2016, το μέτρο που θα αποφασιστεί, θα πρέπει και αυτό να αφορά στα εισοδήματα του 2015.

Τα φορολογικά έντυπα της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέσα στον Ιανουάριο προκειμένου να ανοίξει το Taxsinet. Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στο έντυπο Ε3 λόγω της ενεργοποίησης των ελληνικών λογιστικών προτύπων. Στο Ε1 σημαντικές αλλαγές δεν αναμένεται να υπάρξουν καθώς τα όσα αποφασιστούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης (αλλαγές στις φορολογικές εκπτώσεις και στα τεκμήρια, νέα φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων κλπ) θα αφορά στα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ