Ράβε-ξήλωνε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Ράβε-ξήλωνε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται
Μετά την αποπομπή Σαββαίδου, ήρθε και η παραίτηση Δάνη. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ φέρεται να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μεταβίβαση εκατοντάδων φακέλων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ με αποτέλεσμα να έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του με επιστολή στον πρωθυπουργό (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Έτσι, η κυβέρνηση –με την φοροδιαφυγή να οργιάζει και τα έσοδα να κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, πρακτικά καλείται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξαναχτίσει όλο το φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας από την αρχή.

Οι αλλαγές, δεν θα περιοριστούν μόνο στην επιλογή του αντικαταστάτη της κυρίας Σαββαίδου και στον ορισμό νέου ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ αλλά και στη σύσταση του νέου σχήματος που θα διαδεχθεί ουσιαστικά την ΓΓΔΕ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια «εφορία ΑΕ» καθώς θα λειτουργεί με τη λογική του διευθύνοντος συμβούλου ο οποίος θα περιστοιχίζεται από ένα ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο εκτελώντας ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Η σύσταση ξεχωριστού ανεξάρτητου φορέα εσόδων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της 2ης λίστας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι νέα δομή, θα πρέπει να σχεδιαστεί και να συμφωνηθεί με τους δανειστές μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα προς λειτουργία μέσα στο 2016.

Το εγχείρημα είναι πολύ φιλόδοξο. Εκτός από την εύρεση των επικεφαλής –πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις βίαιες αποπομπές Θεοχάρη και Σαββαίδου υπάρχει διστακτικότητα από την πλευρά ικανών στελεχών να στείλουν …βιογραφικό- η νέα δομή θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο νέος φορέας αυτός, θα έχει τη δομή εταιρείας καθώς θα διοικείται από διευθύνοντα σύμβουλο και ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο ενώ θα εκτελεί δικό του προϋπολογισμό.

Ουσιαστικά, ο φορέας αυτός αναμένεται να αποτελέσει ενα ...ελληνικό IRS με μεγάλη εξουσία καθώς αναμένεται να ελέγχει το σύνολο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας αλλά και πρόσβαση στο σύνολο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα αξιοποιούνται τόσο για τη διενέργεια των φορολογικών εσόδων όσο και για τη συλλογή των οφειλόμενων: από τα εισοδήματα και τις καταθέσεις, μέχρι την περιουσιακή κατάσταση του καθενός, τις οφειλές του στο δημόσιο ακόμη και τις βασικές καταναλωτικές του συνήθειες.

Πρακτικά, ο νέος φορέας θα έχει πρόσβαση σε ετήσια εισοδήματα 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταθέσεις επίσης άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 650 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του αυτόνομου φορέα εσόδων θα είναι ταχύτατες. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε όλες οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ –συμπεριλαμβανομένης της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και των 3500 φακέλων με τις ανοικτές υποθέσεις- να περάσουν στην ΓΓΔΕ. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή και το μόνο που εκκρεμεί είναι η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τον υπουργό Οικονομικών.

Μέσα στον Οκτώβριο, θα έρθει επίσης στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση πλέον του νέου αυτόνομου φορέα εσόδων. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει και το μνημόνιο, θα προσδιορίζει:

· Τη νομική μορφή, του νέου φορέα·

· Τις εξουσίες διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου·

· Τη σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς·

· Την ευελιξία όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση·

· Την αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων

Έως τον Δεκέμβριο του 2015, θα πρέπει να έχει οριστεί το νέο διοικητικού συμβούλιο έτσι ώστε ο νέος φορέας να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τ μέσα του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ