Ήρθε το χαράτσι των επιχειρήσεων - Ποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα

Ήρθε το χαράτσι των επιχειρήσεων - Ποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα
Ένα από τα πιο βαριά μέτρα της φετινής χρονιάς –καθώς το ποσό του πρόσθετου φόρου θα φτάσει στα 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών- θα κληθούν να «σηκώσουν» από σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις –ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ και Ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Το «χτύπημα» προέρχεται από την αναδρομική αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% που ήταν μέχρι τώρα στο 100%. Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά στη χρήση του 2014, το πρόσθετο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί εδώ και τώρα. Μάλιστα, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δεύτερη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πόσες είναι οι εταιρείες που θα πρέπει να βάλουν και πάλι χέρι στο ταμείο; Τη μερίδα του λέοντος του φετινού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων πλήρωσαν μόλις 12.200 επιχειρήσεις –σε σύνολο 230.000 εταιρειών που διαθέτει η χώρα- καθώς αυτές οι εταιρείες εμφάνισαν φορολογητέα κέρδη 8,27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιο είναι το σύνολο των κερδών που μοιράζονται όλα τα νομικά πρόσωπα; 10,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Που σημαίνει ότι το 5% των επιχειρήσεων εμφανίζει πάνω από το 80% των συνολικών φορολογητέων κερδών.

Να σημειωθεί δε ότι το «χαράτσι» των 350 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί φέτος σε ακόμη λιγότερα μερίδια λόγω… μορφής της επιχείρησης. Κρίθηκε σκόπιμο η αναδρομική αύξηση του συντελεστή να ισχύσει μόνο για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ). Οι εταιρείες με απλογραφικά βιβλία (ΟΕ και ΕΕ) που είναι όμως και η μεγάλη πλειοψηφία θα υποστούν τις συνέπειες του χρόνου καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής θα είναι 55% για φέτος, 75% για το 2016 (και θα εφαρμοστεί στα κέρδη του 2015) και 100% από το 2017 (που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί στα κέρδη του 2016).

Αυτό το χαράτσι, έχει μια «ιδιαιτερότητα»: τα περισσότερα τα πληρώνουν αυτοί που έχουν ήδη πληρώσει τα περισσότερα σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Η επεξεργασία 14.948 δηλώσεων ανέδειξε τους «πρωταθλητές», δηλαδή τις εταιρείες που θα πληρώσουν και τα περισσότερα. Στην πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά βρίσκεται ο ΟΠΑΠ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ανήλθε για τη χρήση του 2014 στα 104 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η εταιρεία θα κληθεί επιπλέον να πληρώσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ (σ.σ η πρόσθετη επιβάρυνση ουσιαστικά θα διαμορφωθεί για όλες τις κερδοφόρες εταιρείες στο 20% επί του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την φετινή εκκαθάριση). Στη δεύτερη θέση είναι ο όμιλος του ΟΤΕ καθώς θα επιβαρυνθεί και η μητρική με περίπου 10 εκατ. ευρώ (σ.σ ο φόρος εισοδήματος ήταν πέρυσι 52 εκατ. ευρώ) αλλά και η Cosmote (πληρώνει για τη χρήση του 2014 περίπου 51,6 εκατ. ευρώ).

Ακολουθούν στη λίστα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, (ο φόρος ήταν 34,8 εκατ. ευρώ), η Jumbo (φόρος εισοδήματος 26,6 εκατ. ευρώ), ο ΑΔΜΗΕ, ο Καρέλιας,, η ΕΥΔΑΠ, η Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Σημαντική θα είναι επίσης η επιβάρυνση για την Αττική Οδό και την Aegean.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ