Φόρος 2016: Και γρηγορότερα και περισσότερα

Φόρος 2016: Και γρηγορότερα και περισσότερα
Το ότι ο φόρος του 2016 (δηλαδή αυτός που αναλογεί στα εισοδήματα του 2015) θα είναι περισσότερος για τους περισσότερους, το γνωρίζουμε. Ο προϋπολογισμός, μαρτυρά πολλά από τα μέτρα βάζοντας στο στόχαστρο ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους.

Δεν φτάνει όμως που θα πληρώσουμε περισσότερα, θα τα πληρώσουμε και γρηγορότερα. Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από τον ΕΝΦΙΑ του 2015 (τελειώνει Φεβρουάριο) θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς.

Τι λέει ο ήδη ψηφισμένος νόμος όσον αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρονιάς;

«Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών»

Αυτά λέει ο νόμος. Θα εφαρμοστούν όμως στην πράξη; Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει από τώρα να προβληματίζονται. Για να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, θα πρέπει να ψηφιστεί ο φορολογικός νόμος και να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις.

Επίσης, θα πρέπει να αλλάξουν τα έντυπα. Για το Ε3, θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει καθώς με την εφαρμογή των ελληνικών λογιστικών προτύπων έχουν έρθει τα πάνω κάτω από τις αρχές του 2015.

Έχουμε φτάσει στο τέλος Νοέμβρη. Θα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Γενάρη να ψηφίσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο να αλλάξει γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, να εκδώσει εγκυκλίους να αλλάξει τα έντυπα και να προγραμματίσει την νέα εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων;

Το πιο πιθανό είναι ότι θα προχωρήσουμε σε νέα παράταση. Άλλωστε, όποτε και αν γίνουν οι δηλώσεις ο φόρος θα πληρωθεί Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ