Να γιατί οι Έλληνες ανοίγουν εταιρείες στη Βουλγαρία

Να γιατί οι Έλληνες ανοίγουν εταιρείες στη Βουλγαρία
Περισσότερες από 11.500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνταν στο τέλος του 2014 στη Βουλγαρία σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι από μεγάλες μέχρι πολύ μικρές που συστήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την κατοχή ενός ακινήτου ή ενός αυτοκινήτου. Η ροή, συνεχίζεται.

Μπορεί αυτή την περίοδο να μην υπάρχει η έξαρση του καλοκαιριού λόγω των capital controls, ωστόσο, το ψάξιμο ακόμη και μεταφορά έδρας συνεχίζεται καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, χαμηλότερη φορολογία, μικρότερο εργατικό κόστος.

Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο του 2015 στα 449 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση. Γενικότερα, ο μέσος μισθός παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι τώρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 15%.

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός ανέρχεται από την 1/1/2015 στα 194 ευρώ για το 8ωρο. Η Βουλγαρία επιβαρύνει με 18% τον εργοδότη για τις ασφαλιστικές εισφορές (στην Ελλάδα είναι 25% και συζητείται αύξηση) ενώ για τον εργαζόμενο ο συντελεστής είναι στο 13%.

Ο εταιρικός φόρος είναι ενιαίος στο 10% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (10%) ενώ τα μερίσματα επιβαρύνονται με 5%.

Φόρος 8% επιβάλλεται στους τόκους καταθέσεων ενώ ο ΦΠΑ (20% αντί για 23% στην Ελλάδα) επιβάλλεται μόνο στις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 25.000 ευρώ (στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στις 10.000 ευρώ).

Η διαδικασία σύστασης επιχείρησης

· Το κόστος σύστασης εταιρείας στη Βουλγαρία ανέρχεται συνολικά περίπου στα € 500–600 (συνυπολογίζεται η μετάφραση των σχετικών εγγράφων στην αγγλική).

· Εάν ο ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας είναι φυσικό πρόσωπο, τότε τα έξοδα μετάφρασης του διαβατηρίου του είναι ελάχιστα.

· Εάν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο, απαιτούνται επικυρωμένα αντίγραφα του πιστοποιητικού προσωρινής κατάστασης και του καταστατικού λειτουργίας της μητρικής εταιρείας. Εάν η νέα εταιρεία είναι θυγατρική ελληνικής εταιρείας τα ως άνω έγγραφα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στη βουλγαρική (κόστος περίπου € 9 ανά σελίδα, εφόσον η μετάφραση γίνει στη Βουλγαρία).

· Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ορίσουν με πληρεξούσιο δικηγόρο, ο οποίος θα κατοχυρώσει την επωνυμία και θα τους εκπροσωπεί ενώπιον των τραπεζών και των βουλγαρικών αρχών. Συνιστάται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στη Βουλγαρία για την υπογραφή του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου και την παρακολούθηση της όλης διαδικασίας. Η τράπεζα εκδίδει πιστοποιητικό για την κατάθεση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου, που μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στην υπηρεσία εμπορικού μητρώου.

· Βάσει της βουλγαρικής νομοθεσίας δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή σε κάποια επαγγελματική ένωση ή επιμελητήριο.

· Εκτός από τις ΑΕ & ΕΠΕ, η βουλγαρική νομοθεσία αναγνωρίζει και ορισμένες πρόσθετες οργανωτικές μορφές για την άσκηση επιχείρησης όπως (α) ο ατομικός έμπορος (soletrader), (β) η επιχείρηση holding, (γ) το παράρτημα, (δ) το γραφείο εμπορικού αντιπροσώπου και (ε) η συνεργατικής επιχείρηση (cooperative). Κατά κανόνα,όμως, προτιμώνται οι ΑΕ και ΕΠΕ, λόγω της απλής διαδικασίαςίδρυσής τους και του χαμηλού κόστος, αλλά και διότι στις ως άνω μορφές επιχείρησης η προσωπική ευθύνη των εταίρων/εμπόρων είναι απεριόριστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ