Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει για αγρότες, 100 δόσεις, ελέγχους και… ζυθοποιίες

Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει για αγρότες, 100 δόσεις, ελέγχους και… ζυθοποιίες
Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει «ισοδύναμα» ή κάποια διάταξη για την παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης μετάταξης στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος του, καλύπτεται από διατάξεις που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων ενώ, με σχετική ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε οικιακούς καταναλωτές. Από το σύνολο του νομοσχεδίου, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες διατάξεις:

· Από 01/10, φθηνό πετρέλαιο… τέλος για τους αγρότες. Με διάταξη αποσαφηνίζεται ότι από 01/10/2015 έως 30/09/2016 ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά χίλια λίτρα αντί για 66 ευρώ ενώ από τις 01/10/2016 δεν θα υπάρχει πλέον ειδικό καθεστώς για τους αγρότες.

· Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει ενσωματωθεί περιουσιακό κριτήριο. Προβλέπει ότι όποιος χρωστάει λιγότερα από 5000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει, πέραν του εισοδηματικού κριτήριου, να πληροί και το περιουσιακό κριτήριο που ορίζει ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις αξίες που προκύπτουν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, η ΓΓΔΕ θα «τρέξει» τον έλεγχο και για όσους προκύψει ότι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, θα τους φορτώσει επιτόκιο 5% ακόμη και αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο.

· Μπορεί να μην είναι «ισοδύναμο» καθώς η απόδοση του μέτρου θα ξεπεράσει μετά δυσκολίας τα… ευρώ ωστόσο είναι και αυτό μια επιβάρυνση. Οι μικρές ζυθοποιίες, πλήρωναν μέχρι σήμερα το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαλλόταν στην μπύρα, εφόσον η παραγωγή τους δεν ξεπερνούσε τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Ο συντελεστής του 50% θα παραμείνει σταθερός μόνο για τις μικρές ζυθοποίες που θα παράγουν μέχρι 15.000 εκατόλιτρα. Για όλες τις υπόλοιπες ο συντελεστής θα διαμορφωθεί από το 2016 από 55% έως 75% κάτι που σημαίνει ότι και η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 50%.

· Αυξάνονται από 3500 σε 4020 ο αριθμός των τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων που θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

· Παρατείνεται μέχρι και την 31/01/2016 η διάταξη που επιτρέπει στο Μέγαρο Μουσικής να μην προσκομίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενώ παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία και η θητεία του ΔΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ